Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Britská královna Alžběta II. slaví 90. narozeniny

Britská královna Alžběta II. se dnes dožívá 90 let. S národem sice oslaví narozeniny tradičně až v červnu, ale už nyní se až do června budou po celé zemi konat pouliční akce, přehlídky a královské návštěvy. Dnes bude panovnice slavit především v soukromí se svou rodinou na hradě Windsor nedaleko Londýna, čeká ji ale i několik vystoupení na veřejnosti.

Spolu s manželem, princem Philipem, nejprve Alžběta II. ve 13:00 SELČ ve městě Windsor odhalí plaketu na chodníku označující začátek Královniny stezky u hradu Windsor. Cesta dlouhá asi 6,3 kilometru má 63 zastavení připomínajících rekordních 63 let královnina působení na trůnu. Alžběta II. se pak setká s obyvateli města.

Ve 20:00 SELČ královna zapálí první z tisícovky tradičních britských zápalných majáků, vysokých obřích pochodní, které se obvykle nacházejí na vrcholcích kopců nebo v centrech měst a jsou zapalovány při významných královských příležitostech. Další obří pochodně se vzápětí rozhoří po celé zemi i ve světě.

Královna oficiálně jubileum oslaví až 10. června. Je to tradice sahající až do roku 1748 a důvodem je vyšší pravděpodobnost hezkého počasí pro přehlídku. Desátého června slaví 95. narozeniny i princ Philip.

Zdroj ČTK

Štítky Alžběta II., narozeniny, Hrad Windsor, Londýn, Princ Philip, vévoda z Edinburghu, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Britská královna Alžběta II. slaví 90. narozeniny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.