Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dárek za vysvědčení by měl být v první řadě užitečný

Konec školního roku znamená nejen očekávání nad známkami, které potomek přinese na vysvědčení, ale i lámání si hlavou nad tím, jak jej odměníme. Takový vhodně vybraný dárek může školáka motivovat do dalšího snažení a dáte mu jím najevo svou pýchu a podporu.

Jenže během posledních let se z odměn za vysvědčení stala přehlídka movitosti a finanční zabezpečenosti, a dárky tak ztratily svojí původní hodnotu. Děti mají tendence se předhánět, kdo co dostal a začíná platit, že čím dražší dárek, tím lépe.

Poslední zmiňované samozřejmě neplatí tak zcela a takový dárek, spíš aby měl pozitivní vliv, kazí dítěti charakter. Koupíte-li dítěti tablet, buďte si jisti, že od něj neodtrhne oči a čas strávený venku na hřišti s kamarády pro něj ztratí kouzlo zas o chlup víc.

Vybírejte tedy něco, co nejen, že vyvolá úsměv na tváři, ale co bude i užitečné.

Vhodným dárkem je například kniha, školní výbava nebo vezměte školáka na dlouho odkládaný výlet s celou rodinou. Z Prahy je to například kousek na hrad Karlštejn, navštivte vodní ráj Aquapalace Čestlice, vyrazte do libereckého unikátního science centra IQ Landia nebo do nového digitálního planetária v Hradci Králové.

Možná si říkáte si, že takové dárky děti neocení, ale právě tím, že mu jej dáte, ho je ocenit naučíte. Respektive potomka nasměřujete k tomu, aby se z něj nestal chlubil, který stráví hodiny u počítače. Navíc již dávno neplatí, že dárky potřebné jsou nudné. Zkuste se poradit v knihkupectví, jakou knihu dítěti koupit, aby ho bavila, a třeba tím dosáhnete toho, že se čtení stane jeho koníčkem. Od jedné knihy může dojít k celému žánru a od celého žánru si nakonec rozšíří obzory i ve světové literatuře. Navíc čtení pomáhá rozvíjet paměť a slovní zásobu.

Stejně tak můžete pojmout kreativně i školní výbavu. Vytvořte si vlastní design a nechte udělat jak batoh, tak penál v takové barevné kombinaci, v jaké chcete. Takovou možnost nabízí firma Leasyn.

Výběr dětského batohu je věda

Batoh nemusíte pořizovat až na září, ale i na letní výlety. Právě batoh je totiž ze zdravotního hlediska nejzdravějším zavazadlem, ale musí být správně vybraný, aby dítěti naopak záda nepoškodil.

Špatná velikost znamená nejen nepohodlné nošení, ale i zdravotní újmu. „Správnou velikost poznáte podle toho, že batoh dole ani nahoře nepřesahuje přes záda dítěte. Měl by pohodlně sedět, nepadat ze zad, ani se po nich příliš posouvat. A rozhodně nesmí nikde tlačit,“ radí Kateřina Princová ze serveru specializovaného na dětskou výbavu a sport www.skibi.cz. Rovněž věnujte pozornost anatomickému provedení. Dětské školní batohy s obrázky, které se prodávají v hračkářstvích, nemají většinou anatomickou ergonomii vůbec vyřešenu, raději se zaměřte na kolekce značkových výrobců. 

Velmi důležité je u dětských batohů provedení ramenních popruhů. Ty by měly být stavitelné, aby se batoh mohl přizpůsobit dítěti také během jeho dalšího růstu a měl by vždy tvořit rovnoměrný oblouk. V ideálním případě by měl být batoh vybaven rovněž stavitelným popruhem prsním a bederním. Dětský batoh by měl mít minimálně prsní pás. Ten zajistí, že nebude dítěti ze zad padat a nebude se posouvat do nežádoucích pozic. 

