Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANO si v sobotu zvolí nové vedení, předseda Babiš opět nemá protikandidáta

Bývalý premiér Andrej Babiš pravděpodobně v sobotu na celostátním sněmu ANO na dva roky obhájí pozici předsedy opozičního hnutí. Obdržel nominaci ze všech 14 krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček na svoji pozici. Nemají protikandidáty. Na řadové místopředsedy nominovaly kraje osm lidí.

Babiš se rozhodl vstoupit do politiky na podzim 2011. ANO se po parlamentních volbách v roce 2013 stalo součástí vlády Bohuslava Sobotky, kde Babiš zastával funkci ministra financí. Vládu opustil v květnu 2017 poté, co se Sobotka rozhodl pro jeho odvolání kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetkových poměrů.

Po volbách v roce 2017 utvořilo ANO zprvu samostatně menšinovou vládu, která nezískala důvěru. Od června 2018 pak ANO vládlo společně se sociální demokracií při toleranci komunistů, Babiš byl premiérem. Po volbách v roce 2021 ale hnutí skončilo v opozici, kabinet utvořili Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN.

Před dvěma lety na sněmu získal Babiš 80 procent hlasů ve volbě předsedy, v níž neměl protikandidáta. V předvolebním projevu tehdy uvedl, že za dva roky už na pozici šéfa subjektu kandidovat nebude.

Od minulého sněmu se asi nejvýraznější personální změna ve hnutí odehrála po loňských prezidentských volbách, v jejichž druhém kole Babiš prohrál s Petrem Pavlem. Před hlasováním totiž Babišova protikandidáta podpořili tehdejší místopředseda hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák i bývalý ostravský primátor Tomáš Macura. Oba už nejsou členy ANO.

Jedna pozice místopředsedy je tedy v nynějším vedení hnutí neobsazena, největší šanci na její zisk má podle krajských nominací poslanec Robert Králíček. Více nominací než on získali pouze současní místopředsedové - Alena Schillerová, Richard Brabec a Radek Vondráček. Zatímco Králíček má devět nominací, další čtyři kandidáti pouze po jedné. Jedná se o poslance Janu Mračkovou Vildumetzovou, Romana Kubíčka, Josefa Bělicu a v minulosti druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Na členy předsednictva dostalo podporu krajů celkem 18 lidí. Vedle Kubíčka, Mračkové Vildumetzové, Králíčka, Brabce, Schillerové, Vondráčka a Bělici jsou to poslanci Jana Pastuchová, David Kasal, Jaroslav Bžoch, Ladislav Okleštěk, Jana Berkovcová, Jan Volný, a Jiří Mašek. Dále zlínský hejtman Radim Holiš, plzeňský primátor Roman Zarzycký, chomutovský primátor Marek Hrabáč a zastupitel Moravskoslezského kraje a starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.

Podle stanov hnutí má předsednictvo předsedu, prvního místopředsedu, až čtyři místopředsedy a dalších až osm členů.

Rozpory s Vondrákem a Macurou nejsou jediným problémem, který muselo ANO v poslední době řešit. Na konci loňského listopadu předsednictvo hnutí rozhodlo o vyloučení bývalého pardubického primátora Martina Charváta a dřívějšího šéfa Rozvojového fondu Pardubice a zastupitele první městské části Michala Drenka kvůli kauze na pardubickém magistrátu. Jsou mezi obviněnými kvůli podezření z manipulace s veřejnými zakázkami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, ANO, sněm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANO si v sobotu zvolí nové vedení, předseda Babiš opět nemá protikandidáta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.