Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V květnu budou v Česku jednat ministři zahraničí zemí NATO

Praha bude v květnu hostit schůzku ministrů zahraničí zemí NATO. Na jednání se sejdou špičky západní diplomacie, očekáván je i americký ministr zahraničních věcí Antony Blinken, uvedl dnes server Seznam Zprávy. České ministerstvo zahraničí podle něj počítá na akci s rozpočtem 100 milionů korun.

Schůzku ministrů zahraničí zemí Severoatlantické aliance bude podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti) největší alianční akci v Česku od summitu NATO v roce 2002. "Její konání zdůrazní, že se Česko aktivně podílí na vizi bezpečnosti západního světa, a tedy i naší bezpečnosti. Zadruhé ministeriáda podtrhne, že jsme jako Česko připraveni do NATO investovat. A to jak politicky, tak finančně," uvedl Lipavský.

Finančně se na setkání mají podílet ministerstva zahraničí, obrany a vnitra. "Pracujeme s rozpočtem 100 milionů korun. Konečnou částku ale ještě nevíme," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová Seznam Zprávám. Podle serveru se mají jednání špiček západní diplomacie konat v Černínském paláci, který je sídlem ministerstva zahraničí, a na Pražském hradě.

Česká republika letos slaví 25 let od vstupu do NATO. Symbolickým vyvrcholením připomínkových akcí se stane výjezdní zasedání Vojenského výboru NATO, který se sejde v Praze 13. až 15. září. V Česku se zasedání náčelníků generálních štábů aliančních zemí uskuteční poprvé, zúčastnit se ho má zhruba 350 zahraničních hostů. Neformálně se ho má zúčastnit také prezident Petr Pavel, který byl předsedou nejvyššího vojenského orgánu NATO mezi lety 2015 až 2018.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha.eu

Štítky ČR, NATO, diplomacie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V květnu budou v Česku jednat ministři zahraničí zemí NATO  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.