Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

K volbě poštou pro Čechy v cizině se Sněmovna mimořádně sejde 17. ledna

K úvodní debatě o koaličním návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí se Sněmovna mimořádně sejde ve středu 17. ledna. Schůzi dnes svolala z podnětu vládních poslanců předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), informoval její mluvčí. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD, mluví o možném ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné. Očekávají se obstrukce i noční poslanecká jednání.

Na mimořádné schůzi se poslanci sejdou ve stejném týdnu, v němž začne také první letošní řádná schůze dolní komory. Řádnou schůzi poslanci zahájí v úterý 16. ledna.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do Sněmovny v roce 2025. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda připustil v neděli v CNN Prima News možnost diskuse o odložení účinnosti zákona.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Opoziční zástupci tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční zástupci uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení korespondenční volby nechce. Ve Sněmovně lze očekávat silné obstrukce opozice. SPD řadí předlohu k těm, jejichž schvalování hodlá důsledně brzdit.

Návrh programu mimořádné schůze není možné na rozdíl od řádných schůzí měnit ani upravovat. Sněmovna se tím vyhne často mnohahodinovému bloku návrhů změn programu. Před jeho schválením ale mohou vystupovat řečníci s přednostním právem.

Česká republika je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, v nichž není možné korespondenční volbu ze zahraničí využít. Kromě Česka nezavedly zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí Francie, Chorvatsko a Malta, z dalších evropských zemí také Island. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí prostřednictvím internetu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, sněmovna, volby, zákon, koalice, schůze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K volbě poštou pro Čechy v cizině se Sněmovna mimořádně sejde 17. ledna  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.