Velikost batohu se uvádí v litrech a číslo uvádí, kolik litrů se do batohu vejde. „Při výběru tedy zvažte, co všechno dítě bude nosit, a vyberte takový batoh, aby se mu tam všechno vešlo. Přihlížet přitom samozřejmě musíte k výšce a hmotnosti zavazadla,“ doporučuje Karel Studnička ze Ski a Bike Centra Radotín s tím, že ta by u dětí neměla být těžší než 12 až 15 procent jejich tělesné hmotnosti. „U malých dětí se do hmotnostního limitu obvykle vejde pitíčko, svačina, mikina na převlečení a lehčí hračka. Samozřejmě je důležité, aby byl lehký samotný batoh, protože čím těžší bude, tím méně do něj budete moci dát.“

Při výběru batohu si všímejte praktických detailů. Dítě ocení dostatek samostatných kapsiček, do nichž si bude moci roztřídit drobnosti a mít je tak rychle po ruce. S tím souvisí i dobře organizovaný vnitřní prostor a vnější síťka na láhev s pitím nebo třeba na jablko. Pro větší bezpečnost se na dětské batůžky aplikují různé reflexní prvky, které zvýší viditelnost dítěte za horších světelných podmínek.

Každé zvíře vyžaduje péči a něco stojí

Pokud byste se rozhodli pořídit potomkovi domácího mazlíčka, nejprve pečlivě zvažte, zda je opravdu natolik zodpovědný se o něj postarat a věnovat se mu. A není náhodou alergický na chlupy? Méně náročná na péči je kočka, než pes, případně sáhněte po drobnějším mazlíčkovi v kleci nebo akvárku. Ale i ten bude vyžadovat pozornost! Nezapomeňte, že to kromě počáteční pořizovací investice bude znamenat i náklady na potravu, případně veterináře. Dobrý skutek uděláte, pokud si psa nebo kočku pořídíte z útulku, jejich pracovníci nicméně přiznávají, že největší zájem je o čistokrevná a mladá zvířata. Zájem o útulková zvířata se s příchodem vysvědčení nezvyšuje.

„U nás se s větším zájmem o psy před vysvědčením nebo svátky nesetkáváme, přičítám to mimo jiné i tomu, že u nás máme výhradně dospělé až seniorní psy a ti tolik netáhnou. Jako dárky se dávají nejčastěji štěňata, zvlášť malých módních plemen. Myslím, že v tomhle ohledu je spíš vhodné - už asi po miliónté - varovat před množiteli, předpokládám, že ti, kteří chtějí koupit štěně jako dárek, jdou primárně po inzerci štěňat na inzertních serverech, těch, co hledají po útulcích, bude podstatně méně, byť neříkám, že nejsou,“ vysvětluje Hana Tesařová z Azylu opuštěných zvířat Libeň. Čas od času se zde setkávají s tím, že sem někdo přivede nevhodný dárek, ale rovněž to není podmíněno roční dobou.

Ať už zvolíte jakoukoli variantu dárku za vysvědčení, myslete však na to, že zde nejde o to, kolik investujete peněz, ale o to, abyste dali najevo, že si ceníte práce, kterou vaše dítě odvádí. Do dalších let mu tak dodáte potřebný zápal a můžete si být jistí, že se bude snažit zase o něco více.

Se špatnými známkami svět nekončí

Možná přineslo domů vaše dítě známky takové, že si říkáte, že si žádnou odměnu nezaslouží. Přitom takové uvažování nikomu neprospěje. Špatné vysvědčení netrestejte, ale děti naopak povzbuďte. Pokud výsledek, který se vám úplně nezamlouvá, čekáte už dopředu, stejně včas o něm s dítětem hovořte. Ale nevyhrožujte a nezakazujte! I ve zkratu vyřčenou poznámku „se špatnými známkami se domů nevracej“, si dítě může vzít doslova. Právě strach z trestu za špatné vysvědčení totiž často končí útěkem dítěte z domova. Dejte dítě najevo, že se špatnými známkami svět nekončí a že mu třeba příště budete nápomocni, aby se zlepšilo. Hledejte společná řešení. Například se můžete dohodnout na letním doučování. Dítě ale v žádném případně neponižujte a nesahejte po slovech jako hloupý nebo „po kom to dítě je?!“.

