Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Muž s podezření na MERS je na Bulovce, 30 lidí v karanténě

V České republice se objevil druhý případ podezření na koronavirus MERS. Pracovník cestovní kanceláře, který se nedávno vrátil z Jižní Koreje, byl hospitalizován na infekčním oddělení pražské nemocnice Na Bulovce. České televizi to dnes ráno řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Asi 30 turistů, kteří s ním ve čtvrtek cestovali v autobuse, bylo umístěno v karanténě na území Moravskoslezského kraje. Výsledky laboratorních testů, které nákazu potvrdí, nebo vyvrátí, budou známy dnes odpoledne kolem 16:00.

Pacient se podle ministra vrátil 29. června z týdenního pobytu v Jižní Koreji. Jako delegát cestovní kanceláře vyrazil ve čtvrtek z Brna s autobusem turistů, kteří směřovali do Polska. Po hodině cesty se muži udělalo špatně, po vyšetření měl teplotu 39 stupňů.

Kvůli podezření na nebezpečný virus ostravský hygienik rozhodl, aby byl okamžitě převezen na speciální oddělení na Bulovce, které je na podobné případy připraveno a vybaveno. Muž je nyní umístěn ve speciálním uzavřeném bioboxu, izolován od okolí. Lékaři ho vyšetří a provedou základní výtěry. Výsledky laboratorních testů, které nebezpečnou nákazu potvrdí, nebo vyvrátí, budou známy odpoledne.

Testy provádí laboratoř Státního zdravotního ústavu, přeprava i zacházení se vzorky se řídí přesně danými bezpečnostními pravidly, uvedla v ČT primářka infekčního oddělení Hana Roháčová.

Hygienici současně rozhodli o umístění cestujících z autobusu do karantény. Němeček uvedl, že kvůli klimatizaci v autobuse je riziko, že se mohla nákaza rozšířit i mezi ostatní. Vzhledem k tomu, že se autobus nacházel blízko polských hranic, skončilo asi 30 lidí v karanténě na severu Moravy. Podle informací nejsou v nemocnici, ale jiném zařízení. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová řekla, že se jedná o zařízení hasičů na Ostravsku. Pokud by se nákaza potvrdila, čekala by cestující domácí karanténa, v případě příznaků nemoci převoz na Bulovku, dodala mluvčí. Němeček uvedl, že v případě potřeby je kromě Bulovky v záloze ještě vojenské zařízení vybavené pro tyto účely.

V červnu se objevil první případ podezření na MERS, tehdy se jednalo o pětadvacetiletého muže, který se rovněž vrátil z Koreje s rýmou a teplotou. Vyšetření následně ukázalo, že není nakažen koronavirem MERS.

Infekce MERS se objevila poprvé v oblasti Blízkého východu v roce 2012, od té doby tam na ni zemřelo na 450 lidí. V Koreji nemoc propukla v květnu. Nakazilo se tam 183 lidí, z nich 33 zemřelo, dalších 102 se vyléčilo, 48 se nadále léčí.

MERS se projevuje jako nachlazení, pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcinace, zatím není známý ani způsob léčby.

Základní údaje o infekci MERS:

  • Infekci MERS způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. Úmrtnost na MERS je podle Světové zdravotnické organizace podstatně větší, dosahuje asi padesáti procent, tento virus se ale šíří pomaleji než SARS.
  • Od roku 2012, kdy se MERS poprvé objevil na Blízkém východě, je hlášen výskyt infekce ze zhruba 25 zemí světa u více než 1200 lidí, z nichž více než 450 zemřelo. Nejvíce obětí zaznamenala Saúdská Arábie.
  • Nemoc se zpočátku projevuje běžnými příznaky nachlazení a teplotami kolem 38 stupňů. Pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin.
  • Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit. Korejské ministerstvo informovalo, že dvě tamní nemocnice zahájily experimentální léčbu pacientů trpících MERS. Spočívá v injekčním podávání krevní plazmy odebrané uzdravujícím se pacientům. Léčba pomocí krevní plazmy byla s jistými pozitivními výsledky využívána i u vážně nemocných pacientů trpících onemocněním SARS.
  • Zdroje nákazy nejsou prokázány, vir je ale přenosný na člověka ze zvířat, přenášet by ho mohli například velbloudi.
  • České ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že pokud se do dvou týdnů po návštěvě některé z rizikových zemí objeví u člověka horečka vyšší než 38 stupňů, dechové obtíže, kašel nebo průjem, je potřeba vyloučit, že se jedná o MERS. Na palubě letadla by člověk měl své případné potíže nahlásit palubnímu personálu, na letišti je pak potřeba vyhledat letištní zdravotní službu. Pokud člověk příznaky zjistil až doma, měl by telefonicky kontaktovat svého lékaře.
  • Jižní Korea má největší počet případů infekce MERS mimo oblast Blízkého východu. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů, který se počátkem května vrátil ze zemí Blízkého východu a poté navštívil několik nemocnic, aniž se vědělo, že má MERS. Lékařům trvalo několik dní, než se jim podařilo určit správnou diagnózu. V zemi se dosud touto infekcí nakazilo celkem 183 lidí a z nich 33 zemřelo, dalších 102 se vyléčilo a byli propuštěni z nemocnice a 48 se nadále léčí. Stav 12 pacientů je podle lékařů kritický. Mezi mrtvými jsou převážně starší pacienti nebo ti, kteří již před nákazou měli jiné vážné zdravotní problémy.
  • Příznaky nemoci se projevily také u 38letého Jihokorejce pobývajícího na Slovensku. Podezření na nákazu se nepotvrdilo.
  • Letos v červnu přijala pražská Nemocnice Na Bulovce prvního pacienta v ČR s podezřením na nákazu koronavirem MERS; podezření se nakonec nepotvrdilo.

Zdroj: ČTK

Štítky MERS, infekční onemocnění, Nemocnice Na Bulovce, karanténa, Česko, Svatopluk Němeček, Jižní Korea, Česká televize, Moravskoslezský kraj, Blízký východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž s podezření na MERS je na Bulovce, 30 lidí v karanténě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.