Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 14. června 2024  |  Svátek má Roland
Bez reklam

Soud projedná kauzu exšéfa CzechInvestu a sporného auditu

Pražský městský soud dnes projedná odvolání v případu bývalého ředitele agentury CzechInvest Miroslava Křížka, který dostal 1,5 roční podmínku za vypracování personálního auditu, jenž se podle vyšetřovatelů nikdy neuskutečnil. Agentura za něj zaplatila dva miliony korun. Druhým obžalovaným v kauze je Zdeněk Hurský, který tvrdí, že audit vytvářel. Jeho soud potrestal roční podmínkou.

Policie se případem zabývala od srpna 2012, kdy prohledávala kanceláře agentury v Praze. Detektivové tehdy personální audit nenašli, a tak usoudili, že zakázka posloužila jen k vyvedení peněz z agentury. Křížek podle spisu audit objednal u svého známého Hurského, který se však takovým poradenstvím nezabývá.

Pražský městský soud bude mít kauzu na stole podruhé. V prvním případě zrušil osvobozující rozsudek nad oběma muži a případ vrátil k novému projednání. Ukázalo se totiž, že IT manažer Hurský uzavřel v roce 2010 s CzechInvestem smlouvu o dílo za dva miliony korun coby vítěz zakázky. Audit pak sice vznikl, jeho hodnota ale podle soudu byla "v hrubém nepoměru k hodnotě zakázky a tomu, co ukládá zákon".

Oba muži čelili obžalobě pro podvod, za který hrozí až osm let vězení. Soud právní kvalifikaci přehodnotil. Křížek dostal trest za porušení svých povinností, přičemž byl ve vedoucí pozici na úřadu. Hurského potrestal za spolupodílnictví. Oba muži vinu odmítají a proti rozsudku se odvolali.

Křížka do čela CzechInvestu jmenoval v září 2010 tehdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Křížek stál v čele agentury do srpna 2012, kdy byl odvolán tehdejším ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS) v souvislosti s pochybením v jiné zakázce. CzechInvest má na starosti lákání zahraničních investorů do Česka či pomoc českým firmám při hledání partnerů v cizině.

Foto Reprofoto: ČT | Zdroj ČTK

Štítky CzechInvest, Městský soud v Praze, ODS, Praha, Martin Kuba, Martin Kocourek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud projedná kauzu exšéfa CzechInvestu a sporného auditu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.