Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Potvrzeno: Kolocová – Sluková končí. Kiki nápad Maki nepříjemně zaskočil

Byl to šok. Pro (beach)volejbalový svět, pro věrné fanoušky. Nepochopitelný krok. Plážové volejbalistky Markéta Sluková a Kristýna Kolocová se rozcházejí, spolu už neodjedou ani na plánované mistrovství Evropy a sportovní budoucnost plánují hráčky samostatně.

Hráčky to dnes oficiálně oznámily na tiskové konferenci, jíž se nesla chladná a dusná atmosféra. Žádné úsměvy, jindy veselé a pozitivně naladěné Kiki a Maki přišly s kamennou tváří, na obou byl znát smutek, dokonce neseděly vedle sebe, dělil je jejich manažer, a každá zvlášť i odcházely.

Kam se podělo dlouholeté kamarádství? Sluková prý ztratila v Kolocovou důvěru a víru v tým.

Jestli k sobě něco patřilo jako jing a jang, pak plážové krásky Kiki a Maki. Vysportovaná těla, milé tváře, hodily se k sobě a skvěle se doplňovaly. K tomu loňská šňůra úspěchů: 1. místo na domácky sledovaném Prague Open, pak zlatá medaile z grandslamu v Berlíně a bronz ze Gstaadu. Titul mistryň republiky. Po pátém místě na letní olympiádě v Londýně 2012 se plážové volejbalisty Markéta Sluková s Kristýnou Kolocovou staly miláčky národa. Zvedly oblibu beachvolejbalu u nás. Jen málokdo by jim po 10 letech společného hraní a rok před olympijskými hrami v brazilském Riu, pro nějž byly žhavými kandidátkami, prorokoval konec. Byť letošní sezóna tak zářně nevypadala: zranění, tři devátá místa, v Poreči po dvou letech nepostoupily ze skupiny a na nedávném mistrovství světa skončily na 17. místě. I tak ale držely ve světovém žebříčku 24. pozici.

„Dřív nebo později to muselo přijít, už to bylo neudržitelný. Bohužel má vše jednoho strůjce,“ říká zdroj z okolí hráček, který je se situací dobře obeznámen. Nepřeje si být jmenován, autorka však jeho totožnost zná.

V pátek ta zpráva obletěla republiku, na sociálních sítích se šířila neuvěřitelnou rychlostí za doprovodu smutných reakcí. Média citovala Český rozhlas, který jako první přišel s informací, že oblíbené duo Kolocová – Sluková končí vzájemnou spolupráci. Bez konkrétního a uspokojivého vysvětlení. Mnozí stále doufali, že jde o novinářskou kachnu, kardinální nesmysl. Za pár hodin do tápání vnesla jasněji Martina Bonnerová, která na týmovém profilu na Facebooku napsala: „Dneska ráno před tréninkem moje spoluhráčka Bára Hermannová mně a našemu trenérovi Mártymu sdělila, že přijala nabídku šéftrenéra českého beachvolejbalu a životního partnera M. Slukové vytvořit novou dvojici Hermannová-Sluková. Mě i celý tým bez jakékoli předešlé domluvy postavila uprostřed sezóny ze dne na den před hotovou věc.“

Sluková: Naše snaha už nikam nevedla

Sociálními sítěmi se začaly šířit spekulace. Ta nejhezčí byla, že je polařka Kolocová těhotná. Bohužel omyl. Další poukazovaly na trenéra Simona Nausche, partnera Slukové. „Milí fanoušci týmu, prosíme, buďte trpěliví a vydržte se spekulacemi do pondělí,“ napsalo si poté oblíbené duo na svůj profil. Nic víc. Žádné smajlíky, žádná radost, na kterou jsou fanoušci zvyklí.

Dnešní tisková konference rozchod úspěšné dvojice oficiálně potvrdila.

„Sportovní život přináší emotivní okamžiky naplněné úspěchy, trápením z proher, ale někdy také okamžiky přestupů a náhlých rozchodů, jaký nyní nastal mezi děvčaty. O své budoucnosti si musí rozhodnout samy, my jim přejeme do další etapy jejich kariéry štěstí a hodně dalších sportovních i osobních úspěchů,“ uvedl David Trávníček z agentury Sport Invest Marketing, která sportovkyně zastupuje. V případě Kolocové a Slukové to ovšem zní jako klišé, kterým chce umlčet zvídavé dotazy.

Trávníček rovněž vyvrátil, že by za rozchodem páru stály finanční spory, jak některá média informovala. Dělení financí uvnitř týmu se odehrávalo vždy podle přesně daného klíče, navíc pár ze světové špičky neměl nouzi o přízeň sponzorů.

Rozchod tak přichází na popud Slukové.