Je to každoroční nepěkná tradice, v čase kolem vysvědčení jsou Linky bezpečí zahlceny telefonáty s tématikou nenaplněných rodičovských očekávání. Reakce se bojí malí i velcí školáci a dostávají se tak do stresu.

Mějte však na mysli, že špatné známky nejsou jen vizitkou dítěte, ale podílí se na nich více faktorů. Mezi nimi i rodinná situace dítěte nebo vztahy ve školním kolektivu či dokonce vztah učitele a dítěte. Ptejte se dítěte, hledejte příčiny a společně se dohodněte, co bude příště jinak.

Jedna rada závěrem za všechny: Při reakci na vysvědčení se soustřeďte nejprve na pochvalu za to, co se dítěti podařilo, až pak na případný neúspěch.

Tipy na dárky za vysvědčení

1. Pro mladé bikerky

Horské kolo Specialized Hotrock 24 7 SPD pro dívky ve věku 9 – 12 let nabízí lehký rám se speciální geometrií a odpruženou vidlicí pro maximální pohodlí při jízdě. Kolo má sedm rychlostí, které jsou odstupňovány s ohledem na věk dítěte. Součástí je praktický stojánek. Prodává www.kola-radotin.cz za 8 599 Kč

2. Na kolo bezpečně

Dětská cyklistická přilba Specialized Flash má kvalitní odvětrání a jednoduché nastavení pomocí otočného mikrotlačítka. Helma splňuje certifikaci bezpečnostních standardů a je v hodná pro děti od batolecího věku. Prodává Ski a Bike Centrum Radotín za 999 Kč.
Navíc je možné při nákupu helmy využít 10% slevu od zdravotní pojišťovny!

3. Duhový cirkus, dětské čtení na léto

Nechte vaše malé čtenáře společně s holčičkou Miou nahlédnout do Duhového cirkusu autorky Petry Neomillnerové a zazpívat si veselé písničky! Malá Mia není jen tak ledajaká holčička, je z cirkusácké rodiny. Skáče salta, jezdí na poníkovi a dokáže rozveselit každé dítě i dospělého, dokonce i zvířátka. Má spoustu kamarádů a s Péťou odvážně zachrání pudlíka Prince. Mia si ráda zpívá veselé písničky, a kdo chce, může si je zpívat společně s ní; v knize jsou hned tři, s texty a notami Štěpána Uhlíře. Vydalo nakladatelství Albatros, cena 249 Kč.

4. Zvíře pod hlavou

Potěšte nejmenší cestovatele a přibalte jim na výpravy dětský cestovní podhlavník Acronc.  Je roztomilý, měkký, plněný polyesterovými kuličkami a vybírat můžete z designu žirafa, tučňák nebo beruška. Využijete ho v krosně i autě. Ke koupi je na Výstavě stanů a vybavení do přírody či na www.4camping.cz za 299 Kč.

5. Peřinka pro malého dobrodruha

Spacák Boll Patrol Lite je plnohodnotnou zmenšeninou pravých outdoorových spacáků pro dospělé. Dítě z něj ale přitom nevyroste – když ho pořídíte tříletému dítku, může si ho vzít na své outdorové dobrodružství i za několik let díky ojedinělému designu umožňujícímu prodloužení délky spacáku o 35 cm. Navíc je vybaven stejnými praktickými a funkčními detaily, které se nacházejí u spacáků pro dospělé. Díky konstrukčnímu řešení a nově vyvinutému syntetickému vláknu DualMicro zabezpečí potřebné teplo i pro nejmenší. Vnitřní vrstva spacáku je vyrobena ze speciálního broušeného polyesteru, přirozeně hypoalergenního, který připomíná jemnou bavlnu. Koupíte na Výstavě stanů a vybavení do přírody za 961 Kč.

