Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Němci zavedli hraniční kontroly na dálnici z ČR do Drážďan

Německá policie zavedla hraniční kontroly na dálnici A17 ze sasko-české hranice do Drážďan. Kontroly byly zahájeny už ve středu, sdělila dnes policie agentuře DPA. Opatření zdůvodnila obavou z rostoucího počtu převáděčů lidí v důsledku situace v Maďarsku a Srbsku.

Dálnice A17 navazuje na německé straně hranice na českou dálnici D8. Tyto dálnice společně tvoří jednu z hlavních dopravních tepen mezi Českou republikou a Německem.

V Sasku jsou nyní hraniční kontroly prováděny u krušnohorských obcí Oberwiesenthal a Marienberg. "Situace v Srbsku a Maďarsku by mohla vést k tomu, že se budou ve větším počtu objevovat převáděči," řekl DPA mluvčí spolkové policie v Pirně.

Zatím není jasné, jak dlouho zůstanou policejní opatření na dálničním hraničním stanovišti u města Bad Gottleuba-Berggiesshübel zachována. Jsou ale prý nastavena na delší dobu.

Většina uprchlíků, kteří míří do Německa, zatím do spolkové republiky přicházejí přes rakousko-bavorskou hranici. Na ní byly kontroly obnoveny už o víkendu.

Obnovení kontrol na dálnici A4 na německo-polské hranici prý momentálně není plánováno.

Sobotka má německé hraniční kontroly za přechodné opatření

Německé hraniční kontroly na dálnici A17 z Česka do Drážďan vnímá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jako pokračování přechodného postupu, který je reakcí na selhání ochrany vnější hranice Schengenu. Ministerský předseda to sdělil v reakci na krok Německa, který Berlín zdůvodnil obavou z rostoucího počtu převáděčů lidí v důsledku situace v Maďarsku a Srbsku.

"Bezpečnostní opatření, která zavedla německá policie na dálnici A17 směrem do Drážďan, vnímám jako pokračování přechodného postupu, který je reakcí na nekončící migrační krizi a selhání důsledné ochrany vnějších hranic Schengenu," konstatoval ministerský předseda.

Znovu také zopakoval svůj názor, že je nutné, aby členské státy co nejdříve začaly společně realizovat kroky k řešení migrační krize včetně ochrany vnějších hranic. "Čím dříve začneme kontrolovat vnější hranici EU a regulovat na ní migrační proud, tím dříve budou moci skončit tato nouzová řešení uvnitř Evropy," poznamenal.

Dálnice A17 navazuje na německé straně hranice na českou dálnici D8. Tyto dálnice společně tvoří jednu z hlavních dopravních tepen mezi Českou republikou a Německem.

Zdroj: ČTK

Štítky dálnice, Drážďany, Česko, policie, Maďarsko, Srbsko, Německo, Bohuslav Sobotka, Dálnice D8, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Němci zavedli hraniční kontroly na dálnici z ČR do Drážďan  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.