Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé mohou do neděle sčítat ptáky na krmítkách, pomůžou tak odborníkům

V Česku dnes začíná šestý ročník Ptačí hodinky, při které mohou zájemci do neděle sčítat ptáky na krmítkách na okně či balkoně, na zahradě, v parku a dalších místech. Akci organizuje Česká společnost ornitologická (ČSO), které pomůže získat informace o tom, které ptačí druhy zimují v ČR v blízkosti lidí, a jak se to během času mění. Minulého ročníku se podle ornitologů zúčastnilo 28 tisíc lidí, kteří pozorovali přes 517 tisíc ptáků. Nejčastěji mezi nimi byli vrabci, kosi, sýkory koňadry a modřinky a hrdličky zahradní.

Podle organizátorů se lidé mohou sčítání zúčastnit bez předchozí zkušenosti a nutnosti se předem registrovat. Stačí, když si kdykoliv ode dneška do neděle vyhradí hodinu času, při které budou pozorovat ptactvo z jednoho místa, a výsledky pak vloží do formuláře na webu ptacihodinka.cz. Na webové stránce se také dozví, jak správně zaznamenávat počty a druhy pozorovaných ptáků.

"Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu (na webu zveřejněné) materiály s vyobrazením druhů. Pokud se stane, že druh neurčíme, také to nevadí a toto pozorování vložíme jako 'neznámý druh'," uvedla v tiskové zprávě Eliška Konopáčová z ČSO.

Pro ornitology jsou důležité také informace, že žádný pták během sčítací hodiny na krmítko nepřiletěl. "Jedná se o vědecký výzkum, nikoli o soutěž. Je důležité, aby účastníci odeslali své pozorování, i když jim na krmítko žádný pták nepřilétl. Tyto údaje nám pomohou zjistit, kde ptáci chybí," doplnila Konopáčová.

Pestrost pozorovaných druhů ovlivňuje mnoho faktorů, od charakteru zástavby, zeleně či vodní plochy v okolí přes umístění krmítka a nabízené potravy až po aktuální počasí. Nejvíce osvědčeným typem potravy pro ptáky na krmítku jsou podle ornitologů slunečnicová semena, přivítají ale i vlašské ořechy, tukové koule vybalené ze sítěk nebo jablka.

ČSO každoročně pořádá sčítání ptáků na krmítkách s názvem Ptačí hodinka od roku 2019. Podobně podle ní sčítají ptáky lidé v USA, Británii, Irsku, Nizozemsku a v dalších zemích. Čeští ornitologové při sčítání spolupracují s kolegy z Bavorka, Rakouska a Švýcarska a díky tomu mohou výsledky porovnávat i přeshraničně.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pexels.com

Štítky ČR, příroda, ptáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Napočítal jsem jen jednoho. Furt spí.

Čtvrtek, 11. ledna 2024, 11:49Odpovědět

Lidé mohou do neděle sčítat ptáky na krmítkách, pomůžou tak odborníkům  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.