Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Čapí hnízdo vlastnily Babišovy dvě děti. Podíl měl i bratr jeho přítelkyně

Ministr financí Andrej Babiš se ve středu odpoledne během mimořádné schůze obhajoval před Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky v rámci kauzy Čapí hnízdo. Opozice ji svolala, protože mu vyčítá okolnosti čerpání evropských dotací.

Na začátku mimořádné schůze požádal poslanec Zbyněk Stanjura o vystoupení předkladatelů návrhu. Tak, jak je tomu běžně zvykem. Předsedům stran ODS, TOP09 a Úsvit však po hlasování nebylo dovoleno, aby zdůvodnili své chování, ačkoliv ještě poslance zkoušel přemlouvat Miroslav Kalousek, který žádal vystoupení jednoho z trojice - Petra Fialy.

Vyhrocený úvod ještě přiživil předseda TOP 09 svou námitkou na postup předsedající. Ani ta se však nesetkala s úspěchem. Ke slovu se tak dostal ministr financí Andrej Babiš.

„Je to pečlivě naplánovaná kampaň, která má jediný cíl - abych skončil v politice. Za dva roky už nomenklatura pochopila, že nelžu, nekradu, nejdu nikomu na ruku a nikdo mě nemůže zkorumpovat,“ řekl úvodem a vyjmenoval kauzy, které mu během politické kariéry byly přišívány na vrub. Bývalého ministra financí Kalouska pak nazval symbolem korupce. Přiznal rovněž, že je ve střetu zájmu, ale nezneužívá ho.

Ministr financí rovněž sečetl, kolik za devět let odvedl do rozpočtu peněz a kolik získal na dotacích. Součet mu dal 19,66 miliardy korun na odvodech a 1,87 miliardy korun získal z dotací. Do unijního rozpočtu odvedl 15,88 miliardy korun a získal z něj 4,2 miliardy korun. „Je to útok na podnikatele, kteří se chtějí aktivně účastnit věcí veřejných,“ přidal Babiš. Rovněž připomněl, ač nerad, že je miliardářem.

Také řekl, že nechápe, proč je na základě anonymních oznámení kvůli kauze Čapí hnízdo svolávána mimořádná schůze. „To tu za dvacet šest let budování kapitalismu nebylo nic důležitějšího,” ptal se Babiš. Ukázal na kauzy jako ProMoPro, IPB nebo IZIP. Ve svém projevu zmínil i úterní tragické události v Bruselu a neodpustil si komentář k evropské migrační politice. „Nečeká nás nic lehkého.“

„Není ztráta času svolávat mimořádnou schůzi kolem pseudokauzy Čapí hnízdo?“ pokračoval ministr financí a nadále ukazoval na kauzy bývalých i současných opozičních politiků. Nejčastěji však padalo jméno Miroslava Kalouska, ale také Miroslava Topolánka a Karla Schwarzenberga.

Na paškál si vzal i média, která útočí na jeho osobu. Hodně ostře se vyhradil proti TV Barrandov nebo proti Václavu Moravcovi z České televize, u nějž zpochybnil novinářské praktiky. „Luxusní sídlo mé rodiny to není, je to lež. Vždy bylo Čapí hnízdo přístupné veřejnosti,“ reagoval na informace z médií a znovu ujistil, že nikdy neřekl nic o vlastnictví Čapího hnízda.

V závěru svého devadesátiminutového projevu ministr financí oznámil světu, kdo stál za Čapím hnízdem.

Zdevastovanou zemědělskou usedlost, která se poté přeměnila ve farmu, koupila společnost Imoba. „Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,“ uvedl Babiš.

Přidal, že jména nezveřejnil proto, aby svou rodinu chránil. „To musí každý rodič pochopit.“ Podle něj o dotační podvod nešlo, ačkoliv dal peníze na stavbu farmy právě on. Připomněl, že o dotaci rozhodovali Petr Bendl, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová. „Pro mě by bylo nejednoduší nyní rezignovat, ale já to neudělám, protože jsem slíbil voličům, že budu bojovat za náš program,“ ukončil Babiš své vystoupení.

Mimořádná schůze nadále pokračuje diskusí.

Měl by Andrej Babiš rezignovat?

Celkem hlasovalo20 čtenářů

Štítky Čapí hnízdo, Andrej Babiš, ministr financí, Miroslav Kalousek, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, TOP 09, Petr Fiala, Zbyněk Stanjura, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čapí hnízdo vlastnily Babišovy dvě děti. Podíl měl i bratr jeho přítelkyně  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.