Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Babiš sháněl informace o rodině Lipavského, za vulgární označení se mu omluvil

Šéf opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) si o víkendu od svých spolupracovníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). S odkazem na e-mailovou konverzaci, kterou Babiš zaslal omylem jinému adresátovi, to dnes napsal server Novinky.cz. Babiš tvrdí, že nesháněl žádné kompromitující materiály, ale jen podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky o Ukrajině. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného. Lipavský sdělil, že ho obsah e-mailů znechutil.

Lipavský v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Babiš poté označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty. Následně v elektronické poště svým spolupracovníkům napsal, aby mu o Lipavském připravili podklady. "Udělejte mi teze, podklady na tohoto zmrda. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba," napsal. V e-mailové konverzaci se řeší i odkazy na mediální zmínky o Lipavského rodině.

Babiš e-mail zaslal svému poradci Janu Rovenskému. Zaměnil ho ale s jeho jmenovcem, který je mimo jiné jako nestraník za ANO ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov, napsaly Novinky. Rovenský se kvůli zmínkám o rodině rozhodl korespondenci zveřejnit. "V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají 'kompro', i když se mi to nelíbí. Ale tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru. Je to odporné a je to podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidé dozvěděli," napsal na svém facebooku Rovenský.

Babiš uvedl, že nesháněl kompromitující informace, ale pouze poptával podklady pro plánované vystoupení ve Sněmovně na adresu Lipavského. "Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku - jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal," uvedl.

Později napsal, že celou kauzu považuje za "absolutní nesmysl". "Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné, když toto jsou přece věci, které se dají veřejně dohledat na internetu. Za to vulgární slovo použité v soukromé konverzaci se panu ministrovi omlouvám," uvedl Babiš.

Lipavský sdělil, že se k němu e-mail dostal zprostředkovaně a obsah ho znechutil. "Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou pro vždy odmítla estébácké metody v politice," uvedl.

Také koaliční politici Babiše kritizovali za to, že do politického boje podle nich zatahuje děti a používá metody komunistické Státní bezpečnosti (StB). "Složky, zatahovaní děti a rodin do politického boje, pomluvy, osobní útoky… Odporné metody připomínající minulou dobu. Proti tomu bude demokratická společnost stát v každých dalších volbách," reagoval na síti X předseda vlády a ODS Petr Fiala. "Zatahovat děti a manželky protivníků do politického boje je nechutné, stejně jako si dělat na oponenty složky plné hnoje," napsal ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). "Jednou agent StB, vždycky agent StB," napsala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i stínový premiér ANO Karel Havlíček se spíše pozastavili nad tím, že média zveřejnila soukromou konverzaci. "Pokud cílem bylo reagovat ve Sněmovně na nenávistný výlev pana Lipavského v OVM a pan Babiš se chtěl zeptat, zda by jako rodič své děti poslal do války, tak mne upřímně mnohem víc děsí, s jakou samozřejmostí novináři vytahují soukromou konverzaci," sdělila Seznam Zprávám Schillerová. Havlíček se ohradil proti zatahování rodin do politiky. Dodal ale, že když šlo o Babišovu rodinu, zastání předseda ANO podle něj nenašel.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, diplomacie, Babiš, Lipavský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 17. března 2024, 13:15Odpovědět

Babiš sháněl informace o rodině Lipavského, za vulgární označení se mu omluvil  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.