Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Rok 2014: Českou republiku navštívilo skoro třikrát více cizinců, než kolik nás tady žije

Český statistický úřad zveřejnil data o cestovním ruchu v České republice za uplynulý rok. A jsou to velmi zajímavá čísla! Českou republiku totiž v roce 2014 navštívilo 25,7 milionů cizinců! Pojďme si některé údaje projít společně.

Statistika tzv. příjezdového cestovního ruchu odpovídá na otázku, kolik návštěvníků ze zahraniční Českou republiku navštíví v daném časovém úseku. Jak již víme, v roce 2014 do České republiky zamířilo téměř 26 milionů cizinců. Z infografiky je patrné, že 10 milionů z nich (celkem 39,2 % zahraničních turistů) svou návštěvu směřovalo do hromadných ubytovacích zařízeních a ostatních ubytovacích zařízeních, 13,2 milionu osob (51,6 %) reprezentovali jednodenní návštěvníci a zbylých 2,4 milionu osob (9,2 %) představovali tranzitující jedinci, kteří přes naši zemi projížděli. Cizinci tradičně míří hlavně do Prahy (památky - v roce 2014 navštívilo Prahu přes 5 milionů cizinců) a také do Karlovarského kraje (lázně).  

Zdroj: ČSÚ

Turisté, kteří v České republice strávili více než jeden den, nejčastěji přijížděli na dovolenou (66 %) a na služební cestu (15 %). Šlo zejména o návštěvníky z Německa (17 %), Ruska (10 %) a Slovenska (8 %). Přes polovinu vícedenních turistů do České republiky přitom míří opakovaně. Téměř osm z deseti dlouhodobých návštěv se odehrává v Praze. V průměru v České republice turisté stráví zhruba 6 dní a utratí 2800 Kč za den.

Podíváme-li se na jednodenní návštěvníky ČR, statistiky nás nijak nepřekvapí. Jedná se totiž v drtivé většině o obyvatele sousedních zemí – Německa (60 %), Slovenska (15 %), Rakouska (14 %) a Polska (10 %). Naši sousedé navštěvují hlavně česká příhraniční města, tržnice a obchodní centra, což koresponduje s údajem, že téměř 80 % těchto jednodenních návštěvníků do České republiky přijíždělo za nákupy. Utrácejí zejména za zboží, služby (zejména němečtí a rakouští turisté, u nichž jsou služby dražší) a pohonné hmoty (průměrně utratí 2000 Kč za návštěvu), přičemž dvě třetiny těchto jednodenních turistů do Česka přijíždí opakovaně (zpravidla jednou měsíčně). 

Jak uvedl Pavel Vačura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ, Češi nejvíce využívali služeb hromadných ubytovacích zařízení v Jihomoravském kraji. „Statisticky průměrný Čech ve věku 15 a více let v roce 2014 strávil 11 nocí mimo místo svého obvyklého bydliště v rámci České republiky za účelem cestovního ruchu a 4 noci v zahraničí. Naopak téměř 16 % obyvatel nikam necestovalo, a to zejména ze zdravotních nebo finančních důvodů.“

Foto: wikipedia.org

Autoři

Štítky cestování, ČR, turistika, statistika, Česko, cestovní ruch, Český statistický úřad, návštěva, ubytovací zařízení, Praha, Německo, Slovensko, Rusko, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2014: Českou republiku navštívilo skoro třikrát více cizinců, než kolik nás tady žije  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.