Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

NPÚ se začátkem hlavní sezony na většině památek zdraží vstupné

Většina státních památek v hlavní sezoně, která letos začíná 28. března, zdraží vstupné. Zvýšení bude od 20 do 60 korun, na čtvrtině památek se vstupné nezmění. Národní památkový ústav (NPÚ) zdůvodnil zdražení zvýšenými náklady na správu památek a úspornými opatřeními ministerstva kultury.

Systém slev nastavený v minulých letech zůstává zachován, děti do šesti let mají vstup zdarma, děti od šesti do 17 let pak mají slevu 70 procent ze vstupného. Dnes to novinářům řekla ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Návštěvníky letos čekají na několika památkách nově zpřístupněné prostory.

Stovka památek, které NPÚ spravuje, se veřejnosti letos otevře už na Zelený čtvrtek 28. března a v každodenním provozu zůstane otevřená po celé velikonoční svátky. Od 2. dubna budou mít památky pravidelný návštěvnický režim.

Vstupné se po dvou letech na většině památek zvýší, v průměru o šest procent. U poloviny památek se NPÚ rozhodlo zvýšit vstupné pro dospělé na základních okruzích o 20 korun, u 15 objektů o 40 korun. U tří zaplatí dospělí návštěvníci o 60 korun více než loni, například na Karlštejně. Na čtvrtině památek se vstupné nemění.

Nové prohlídkové trasy a prostory se otevřou pro návštěvníky na státním zámku Litomyšl, který se od loňského února rekonstruuje. Od července se zpřístupní historická kuchyně a zámecká věž. Na zámku Uherčice na Znojemsku se od konce dubna zpřístupní obnovené zámecké interiéry prvního patra východního křídla, jejichž výzdoba patří k nejhodnotnějším prvkům celého areálu. Na šumavském hradu Velhartice zavede návštěvníky nová trasa do sklepních prostor takzvaného Huertova zámeckého křídla.

Opravené zahrady se otevřou na státním zámku Lysice na Blanensku, a to včetně technické památky, raritní fíkovny s posuvnou střechou. Kompletní obnovu prodělal také Letohrádek Bellarie na státním hradu a zámku Český Krumlov a od září ho představí nová návštěvnická trasa. Barokní lékárna se veřejnosti otevře v klášteře Zlatá Koruna. Lékárna původně patřila jezuitskému řádu v Jihlavě. Pro klášter Zlatá Koruna jí vykoupilo ministerstvo kultury od soukromého majitele za 3,8 milionu korun.

Další nové instalace budou součástí projektu Po stopách šlechtických rodů, který se letos zaměří na Habsburky. NPÚ chce představit, jak Habsburkové bydleli v Čechách a na Moravě od 18. do 20. století. Hlavními habsburskými objekty budou zámky Konopiště, Ploskovice a Zákupy. Projekt doprovodí také výstavy a přednášky.

Zájem o hrady a zámky se v loňském roce zvýšil, navštívilo je 4,2 milionu lidí, což je meziročně asi o půl milionu více. Čísla však stále nedosahují roku 2019, kdy státní hrady a zámky navštívilo přes pět milionů lidí. Zvýšený zájem zaznamenaly i objekty otevřené celoročně. Během ledna a února 2024 je navštívilo o 17 procent turistů víc než ve stejném období loni.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky npu, pamatky, hrad, historie, česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NPÚ se začátkem hlavní sezony na většině památek zdraží vstupné  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.