Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Při léčbě hemofilie je novým trendem léčba šitá na míru

Při léčbě hemofiliků chtějí lékaři v Česku více využívat tzv. farmakokinetiku. Ta stanoví, jakou léčebnou dávku srážecího faktoru nemocný potřebuje. Každý pacient totiž reaguje na lék jinak, pro některého je běžná dávka moc vysoká, pro jiného nízká. Při léčbě šité na míru dostane tu správnou dávku, a tak za stejné peníze budou pacienti léčeni lépe, řekl dnes novinářům primář oddělení dětské hematologie Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný.

Současná léčba hemofilie je hlavně preventivní. Brání vážným komplikacím tím, že pacient dostává chybějící srážlivé faktory. Omezí krvácení do kloubů, jež působí nemocným velké bolesti a zkracuje jim život. Zatím se nastavuje léčba za pomoci farmakokinetiky jen u dětí s těžkou formou hemofilie, nebo když se zhorší výsledky léčby a je nutno přejít na jinou.

„Léčba šitá na míru se stává novým trendem, který uplatňuje stále více lékařů z hemofilických center v Česku," řekl Blatný. Díky novému přístupu mohou zdravotní pojišťovny zefektivnit využití peněz na léčbu hemofilie.

Běžně se dávkuje preventivní léčba podle hmotnosti a stavu nemocného. „Každé lidské tělo ale pracuje trochu jinak a při stejném dávkování se doba, za kterou klesne koncentrace léku pod kritickou mez, může lišit u jednotlivých hemofiliků o dva až dva a půl dne. Proto jsou někteří pacienti léčeni nadměrně a jiní nedostatečně. V obou případech jde o neefektivní využití léků a nákladů na ně," podotkl Blatný.

Díky farmakokinetice získává pacient lepší kontrolu nad svojí léčbou. Může si například plánovat sportovní aktivity podle toho, kdy je nejlépe chráněn, nebo tomu přizpůsobit podání dávky. „Pacient může se svými výsledky pracovat každý den. Má srozumitelnou informaci, za jak dlouho poklesne koncentrace faktoru na kritickou hodnotu, kdy už by neměl dělat rizikové činnosti, nebo už by vůbec nebyl chráněný," řekl lékař.

Farmakokinetický profil pacienta se stanoví z krve, podle doporučených postupů se dělá 11 až 12 odběrů v rozmezí 48 až 72 hodin u dospělého. U dětí je to obvykle pět nebo šest odběrů. Vyšetření se má opakovat každé dva roky. Nyní se vyvíjejí metody pro určení dávky i za pomoci statistiky - stačily by tak jen dva až tři odběry a zbytek by se matematicky dopočítal.

Zdroj: ČTK

Štítky ČR, zdraví, hemofilie, léčba, pacient, Jan Blatný, Česko, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při léčbě hemofilie je novým trendem léčba šitá na míru  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.