6. Výlet do nejlepších evropských ZOO

Evropské zoologické zahrady nyní nabízejí spoustu netradičních atrakcí! V Brně mají Tygří skály, v Bratislavě stojí unikátní exotárium, v Berlíně má domov panda velká, v Drážďanech vám předvedou moderní pojetí chovu živočichů u centra města, mnichovská ZOO je spíše přírodní rezervací s nedotčenou krajinou, v Budapešti se podíváte do tropů i pod hladinu oceánů a v Kodani vás pohltí zážitky podmořské Modré planety. Pro rodiče, ale také pro babičky či dědečky, kteří neradi řídí, navíc zavedl autobusový dopravce Eurolines na svých Business Class linkách speciální dětské autosedačky. Více na www.eurolines.cz.

7. Místo dárku zážitek: Zábavný kurz in-linů

Udělejte svému dítku radost zábavným týdenním kurzem in-line bruslení v pražské Galerii Harfa. Od pondělí do pátku (vždy od 8:30 do 13:00 hodin) se na venkovní plochu či do tělocvičny (dle počasí) vydá zkušený tým lektorů, který vaše dítko naučí na bruslích nejdřív stát a ťapat. Postupně se bude při bruslení osamostatňovat a zkoušet jezdit samo. Vše bude ale hlavně zábava – na děti čeká jízda mezi kužely, střelba na bránu a spousta dalších her. A potěší je, že díky propracované metodice, uvidí výsledky už po několika dnech! Termíny kurzů: 13. – 17. 7., 20. – 24. 7., 10. – 14. 8., 17. – 21. 8. 2015. Brusle a chrániče musí mít děti vlastní. Cena 2 550 Kč, zdarma svačina a pitný režim. Více informací na http://www.monkeysgym.cz/novinky/praha-9-harfa-letni-kurz-in-line-brusleni-198.html

8. Veselá láhev pro kluky i holky

Dětská sportovní láhev Camelback Eddy Kids má objem 0,4 l a atraktivní potisk s různými motivy pro kluky i holky. Prodává www.skibi.cz za 349 Kč.

9. Svačinový box 3v1

3 dílný stohovatelný dětský svačinový box Rexinter obsahuje 2 misky a příbor pro pohodlné stolování kdekoliv. Prodává Skibi Kids za 279 Kč.

10. Koupací šortky Angry Birds

Dětské plavací šortky s UV ochranou Reima Angry Birds s délkou po kolena a vysokým ochranným UV faktorem, který chrání před škodlivým vlivem slunečního záření. Prodává Ski a Bike Centrum Radotín za 570 Kč.

11. Batůžek pro malé dobrodruhy

Vaude Minnie v červeno oranžové, modré nebo zelené barvě si troufá na ty nejodvážnější podniky, a přitom neklouže a nepadá. Má hezký design a mnoho funkčních detailů, které děti ocení: přední kapsu na zip, dvě boční síťované kapsy, hrudní pás, jmenovku, reflexní prvky a úchyt na klíče. Objem 10 l za 799 Kč, 4,5 l za 679 Kč na www.skibi.cz

12. Karimatka na zahradu i na tábor

Karimatka Pinguin Peak 25 v modré a oranžové barvě udělá radost každému malému dobrodruhovi. Je totiž lehká, sbalitelná a samonafukovací. Svršek karimatky je vyroben z odolného materiálu Ripstop polyester diamant, který zaručuje vysokou odolnost proti protrhnutí. Spodní strana je obohacena potiskem, který výborně stabilizuje. Konstrukce s vertikálními hvězdicovitými dutinami zajišťuje maximální pohodlí na jakémkoli podkladu. Na Výstavě stanů a vybavení do přírody nebo na www.4camping.cz ji pořídíte za 955 Kč.

Štítky vysvědčení, batoh, kniha, Radotín, Angry Birds, Petra Neomillnerová, Albatros, Galerie Harfa, Země, Berlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárek za vysvědčení by měl být v první řadě užitečný  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.