Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Třetinu České republiky pokrývají lesy, od roku 1950 vzrostla jejich plocha o 154 tisíc hektarů

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil na svých stránkách další nevšední analýzu, která popisuje stav českého lesního hospodářství a jeho vývoj čase. Zajímá vás, jakou plochu lesy pokrývají nebo kolik dřeva se v České republice těží ve srovnání s dalšími evropskými státy? Tak čtěte dále...

Hned první informace vyplývající z provedené studie ČSÚ je překvapující, minimálně leckterému staromilci vezme argumenty z úst. Že dříve byla krajina samý les a dnes se jen kácí a betonuje? Omyl. Výměra lesních pozemků se od roku 1950 zvětšila o 154 tisíc hektarů a narostla na současných 2,666 milionu hektarů. Podíl lesních pozemků tak představuje 33,8 % rozlohy české republiky. „Plocha zalesňování provedeného uměle se v rámci dlouhodobého vývoje naopak významně snížila na 20,2 tisíce hektarů, v 50. letech přitom běžně činila více než 50 tisíc hektarů,“ konstatuje zpráva ČSÚ. Na grafu níže je jasně patrné, jak se desítky let komunistického marasmu promítly na vlastnickém podílu lesních ploch - zejména v 50. letech soukromé lesy prakticky vymizely a jejich podíl začal výrazně narůstat až v 90. letech minulého století. V roce 2014 bylo 57,7 % lesů státních, 26,6 % lesů soukromých a 15,7 % lesů v majetku obcí.

Graf: Výměra lesních pozemků v České republice


Zdroj: ČSÚ

Dalším analyzovaným faktorem je těžba dřeva, která je nejvýznamnější částí produkce lesnictví. V posledních několika letech stagnuje na úrovni mezi 15 až 15,5 miliony m3 bez kůry. „Konkrétně v loňském roce činila 15,48 milionu m3 bez kůry, přičemž 29% podíl připadal na nahodilou těžbu, především živelní a hmyzovou. V porovnání s obdobím let 1950 až 1970, kdy byla těžba dřeva na hektar lesních pozemků 3 až 4 m3 bez kůry za hektar, je však současná těžba dřeva stále poměrně vysoká. Činí 5,8 m3 bez kůry na hektar,“ uvedl Josef Kahuda z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Českého statistického úřadu. Drtivou většinu vytěženého dřeva (10,984 milionu m3 bez kůry) tvoří dřevo smrkové. 1,8 milionu m3 dřeva představuje borovice, o zbytek vytěženého dřeva se dělí dub (0,9 milionu m3), modřín (0,3 milionu m3), buk (0,4 milionu m3) a bříza (0,2 milionu m2).

Graf: Těžba dřeva v České republice


Zdroj: ČSÚ

Pokud se podíváme na regionální srovnání, největší podíl dřeva se vytěží v Jihočeském kraji (přes 2 miliony m3), dále v Moravskoslezském kraji a Plzeňském kraji. Prim v těžbě listnáčů hraje Jihomoravský kraj. Toto srovnání ukazuje následující obrázek.

Graf: Těžba dřeva v krajích


Zdroj: ČSÚ

Podívejme se ještě na mezinárodní čísla. Pokud bychom porovnali objem dřeva vytěžený v České republice s Evropskou unií, dostaneme se v roce 2014 k vcelku zanedbatelnému tuzemské těžby ve výši 3,6 %. Nejvíce dřeva (cca 70 milionů m3 bez kůry) se těží ve Švédsku, dále v Německu (54 milionů m3 bez kůry) a v Polsku (přes 40 milionů m3). V Rakousku se těží zhruba o 2 miliony m3 více než u nás, na Slovensku pak necelých 10 milionů m3.

Autoři

Štítky Česko, dřevo, les, Český statistický úřad, těžba, Evropská unie, Německo, Polsko, Rakousko, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetinu České republiky pokrývají lesy, od roku 1950 vzrostla jejich plocha o 154 tisíc hektarů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.