Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Česko už je v žebříčku koeficientů UEFA desáté a má jisté místo v Lize mistrů

Český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2025/26 svého zástupce v hlavní části Ligy mistrů. Tuzemské týmy se díky dnešní bezbrankové remíze Plzně s Fiorentinou v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy posunuly v žebříčku koeficientů UEFA před Skotsko a získaly jistotu, že zakončí sezonu přinejhorším na 10. místě, které znamená přímou účast šampiona ve skupinové fázi nejprestižnější klubové soutěže.

Česko po osmifinále z 11. místa ztrácelo 0,250 bodu na desáté Skotsko, které už ale nemá ve hře žádné mužstvo. Tuzemské kluby potřebovaly od posledního zástupce v pohárové sezoně Plzně ještě aspoň remízu, aby ztrátu na ostrovního soupeře dotáhly. Obě země nyní mají stejně bodů a ve prospěch Česka rozhodl vyšší zisk z probíhajícího ročníku.

V hlavní fázi pohárů jsou za vítězství dva body, za remízu jeden. Zisk do žebříčku se pak dělí počtem zástupců daného státu v pohárové sezoně, v českém případě nyní čtyřmi. Za některé postupy jsou navíc bonusové body.

Plzeňští měli z posunu Česka do elitní desítky žebříčku velkou radost. Viktoria v 15 zápasech této sezony Konferenční ligy neprohrála a je jasně nejlepším tuzemským klubem pohárového ročníku.

"Je to jen dobře. Doma válčíme se Spartou a Slavií, ale zlepšení koeficientu je skvělé pro celý český fotbal," řekl novinářům obránce Radim Řezník. Remízu ihned po závěrečném hvizdu gestem oslavil i trenér Viktorie Miroslav Koubek. "Byly tam dva faktory radosti. Měl jsem radost, jak to mužstvo takticky zvládlo. A v tu chvíli jsem myslel i na český koeficient," uvedl na tiskové konferenci Koubek.

Česko naposledy získalo přímé místo ve skupinové fázi Ligy mistrů bez nutnosti hrát kvalifikaci pro sezonu 2018/19. V žebříčku koeficientů sice bylo na 11. příčce, ale díky tomu, že předchozí ročník prestižní soutěže ovládl klub, který měl jistý start i z domácí soutěže, připadla uvolněná pozice tuzemskému šampionovi, tehdy Plzni.

V elitní desítce žebříčku figuruje Česko poprvé od roku 2004. Maximem je osmá příčka z přelomu tisíciletí. Česko letos mělo poprvé v historii v jarní vyřazovací fázi trojici týmů a prožívá rekordní ročník. Díky dnešní remíze Plzně vylepšilo zisk už na 13,500 bodu.

Aktuálně se v žebříčku koeficientů hraje o nasazení do sezony 2025/26. V příštím ročníku 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech a k dvěma týmům v kvalifikaci Ligy mistrů. V případě zisku titulu by mohla přímo do skupinové fáze nejprestižnější soutěže postoupit Slavia Praha, potřebovala by k tomu ale souhru dalších dvou okolností. V tomto ročníku stejně jako v minulém měl tuzemský fotbal ve hře čtyři kluby.

Od příští sezony se změní formát evropských pohárů. Už se nebudou hrát v tradičních skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy. Každého z 36 účastníků Ligy mistrů bude v základní fázi čekat osm zápasů, tedy o dva více než dosud. Podobná reforma čeká i Evropskou a Konferenční ligu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FCVP/Martin Skála

Štítky Sport, fotbal, koeficient, UEFA, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko už je v žebříčku koeficientů UEFA desáté a má jisté místo v Lize mistrů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.