Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Volby by podle Kantaru vyhrálo ANO, druhá ODS by měla 14,5 procenta

Sněmovní volby by na přelomu února a března vyhrálo hnutí ANO, dostalo by 38,5 procenta hlasů. Je to nejvyšší zisk od roku 2014, kdy agentura Kantar s průzkumem začala. Druhá ODS by měla 14,5 procenta, Piráti by dostali 9,5 procenta hlasů a hnutí SPD by volilo devět procent lidí. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN se sedmi procenty a TOP 09 s pěti procenty. Vyplývá to z průzkumu Kantaru pro Českou televizi (ČT). Pokud by vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly v koalici Spolu, volilo by je 20 procent lidí. ANO by v takovém případě získalo 39 procent hlasů.

V modelu s jednotlivými stranami si opoziční ANO polepšilo od ledna o 3,5 procentního bodu. Občanští demokraté si naopak o jeden procentní bod pohoršili. Zisk Pirátů se nezměnil, hnutí SPD kleslo o půl procentního bodu, hnutí STAN o půl procentního bodu vzrostlo a TOP 09 stagnuje.

Ostatní uskupení by skončila podle modelu pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, a to poměrně výrazně. KSČM a Sociální demokracie by měly shodně 2,5 procenta a vládní lidovci by získali dvě procenta hlasů. Všechny tři strany si od minulého průzkumu pohoršily. Nejvíce sociální demokraté, kteří ztratili 1,5 procentního bodu. Další strany a hnutí jako Přísaha či Svobodní jsou už pod dvěma procenty.

Podle analytika Kantaru Pavla Ranochy těží ANO z toho, že má stále výrazně nejvíce pevně přesvědčených voličů. „Ztrácejí naopak především strany, které jsou pod pětiprocentní hranicí," uvedl. Voliči podle něj přecházejí k ANO proto, že menší strany nenabízí "nic konkrétního". Jako důvod k volbě ANO uvádějí lidé rovněž hlavní představitele hnutí, jako je předseda Andrej Babiš, místopředseda Karel Havlíček nebo místopředsedkyně Alena Schillerová. Sociologové míní, že výsledky mohly ovlivnit i zemědělské protesty.

Pokud by vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly stejně jako v minulých volbách společně, získala by koalice Spolu 49 mandátů. ANO by mělo 93 křesel, Piráti 23, SPD 21 a STAN 14. Dohromady by tak strany a hnutí současné vládní koalice ovládaly ve 200členné Sněmovně 86 mandátů. V současnosti má vládní pětikoalice v dolní komoře většinu 108 hlasů.

V modelu bez koalic by ANO získalo 95 poslaneckých křesel, ODS 35, Piráti 24, SPD 22, STAN 15 a TOP 09 by měla devět poslanců. Subjekty podílející se nyní na současné koaliční vládě by v takovém případě měly dohromady 83 mandátů.

Ranocha upozornil, že ANO se již začíná blížit hranici 100 mandátů a mohlo by případně získat samo většinu ve Sněmovně. „Zajímavé je také to, že nějaká potenciální koalice ANO a SPD se blíží dokonce ústavní většině," podotkl. K ústavní většině je potřeba 120 hlasů, nyní opoziční hnutí ANO a SPD by jich podle průzkumu měla dohromady 117, pokud by strany koalice Spolu již kandidovaly samostatně.

Do průzkumu agentury Kantar se mezi 12. únorem a 1. březnem zapojilo 1015 respondentů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky česko, volby, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 17. března 2024, 13:16Odpovědět

Volby by podle Kantaru vyhrálo ANO, druhá ODS by měla 14,5 procenta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.