Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Chovanec: I policie musí vědět, že šibenice k demokracii nepatří

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požaduje od vedení policie vysvětlení, proč nezasáhla na středeční demonstraci proti islámu a migraci v centru Prahy. I policie si podle ministra musí uvědomit, že šibenice, které někteří účastníci protestního shromáždění nesli, k demokracii nepatří.

"Již v průběhu zásahu jsem se spojil s policií a požadoval po ní důsledné vyšetření zásahu a případné vyvození personálních postihů," uvedl dnes ministr na Twitteru. "Šibenice k demokracii nepatří, to si musí uvědomit i policie jako orgán demokratického státu," zdůraznil.
Demonstrace proti imigraci, proti kvótám a za vystoupení z Evropské unie se v centru Prahy zúčastnilo asi 700 lidí. Na Václavské náměstí dorazilo také zhruba 20 proimigračních aktivistů, oba tábory od sebe oddělili těžkooděnci. Policisté v souvislosti s demonstrací zadrželi několik lidí, bližší informace o zadržených zatím nesdělili.

Po cestě k Úřadu vlády demonstranti vykřikovali hesla jako "Čechy Čechům", "My jsme národ" nebo "My jsme tady doma". Účastníci, kteří varovali mimo jiné před "hordami nadržených černochů", třímali i makety šibenic s nápisem "Za vlastizradu". Té se podle demonstrujících dopustili někteří čeští politici. Často mezi nimi zaznívalo zejména jméno premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Aktivista, rakouský občan českého původu Philipp Janýr, kvůli demonstraci už podal trestní oznámení na poslance Tomia Okamuru z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hudebníka Aleše Brichtu a novináře Adama Bartoše. Svým vystupováním na shromáždění se podle něj dopustili několika trestných činů, například podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa či rasy nebo násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. "Propagovat názor je jedna věc, druhou je přitom hecovat proti náboženské skupině či etniku a vyhrožovat násilím, a to vše v organizované skupině. Tady legrace končí," sdělil ČTK Janýr.

Zdroj: ČTK
Foto: Kateřina Peterková

Štítky policie, demokracie, Milan Chovanec, demonstrace, ČSSD, Praha, Evropská unie, Twitter, Úřad vlády České republiky, Bohuslav Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovanec: I policie musí vědět, že šibenice k demokracii nepatří  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.