Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

"Zákon Daphne." EU dala novinářům zbraň proti vlivným lidem. Ochrání je před žalobami

Kritici mocných by měli mít v Evropě v budoucnu jednodušší život. Klíčové instituce Evropské unie se dohodly na nové legislativě, která brání novináře a nevládní aktivisty před žalobami, jež mají za cíl tyto lidi umlčet. Shodu oznámili ve čtvrtek vyjednavači za Evropský parlament a španělské předsednictví v Radě EU.

Text vznikl díky nově vytvořené spolupráci čtyř redakcí ze tří vydavatelství (Hospodářské noviny, aktualne.cz voxpot.cz a drbna.cz), kterou finančně podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Autorem textu je Kateřina Šafaříková, zpravodajka HN v Bruselu. Náklady na vyslání stálého zpravodaje do Bruselu jsou pro privátní média mimořádně vysoké. Aby byly dobře zhodnoceny, je prospěšné, aby jeho zpravodajské a publicistické výstupy byly dostupné co nejširšímu okruhu čtenářů. Proto text vychází také na drbna.cz.

Nová norma cílí na takzvané strategické žaloby proti účasti veřejnosti. Ty mají za cíl zastrašit a diskreditovat osoby, na které míří, nikoli dosáhnout spravedlnosti ve sporu.

Žaloby typicky využívají zástupci státu nebo významných firem k umlčení investigativních novinářů, obhájců lidských práv a v poslední době také environmentálních aktivistů. Sérií neopodstatněných žalob se tyto lidi snaží umořit a finančně zlikvidovat, což je má odradit od toho, aby pokračovali ve své práci. V češtině se z tohoto důvodu vžil termín šikanózní žaloby. 

K návrhu celounijního opatření, prvního svého druhu, proti šikanózním žalobám přiměla evropské úředníky negativní zkušenost maltské novinářky Daphne Caruanaové Galiziaové. Reportérka, která zemřela při výbuchu bomby v autě v roce 2017 zřejmě kvůli své novinářské práci, v zemi čelila desítkám takových žalob dohromady za miliony eur. Důvodem byly její investigativní články. Galiziaové rodina "zdělila" žalob bezmála padesát a některé stále běží.

Těžiště nové normy spočívá ve větší ochraně lidí, proti kterým žaloby míří. Konkrétně soudci budou muset ve zrychleném řízení a na základě žádosti posoudit, zda nejde o šikanózní žalobu. Pokud usoudí, že ano, případ ukončí. Výlohy a kompenzace pak půjdou na vrub toho, kdo žalobu podal.

"Novináři a aktivisté jsou v nerovném postavení vůči těm, kdo na ně žalobu podal," upozorňuje europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti), který téma sledoval na půdě europarlamentu. "Nemají srovnatelné prostředky jako bohaté společnosti, nemohou si najmout armádu právníků, kteří to za ně řeší. Nové opatření by jim mělo alespoň trochu pomoct," vysvětluje Peksa.

Norma se ale bude týkat jen přeshraničních případů, tedy když například novináři či aktivisté z jedné země EU čelí žalobě z druhého unijního státu. Vnitrostátní případy opatření neřeší. Desítky žalob, které mířily na maltskou novinářku Galiziaovou, pocházely od právníků z Velké Británie.

"V Česku nevím o případu, že by novinář nebo aktivista čelil šikanózní žalobě ze zahraničí. Obecně v unii je ale takových pokusů hodně," uvedla pro deník Aktuálně.cz eurokomisařka Věra Jourová (ANO), která má ve svém portfoliu dohled nad stavem právního státu v EU.

Tuzemsko však bude muset podle Jourové novelizovat svůj právní řád tak, aby také čeští soudci fenomén šikanózních žalob v přeshraničních případech sledovali. 

"V navržené směrnici doporučujeme, ať se obsahem řídí soudy také při posuzování čistě domácích případů. Nemusí to samozřejmě udělat, ale doporučujeme to. Jsem zvědavá, jak na to jednotlivé členské státy zareagují," dodala Jourová.

Opatření nyní musí ještě formálně schválit evropští poslanci a Rada EU, která zastupuje členské státy. Teprve poté vstoupí v platnost. Očekává se, že by to mohlo být okolo roku 2026.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Profimedia | Zdroj Aktuálně.cz

Štítky žaloba, Věra Jourová, Evropská unie, Mikuláš Peksa, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Česká pirátská strana, Velká Británie, Česko, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Kecy. Spíše jde o zamaskování stávajícího stavu, neboť ti, kteří nemají rádi pravdu - především EU je v tomto směru nepřekonatelná mafie... (o vlastizrádkyni jourové ani nemluvě...)

Neděle, 3. prosince 2023, 19:53Odpovědět

Libor Burian

Investigativci našli u nás 300 Pandora daňových rájařů,(v Izraeli 665). Víme o dvou, kde jsou ostatní ? Nejsou peníze ? Ptejte se dovozce prohernich automatů chladů, privatizatora bytů postavených za peníze práce horníků, kožených, mužiků s pseudonymemy kteří žijí za peníze pracujících. Po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej Sami, Iluze o lůze... Mafie si na nás bere úvěry, oni to platit nebudou. Sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými ziskovkami, začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, falešných studentů falešných bendopráv a škol prodavačů danuschetitulů, rozdávají si metály. Viz na yt agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, Mudr Jan Hnízdil Světu vládnou psychopati, FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (za soudruha Tošovského), Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí, dnes kryty a ropušanovi kroupové, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/

Sobota, 2. prosince 2023, 17:27Odpovědět

"Zákon Daphne." EU dala novinářům zbraň proti vlivným lidem. Ochrání je před žalobami  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.