„Vždycky jsme si dávaly ty nejvyšší cíle, ale tento rok jsme se trápily již od přípravy a následně i ve hře. Samozřejmě jsme se všichni v týmu snažili na těchto věcech pracovat, ale bohužel to nikam nevedlo a naše herní smýšlení se postupně rozcházelo. Došla jsem tedy k velmi bolestivému, ovšem dle mě správnému závěru, že pro nás obě bude nejlepší, když se naše cesty rozejdou. Naše dále trvající spolupráce by byla pro všechny jen trápením,“ oznámila blonďatá blokařka Markéta Sluková.

„Myslím, že deset společných let je úžasných. Momentálně jsme se ale dostaly do fáze, kdy jsme nenašly řešení. Odtrpět sezónu by bylo bolestivé, nemá cenu to oddalovat a držet to jen proto, že to tak vždycky bylo. Pokračovat dál by bylo neupřímné vůči sobě i vůči lidem, kteří nás podporovali,“ dodala.

Kolocová chtěla hrát dál

Do nedávna její parťačka a kamarádka Kristýna Kolocová vidí situaci jinak. Je zklamaná a spolupráci končit nechtěla. Zpráva od Slukové ji zaskočila.

„Mrzí mě, že ta situace nastala. Markéta s tím nápadem přišla, a i když jsem si to nechtěla nejdříve vůbec připustit, v následujících dnech jsme to probíraly ze všech stran a nakonec jsme přijaly rozhodnutí, že se naše sportovní kariéry rozejdou.“

„Snažila jsem se volit cestu pokračování a krizi překonat, to rozhodnutí se mi nelíbí, tratím na něm a nesouhlasila jsem s ním. Tím pádem ho mohu vnímat jako křivdu, ale není to to správné slovo,“ nechala se na tiskové konferenci slyšet Kolocová s tím, že sezónu měl pár dohrát také kvůli sponzorům.

Sluková má jiný názor, míní, že setrvání by značku Kiki – Maki mohlo poškodit. „Náš tým si nezaslouží, abychom na hřišti vyhnily, abychom na turnaj jen dojely. Pokud v ten tým už tolik nevěřím, nikomu to do budoucna nic nepřinese, tím spíš sponzorům,“ řekla Sluková.

Co bude s Kolocovou dál? Sluková by měla nastoupit s Barborou Hermannovou. Nabízí se tedy otázka, jestli to zrzka Kristýna Kolocová nezkusí s Martinou Bonnerovou, která tvořila dvojici právě s Hermannovou.

„Nevím, co teď bude. S touto situací jsem nepočítala, tudíž jsem se na ni nepřipravovala. Nejsem si vůbec jistá, že je u nás někdo na takové úrovni, s kým bych mohla hrát. Budu to konzultovat s odborníky beachvolejbalu. Nyní je to pro mě nové a emočně intenzivní,“ popisuje Kolocová.

Partnerství s Bonnerovou je pro ni sci-fi. „Ne, že by Martina nebyla dobrá, ale ani jedna nejsme blokařka, moje výška je boj a abychom takové byly dvě, by nedávalo smysl.“

Kolocová i Sluková o svém rozchodu hovoří jako o citlivé a bolestivé události. Blondýnka přesto doufá, že spolu budou moct i nadále kamarádit. Teď jde přece o sport.

„Teď šlo kamarádství stranou a bude to chtít nějaký čas. Teď to na kafe nebude. Co bude za měsíc, rok, těžko říct,“ říká k tomu Kolocová.

Na otázky ohledně trenéra Simona Nausche Sluková příliš odpovídat nechtěla. Na tiskové konferenci chyběl a ani prostor pro individuální rozhovory a dotazy nebyl.

Zdroj dobře obeznámený se situací kolem páru však míní, že na rozpadu oblíbeného dívčího dua Nausch podíl má, podobně jako zaznělo v internetových diskuzích.

„Mně na tom nejvíc vadí, že trenér, který je navíc velice slušně hráčkami placen, se vidí jako majitel týmu. On má právo měnit taktiku a dělat opatření, aby hrály líp, když jim to nejde, ale ne rozhodovat o existenci týmu,“ říká zdroj blízký oběma hráčkám.

„Simon není schopen přijmout jiný než vlastní názor. On je prostě nejlepší a strůjce veškerého úspěchu. Pouze úspěchu. A každý to přece musí vědět a ocenit!“ Těžko tedy říct, jak moc z Markétiných úst mluví ona sama…

Foto: Jiří Částka a Facebook Kolocové - Slukové

Štítky Markéta Nausch Sluková, Kristýna Kolocová, tisková konference, Martina Bonnerová, trenér, Barbora Hermannová, plážový volejbal, Facebook, olympijské hry, Letní olympijské hry 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrzeno: Kolocová – Sluková končí. Kiki nápad Maki nepříjemně zaskočil  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.