Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Dovolená na úvěr – vrchol finanční negramotnosti s tragickými důsledky

Opakuje se to každý rok a dotýká se to spousty českých domácností – jen co se rodinné rozpočty vzpamatují z finančního šoku jménem Vánoce, přichází léto. Čas prázdnin a dovolených. Jenže – co když chci na dovolenou, ale nemám dostatek peněz?

Nabízí se logická volba – nikam nejet, našetřit si prostředky a jet třeba za rok. Jenže, navzdory mohutné informační kampani posledních let o rizicích zadlužení a předlužení, navzdory všudypřítomným zprávám o exekucích a osobních bankrotech, navzdory (občas přibarveným) tragickým osudům dlužníků „ve spárech  finančních supů“ se stále najdou tací, kteří neváhají vyměnit pár dní strávených u moře za roky finančního jha v podobě splácení úvěru.

To pokládám za absolutní vrchol finanční negramotnosti. Proč? Protože dluh je dobrý sluha, ale zlý pán. A pokud někdo – nechť třeba z objektivních důvodů, nijak to nezlehčuji – nedokáže ušetřit dostatek peněz na nákup čehokoliv, co má ryze spotřební charakter, není důvod myslet si, že si rodinnou finanční situaci vylepší týdnem u moře v trojhvězdě s polopenzí.

V situaci, kdy má jedinec hluboko do kapsy, má smysl brát si úvěr pouze na věci, které pomohou finanční situaci vylepšit. Ne naopak. Úvěr na nákup nové lednice, která pomáhá uchovávat potraviny čerstvé? Jistě. Úvěr na auto, kterým jezdím do zaměstnání? Samozřejmě. Úvěr na nákup nového kotle, kterým vytápím domácnost? Nezbytnost. Ale úvěr na nákup herní konzole? Úvěr na nákup terénní čtyřkolky? Úvěr na nákup dovolené? Proč, proboha???

Vzpomínky na dovolenou jsou pěkné, fotky na sociálních sítích atraktivní a vyprávění (ne)přejícím kolegům v práci lákavé. Ale myslete na to, že dovolená na dluh není nic než spotřeba peněz, které mohly mít mnohem efektivnější využití. Dluh s vámi bude, i když se vzpomínky rozplynou a vy budete následujících několik desítek měsíců splácet jistinu úvěru společně s úroky a případnými dalšími poplatky. A i když si myslíte, že to finančně ustojíte, může se leccos stát – rozbije se lednice, někdo vám nabourá auto nebo si ošklivě zlomíte nohu a strávíte dva měsíce v nemocnici. Co pak, s jedním zbytečným dluhem na hrbu? Máte to promyšlené?

Pokud vás text výše nepřesvědčil a stále máte nutkání půjčit si na dovolenou (nebo na cokoliv jiného, co nepotřebujete), důkladně si přečtěte následujících pět bodů:

1. Zvažte, jestli peníze nebudete potřebovat jinde.

Auto občas zlobí při startování? Kotel minulý rok v zimě párkrát vypověděl službu? To nevěstí nic dobrého. A i když jeden dluh splácet zvládnete, s druhým to nemusí být sranda – pokud jej ovšem vůbec se záznamem v registrech dlužníků dostanete. Alternativní lichvářskou cestu, tedy „půjčky okamžitě, komukoliv, bez dokládání příjmů, bez náhledů do registrů, přijedeme až k vám domů“, rozhodně nedoporučuji!

2. Porovnejte nabídky.

To, že vám prodejce (čehokoliv) rovnou nabízí i nákup na splátky od určitého finančního ústavu, není jeho dobrá vůle, ale vidina provize. Nechte si sdělit, kolik vás úvěr bude ročně stát. K tomu slouží tzv. RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů. Ta nezahrnuje jen úrok, ale i různé další poplatky. My Češi jsme velmi kreativní, proto vám v obchodě klidně nabídnou nákup za 10.000 Kč na splátky bez navýšení, tedy s nulovým úrokem, ale za vstupní poplatek 2.000 Kč. Úrok? Skutečně 0 %. RPSN? Celých 20 %! Jste si jisti, že vám vaše banka nepůjčí třeba za 8 % ročně bez poplatků?

3. Zajímejte se o veškeré situace, které mohou v průběhu smlouvy nastat.

Co když budu chtít splatit dříve? Co když budu zboží koupené na úvěr reklamovat, musím splácet i pak? Chtějte, ať vám odpovědi na tyto otázky  nabízející úvěru přímo „zažlutí“ do všeobecných obchodních podmínek (to jsou ty mnohostránkové dokumenty psané malinkatým písmem), nebo vám odpovědi na vaše otázky sepíše do emailu. Možná se mu nebude chtít a bude vám odpovědi chtít sdělit jen ústně. Pak buďte dvojnásob obezřetní.

4. Zajímejte se o konkrétní řešení případných problémů se splácením.

Samozřejmě to nemáte v plánu, ale máte právo vědět, co by se stalo, kdybyste v průběhu splácení přišli o práci a chtěli odložit jednu splátku, nebo úvěr jinak upravit (např. snížit splátky a prodloužit dobu splácení). Pamatují na to obchodní podmínky poskytovatele? Na koho se v takovém případě máte obrátit? Budete platit nějaké poplatky? Za jak dlouho vám na dveře zaklepe exekutor?

5. Smlouvu pečlivě prostudujte.

Veškeré dokumenty si vezměte domů, v klidu si je prostudujte a pokud něčemu v textu nerozumíte, raději to zkonzultujte se sourozencem/sousedem/kamarádem/kýmkoliv, v nějž máte důvěru a kdo problematice alespoň trochu rozumí. Rozhodně se nenechte do ničeho ihned natlačit na prodejním místě a uchlácholit se ústními sliby. Právě tam vznikají největší problémy! Než podepíšete úvěrovou smlouvu, musíte si být stoprocentně jisti, že úvěr potřebujete, finančně jej zvládnete a že vám pomůže zlepšit, nikoliv zhoršit vaši finanční situaci.

Autoři

Štítky úvěr, peníze, poplatek, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dovolená na úvěr – vrchol finanční negramotnosti s tragickými důsledky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.