Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Budeme před pronajímáním nemovitosti prosit sousedy o povolení?

Na přelomu týdne média informovala o záměru ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) omezit vlastníkům nemovitostí právo nakládat s jejich majetkem – vlastník nemovitosti by prý musel povinně žádat sousedy o povolení tuto nemovitost pronajímat.

Po smršti otazníků, zda se nejedná o předčasný Apríl, vzala ministryně ve středečním prohlášení zpátečku, nic takového prý nenavrhuje, protože ani nemůže. „Oslovuji ale kolegyně a kolegy ve vládě, aby mi v rámci svých kompetencí pomohli vymyslet způsob ochrany slušných nájemníků (respektive členů družstev či společenství vlastníků) … Nějaká forma případného souhlasu starousedlíků s nově příchozími je jedním z mnoha možných bodů k diskusi,“ uvedla Marksová. Podobné úvahy mi vyrážejí dech. Omezování vlastnického práva v jakékoliv formě je absolutně nepřijatelné.

Za dob tuhého komunismu existovaly tzv. uliční výbory. Jednalo se o místní organizace komunistické strany tvořené „politicky uvědomělými občany“, kteří dohlíželi na politické chování obyvatel ulice, udávali je úřadům za (často smyšlenou) kontrarevoluční činnost a psali na jednotlivé obyvatele posudky, např. k přihláškám na vysokou školu nebo do zaměstnání. Přejete si návrat starých pořádků?

Pokud je jedinec nucen žádat o povolení k aktivitě, která mu bude generovat finanční příjem, je ochoten do získání takového povolení investovat čas a peníze. Tak to je. Přejete si, aby se po českých, moravských a slezských bytových domech rozprostřel prostor pro nekonečnou korupci, vydírání majitele nemovitosti jeho sousedy nebo vyhrožování?

Možnost vlastnit majetek je klíčovým prvkem blahobytu moderní společnosti, který nás všechny posouvá dopředu. Svoboda vlastnictví totiž zajišťuje schopným, motivovaným, vzdělaným a pracovitým lidem, že se budou mít lépe než méně schopní, méně vzdělaní, méně motivovaní a méně pracovití lidé. To kontinuálně motivuje (některé) jedince z druhé skupiny lidí, aby se vlastní pílí vypracovali do první skupiny. Říkáme tomu pozitivní efekty ekonomické svobody. Chcete srazit ekonomickou svobodu České republiky na absolutní dno?

Na pronájem nemovitostí je navázána celá řada ekonomických aktivit. Jedná se o daňové příjmy z nákupu nemovitostí za účelem pronájmu, daňové příjmy z pronájmu nemovitostí, daňové příjmy z ekonomické aktivity, kterou vyprodukuje nájemce proto, aby každý měsíc hradil hradil svůj nájem. Budete ze svých úspor hradit tyto ušlé daňové příjmy veřejných financí?

Možnost pronajímat nemovitosti je klíčovým prvkem mobility pracovní síly. Nikdo nevlastní nemovitost v každém městě, v němž se objevují pracovní nabídky. Ale díky možnosti pronájmu se např. absolvent vysoké školy nebo propuštěná kuchařka mohli přestěhovat do jakéhokoliv města, kde je o jejich pracovní sílu zájem, bez nutnosti žádat sousedy o povolení si jednoduše pronajali byt, začali pracovat a platit daně. Založíte si firmu a budete všechny tyto jedince bez pracovních příležitostí zaměstnávat vy?

O nerovných příležitostech, xenofobii a rasismu se toho v poslední době namluvilo skutečně hodně. Nejvíce snad právě na ministerstvu práce a sociálních věcí. Schvalovací proces může přirozeně vyústit k reakci souseda: „Co je to za rodinu? Chci je vidět.“ Jak zajistíte, že o snaze vymanit se ze sociálně vyloučené lokality a možnosti pronajmout si byt ve „slušné“ lokalitě nebude opět rozhodovat barva pleti a vlasů, tj. míra rasismu nebo xenofobie sousedů?

Otázek mám v zásobě ještě více. Ale vystačím si s odpověďmi na ty výše zmíněné – NECHCI ANI JEDNO! Trápí mě však ještě jedna věc: Platy ve veřejném sektoru nejsou zanedbatelné, vydělat na ně dá nám, daňovým poplatníkům, každý měsíc dost zabrat. Potěšilo by mě, kdyby si ministři i jejich úředníci před revolučními návrhy ve své pracovní době vždy alespoň zalistovali klíčovými legislativními dokumenty České republiky. Vlastnické právo je absolutní právo. Právo vlastnit majetek je základním stavebním kamenem fungování svobodného trhu a je zakotveno v Listině základních lidských práv a svobod. Toto právo zahrnuje právo věc držet, užívat, požívat její plody a užitky jakož i s touto věcí nakládat. Pokud mají sousedi pocit, že vlastník sousední nemovitosti nad přiměřenou míru zasahuje do jejich práv, umožňují jim právní předpisy tyto problémy řešit. Jsou konkrétní opatření v těchto právních předpisech nedostatečná? Prosím, změňme je.

Ale nikdy, opakuji nikdy neomezujme vlastnická práva majitelům nemovitého ani jiného legálně nabytého majetku!

Autoři | Foto facebook

Štítky nemovitost, právo, Michaela Marksová, ČSSD, Česko, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budeme před pronajímáním nemovitosti prosit sousedy o povolení?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.