Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Děti a pobyt na slunci

Děti nemají vyzrálou pigmentaci, tedy tvorbu barviva při opalování. Jejich kůže tvoří jen tenoučkou vrstvu a dochází tak k průniku slunečního záření do kůže. A to nemluvíme pouze o UVA záření, které způsobuje stárnutí kůže, ale i o nebezpečném UVB záření způsobující akutní a chronické onemocnění kůže. Děti do jednoho roku dále nemají vyvinuté potní žlázy a hrozí přehřátí organizmu. Děti do jednoho roku by se tedy neměly vůbec na přímé slunce vystavovat!

V červnu se v pražské Galerii Myšák otevřel kamenný obchůdek s takzvaným UV oblečením. Malostranská Drbna se otevření účastnila a od vedoucí prodejny, paní Kateřiny Kabátové, zjistila pár užitečných informací.

Můžete popsat, co je „UV oblečení“ a proč je vhodné toto oblečení používat?

Oblečení s faktorem UV je speciální oblečení určené pro ochranu dětské pokožky před slunečním zářením. Chrání citlivou dětskou kůži UV faktorem 50, tedy tím nejvyšším možným. Chrání dítě celý den oproti krémům na opalování, které se musejí neustále aplikovat a jsou smyvatelné vodou. Navíc na některé krémy může dětská pokožka špatně reagovat.

Jaké druhy oblečení na trhu existují?

Existují kalhotkové inkontinenční plavečky, které jsou velmi populární hlavně u maminek navštěvujících plavání s kojenci a batolaty, jelikož děti nepotřebují jednorázovou koupací plenku. Dále existují celkové plavečky pro holčičky a trička doporučovaná k moři. Oblíbené jsou i kloboučky a kšiltovky s ochranným krčním kšiltem. Velkým hitem jsou inkontinenční „celoneoprémky“ určené pro kojence a batolata. Všechny plavečky jsou vyhotovené z pestrých barev s obrázky, takže i u dětí je oblečení populární.

Pro jak velké děti je UV oblečení vyráběno? Existuje i velikost pro kojence?

Existuje oblečení pro úplně nejmenší děti, pro batolata až pro děti školou povinné.
Odpovídá značení velikostí stejnému značení nebo je třeba kupovat velikosti větší? Nebo je potřeba ušít plavečky na míru?
Oblečení je doporučováno kupovat větší. Hlavně u neoprémových plavek, do kterých děti nenosí plenu, záleží spíše na váze dítěte. U celoneoprémků či triček je nejlepší dětem oblečení přímo v obchodě vyzkoušet. U plavek je třeba opravdu vybrat správnou velikost, jelikož jsou těsné. U triček je značení klasické jako u normálního oblečení (př. 9 – 12 měsíců).

Jak na oblečení reaguje citlivá pokožka některých dětí?

Neexistují žádné negativní zkušenosti s reakcí dětské pokožky na plavky. Maminky dětí s atopickým ekzémem dokonce celoplavečky vyhledávají a jsou s nimi spokojené.

Jak oblečení čistit a ošetřovat?

Doporučuje se prát v ruce ve vlažné či studené vodě a nechat volně usušit. Praní v pračce s klasickým pracím práškem či sušení v sušičce se nedoporučuje z důvodu možného porušení ochranných vláken.

Co cena?

Plavečky se pohybují v rozmezí od 300 do 400 korun. Co se týká inkontinenčních kalhotových plaveček, které děti mohou nosit do bazénu, je pořízení plaveček po přepočtu výhodnější, jelikož je lze používat neustále a dědí se na další dítě. Ve srovnání s koupí speciální pleny na plavání jde jednoznačně o výhodnou koupi. Trička stojí přibližně 620 korun a UV komplety pořídíte již kolem 900 korun.

Dětská pokožka není to jediné, na co v létě dát pozor. Samozřejmostí je dodržování pitného režimu a pokrývka hlavy. Děti léto milují, milují koupání, moře, hrátky v písku. Sluníčku se prostě nevyhnou a je zodpovědností rodičů zajistit dětem před sluncem dostatečnou ochranu.

Foto: Eva Fischerová

Štítky kůže, oblečení, pokožka, záření, plavky, batole, Eva Fischerová, Myšák Gallery, sluneční energie, opalování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti a pobyt na slunci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.