Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Rakouský prezident se sejde se Sobotkou, studenty i podnikateli

Rakouský prezident Heinz Fischer dnes bude v Praze jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou, navštíví Rakouské gymnázium v Praze či památník hrdinů heydrichiády. Společně se svým českým protějškem Milošem Zemanem se zúčastní podnikatelského fóra obou sousedních zemí. Odpoledne Fischer ukončí dvoudenní státní návštěvu České republiky. Zpátky do vlasti se vrátí vlakem, tedy stejným způsobem, jakým v pondělí do Prahy přicestoval.

Se Sobotkou má rakouský prezident jednat o aktuálních evropských otázkách, kterým v poslední době dominuje migrace. Mluvit budou také o rozvoji přeshraniční spolupráce, dopravní infrastruktury, vzájemného obchodu a investic nebo o spolupráci ve vzdělávání. Fischer během dnešního programu stihne navštívit také výstavu v Galerii současného umění na Kampě a firmu Reiwag/Komwag zaměřující se na úklid ve městech.

V pondělí se Fischer a Zeman sešli v Lánech, kde uctili památku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Oba politici se spolu bavili i o uprchlické krizi, na kterou mají odlišné názory. Shodují se ale v pochybnostech nad dohodou o navracení uprchlíků mezi EU a Tureckem.

Fischer, kterému končí druhé funkční období, slíbil, že Česko bude navštěvovat i v budoucnu. Zároveň Zemanovi přislíbil, že udělá vše pro jeho brzkou návštěvu ve Vídni.

Autoři | Foto Tsui

Štítky Heinz Fischer, Bohuslav Sobotka, Praha, Miloš Zeman, Česko, Tomáš Garrigue Masaryk, Evropská unie, Kampa, Turecko, Zámek Lány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakouský prezident se sejde se Sobotkou, studenty i podnikateli  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.