Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Praze požádalo o vydání značky na přání zhruba 200 lidí

V Praze požádalo o vydání registrační značky na přání za první dva dny zhruba 200 lidí. O něco větší zájem byl v pondělí, kdy úředníci na pracovišti v Praze 4 Na Pankráci odbavili na 110 žádostí. To dnes řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Po celé České republice si pak o vydání značky na přání k dnešnímu poledni požádalo podle statistiky ministerstva dopravy celkem 1250 lidí. Jen za první den přitom úřad registroval 800 žádostí.

„Na 400 značek už odešlo do výroby během úterka a o vydání dalších 183 bylo rozhodnuto během dnešního dopoledne,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Na rozhodnutí o vydání značky mají úředníci třicetidenní lhůtu, ta se ale může ještě prodloužit v případech, kdy bude existovat pochybnost o přípustnosti alfanumerického složení, uvedl Hofman. Značky by pak měly být vyrobeny do 15 dnů od vydání rozhodnutí.

Mezi nejpopulárnější texty značek na přání patří podle ministerstva dopravy křestní jména a příjmení, názvy firem, číselné řady jako například 11111111, 22222222, atd. Výjimkou podle Neusara nejsou ani zdrobněliny, lidé si nechali registrovat například značky "Dr0bek01" nebo „Kuzlatk0“.

Při žádosti platí některá omezení. Lidé si nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova nebo slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie. Cena jedné tabulky činí 5000 korun a tento správní poplatek patří obci, ve které byla značka registrována.

Každá vyžádaná značka je nepřenositelná a nebude možné je prodat další osobě, uvedlo dále ministerstvo dopravy. Zároveň varovalo před tím, že v případě ztráty nebo odcizení nebude možné vydat stejnou značku s identickým textem. Tím se má zabránit situaci, kdy by byly stejnou tabulkou vybavena dvě vozidla. Platí ale, že se značka váže na majitele, a nikoliv na auto. Její vlastník ji tak může opětovně použít na další svůj automobil, motocykl či moped, vždy ale pouze na jedno vozidlo.

Zdroj ČTK

Štítky Praha, Ministerstvo dopravy České republiky, Vít Hofman, Česko, Pankrác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze požádalo o vydání značky na přání zhruba 200 lidí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.