Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cichanouská dnes uctí v Praze památku běloruských exilových prezidentů

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská dnes spolu s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) uctí na Olšanských hřbitovech památku běloruských exilových prezidentů. Sejde se také s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a také s prezidentem Petrem Pavlem. Večer se pak zúčastní na filmovém festivalu Jeden svět premiéry filmu Náhodou prezidentkou, který mapuje její život.

Během své několikadenní návštěvy Prahy se Cichanouská zúčastnila konference běloruské diaspory, jejímž cílem je přivést dohromady běloruské organizace a komunity z různých zemí, nebo otevřela Kancelář demokratických sil Běloruska v České republice. V neděli pak odhalila pamětní desku knihtiskaři Františku Skorinovi, který žil v Praze v 16. století a vytiskl tu první knihu ve staroběloruském jazyce.

Cichanouská, která žije v exilu v Litvě, v roce 2020 kandidovala na prezidentku místo svého manžela blogera Sjarheje Cichanouského. Ten byl v roce 2021 odsouzen k 18 letům vězení za přípravu a organizaci hromadných nepokojů a podněcování k sociální nenávisti. Jí v nepřítomnosti soud loni v březnu uložil 15 let vězení. Vinní ji ze spiknutí za účelem neústavního převzetí moci, což označila za pomstu běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/MilošVystrčil

Štítky ČR, Bělorusko, senát, diplomacie, opozice, pietní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cichanouská dnes uctí v Praze památku běloruských exilových prezidentů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.