Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Před pěti lety byla v Česku spuštěna služba Apple Pay

Platební a digitální peněženka Apple Pay umožňuje platit pomocí chytrého telefonu či hodinek od amerického výrobce Apple. Služba byla spuštěna ve Spojených státech v říjnu 2014 a od 19. února 2019 je možné ji využívat i v České republice.

Apple Pay je vlastní řešení mobilní peněženky Applu, které umožňuje uživatelům přístrojů iPhone platit tímto mobilním zařízením. Přístroje iPhone mají operační systém iOS, se kterým tvoří "uzavřený ekosystém", který má Apple zcela pod kontrolou, včetně přístupu vývojářů mobilních peněženek k němu. Komise, která v Evropské unii dohlíží na ochranu hospodářské soutěže, předloni Apple obvinila, že konkurentům omezuje přístup ke své technologii bezkontaktních plateb. Tím podle komise komplikuje vývoj konkurenčních služeb na zařízeních Applu.

Příchod Apple Pay výrazně zvýšil zájem Čechů o platby mobily. Pomohla k tomu i výrazná podpora od bank. Služba, kterou Apple spustil jako první v USA v říjnu 2014, se do Česka dostala jako do 33. země světa (spolu se Saúdskou Arábií).

Službu Apple Pay používá v Evropě více než 2500 bank a přes 250 fintechových firem a malých bank zaměřených na oblasti, kterým se ty velké tolik nevěnují. Nejpoužívanějšími službami pro placení mobilem patří také Google Pay, který byl ještě pod názvem Android Pay spuštěn v Česku v listopadu 2017.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels.com

Štítky ČR, finance, komunikace, služby, 19. února, firmy, Apple

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před pěti lety byla v Česku spuštěna služba Apple Pay  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.