Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Před pěti lety byl odsouzen první člověk v Česku za teroristický čin

Před pěti lety, 14. ledna 2019, poslal soud do vězení na čtyři roky seniora Jaromíra Baldu, který čelil obžalobě z teroristického útoku a vyhrožování teroristickým trestným činem. Muž v roce 2017 pokácel dva stromy na železniční tratě a způsobil nehody vlaků, šířil také výhrůžné letáky, jimiž chtěl mimo jiné vzbudit zdání, že za tímto skutkem stáli džihádisté. Balda se ke skutkům přiznal, tvrdil ale, že nechtěl nikomu ublížit. Balda byl prvním člověkem odsouzeným v Česku za teroristický útok.

Verdikt, jehož součástí bylo ambulantní psychiatrické léčení, potvrdil pražský vrchní soud a naposledy v prosinci 2019 i Nejvyšší soud. V prosinci 2020 byl Balda podmíněně propuštěn z vězení a současně dostal od soudu pětiletou podmínku. Jeho advokát ho u soudu hájil tím, že dosud vedl spořádaný život, šlo o jeho první trest. Soud přihlédl i k tomu, že Balda je pokročilého věku a má zdravotní problémy.

První strom nastražil Balda počátkem června 2017 na koleje mezi Mladou Boleslaví a Bakovem nad Jizerou. Druhý porazil o necelé dva měsíce později mezi stanicemi Bezděz a Bělá pod Bezdězem. V okolí pokácených stromů zanechal Balda letáky se zvoláním "Alláhu akbar!" (arabsky Bůh je veliký). "Měl jsem jenom strašnej, živočišnej strach o milované české plémě, české lidičky a české písničky," prohlásil u soudu. Jednal pod vlivem léků, ale také zpráv v televizi a vyjádření některých politiků. Původně mu hrozilo pět až 15 let odnětí svobody, soud mu ale uložil trest pod spodní hranicí sazby, a to proto, že Baldova příčetnost byla při obou skutcích zmenšená.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SPD

Štítky ČR, soud, terorismus, 14. ledna, Balda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Kancelář Blaník, seriál Volha včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, dnešní ,vláda' válečnickych trpaslíků, kudlanek, trubců, lhářů, podvodníků,falešných studentů bendapráv a škol prodavačů danuschetitulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, převlečených soudruhů soukmenovců, lichvářská mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám, zbrojaři, válečníci, výroba vražedného šrotu, plýtvání životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí zbrojením a válkami, kovidismi, kryty, napadání Čechů pod cizí východní vlajkou jako po roce 68 vede k důsledkům které vidíme,vyhození učitelky, děkana Ševčíka, po Palachovi, Zajícovi a dalších viz vikipedie máme dalšího upáleného na nadraží, střelbu v Praze. Pokračující merenda Jurečkovců jen dokresluje přezíravost této ,vlády'. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Podepište petici Voda je život, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Jako na Islandu kde ty šmejdy a parazity vyhrali i s jejich mafiánskou ,stavební krizi' 2008 kterou rozvezli po světě a jsou v desítce nejbohatších zemí. Viz na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky, s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, Minúta pravdy Milana Uhríka, Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za soudruha Tošovského), na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Neděle, 14. ledna 2024, 06:17Odpovědět

Před pěti lety byl odsouzen první člověk v Česku za teroristický čin  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.