Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Nejlepší místo pro vaše investice do nemovitostí? Somálsko, Nigérie, Indie či Uganda

Ne, nezbláznil jsem se. Přesně takové doporučení vyplývá z výzkumu Hanse Roslinga, švédského profesora medicíny, odborníka na veřejné zdravotnictví a průkopníka neobvyklé intepretace statistiky a vizualizace dat.

Rosling totiž pracuje s jednoduchou myšlenkou: „Kde se bude poptávat nejvíce nových nemovitostí? Asi tam, kde nejvíce poroste populace a nemovitostí bude nedostatek.“ Právě proto se snaží otočit zrak investorů na neobvyklá místa, které by je asi nikdy nenapadla. Už chápete?

Zajímavý článek popisující tuto problematiku vyšel nedávno ve Financial Times. Vysvětlení podstaty problému leží v populačním trendu v jednotlivých částech planety, tedy v demografii. Dle Roslinga se růst světové populace do roku 2100 (o 3 miliardy lidí) odehraje v urbanizačním trendu, tedy v intenzivní koncentraci obyvatelstva ve velkých městech. Třetina tohoto trendu proběhne v Asii a dvě třetiny v Africe, zatímco populace ve vyspělých zemích Evropy či Ameriky bude mít tendenci spíše stagnovat. Například v Nigérii se počet obyvatel zvýší z 38 milionů v roce 1950 a 184 milionů v roce 2015 na téměř jednu miliardu obyvatel v roce 2100. Nigérie se tak stane třetí nejlidnatější zemí na světě, po Číně a Indii. 

Profesor Rosling proto předpokládá, že tento stav ovlivní i ekonomický růst. Zatímco „vyspělý západ“ poroste průměrným tempem 1 až 2 procenta ročně, růst HDP v Africe či Asii bude dosahovat násobně vyšších hodnot, konkrétně o 4 až 6 procent ročně. Profesor Rosling ve svých přednáškách, mimochodem vždy brilantních, rád upozorňuje na to, že „Indický oceán bude Atlantickým oceánem příštích generací.“ Zatímco obchodní a turistické proudy mezi Evropou a severní Amerikou budou stagnovat, ekonomická aktivita mezi Asií a africkým kontinentem rapidně vzroste. Tyto národy budou v rámci procesu probíhající konvergence (ekonomického dohánění) bohatnout, poroste střední třída a její kupní síla. Podle odhadu Brooking Institute se v Asii střední třída do roku 2030 zvýší ze současných 525 milionu obyvatel na více než 3,2 miliardy obyvatel. Ve vybraných zemích v Africe (viz obrázek) střední třída naroste ze 137 milionů obyvatel na cca 341 milionů obyvatel. Kvůli tomu bude v těchto zemích generována obrovská spotřebitelská poptávka. Lze očekávat masivní požadavky obyvatel na nabídku služeb všeho druhu, ať již jde o zmiňované nemovitosti, služby oblasti zdravotnictví, potravinářství, dopravy, energetiky, odpočinku a cestovního ruchu či administrativy.

Laurent Morel, předseda správní rady Klépierre, druhé největší evropské firmy spravující nemovitosti, používá podobné výzkumy k definici strategie firmy. Dle něho je demografický růst spolehlivým spouštěčem ekonomického růstu, který na trhu nemovitostí funguje mnohem rychleji než ostatní impulzy ekonomickému růstu, jako třeba investiční pobídky nebo výzkum a vývoj. „V Toulouse a Montpellier se populace zvýší o sto tisíc osob každých pět až šest let. A nám se vyplatí postavit nové obchodní centrum zhruba pokaždé, když populace vroste o 100.000 obyvatel,“ demonstruje Morel využití demografie v praxi.

Infografika: Spotřeba a velikost střední třídy, čistý demografický trend ve vybraných zemích světa

Zdroj: Financial Times

Vysvětlivky (slovníček pojmů):
Middle class... střední třída, tj. osoby, které pro svoji potřebu utratí denně ekvivalent 10 až 100 dolarů (dle přepočtené kupní síly)
Middle class consumption... spotřeba střední třídy obyvatel v trilionech dolarů (tisíc miliard)
Size of middle class... velikost střední třídy v milionech osob
Growing and shrinking population... rostoucí a zmenšující se populace ve vybraných zemích (čistá změna počtu obyvatel mezi roky 2015 – 2011)

Autoři

Štítky nemovitost, Nigérie, Indie, Somálsko, Uganda, výzkum, Asie, Afrika, trend, Financial Times

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší místo pro vaše investice do nemovitostí? Somálsko, Nigérie, Indie či Uganda  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.