Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Válek slibuje na mzdy lékařů přidat sedm miliard korun, možná i o dvě víc

Do mezd lékařů v nemocnicích je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) možné dát sedm miliard korun navíc, případně ještě o dvě miliardy víc. Novinářům to řekl ve Sněmovně. O vypovězení přesčasové práce lékařů od prosince jednal s řediteli přímo řízených zařízení, chystá i schůzku s šéfy všech krajských nemocnic.

Ve vyjednávání by mohlo pomoci to, že vláda dnes schválí novelu zákoníku práce, jak se na tom v úterý dohodli koaliční lídři, uvedl. Norma obsahuje zrušení nedávno přijatého ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci lékařů, které vyvolalo protesty. O dalším postupu bude příští týden jednat Válek i se sociálními partnery. Takzvaná zdravotnická tripartita se na jeho úřadu sejde v úterý odpoledne, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Ministerstvo chce před termínem spuštění protestu o fungování jednotlivých nemocnic informovat veřejnost formou tiskových konferencí. Válek zdůraznil, že lékaři chtějí vypovědět práci v přesčasech, tudíž provoz v běžných hodinách by měl být zajištěn, rozdíl bude v tom, co budou nemocnice schopny zvládnout v nočních hodinách a o víkendech. V jednotlivých nemocnicích se přitom situace liší podle toho, zda tam je zaveden směnný provoz, nebo ne. Někde to podle ministra "podceňovali a potřeba přesčasů tam je obrovská".

Novela zákoníku práce, kterou bude dnes projednávat vláda, obsahuje zrušení nedávno přijatého ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci lékařů. Z maximálně 832 dobrovolných přesčasových hodin za rok by se mělo maximum vrátit na 416 hodin, což platilo do října. Zdravotníci v nemocnicích by podle novely mohli od příštího roku mít legálně čtyřiadvacetihodinové služby. Další připravovaná novela by pak měla podle ministra od 1. července příštího roku do legislativy přesně včlenit, "co je realita českých zdravotnických zařízení".

Zástupci lékařů s Válkem jednali naposled v pondělí, k dohodě nedospěli. Ministerstvo podle nich opakuje stále stejný návrh. Další jednání je naplánované na příští úterý. Už před týdnem ministerstvo lékařům ve státních nemocnicích nabídlo zvýšení platů od ledna 2024 a garanci minimální výše platu místo zvýšení platových tabulek, které protestující lékaři žádali. Jejich zástupci a odbory ale návrhy odmítli, protože se podle nich týkaly jen části lékařů.

Kromě navýšení minimální mzdy lékařů žádají zástupci nespokojených zdravotníků také úpravy zákoníku práce. Na podporu svých požadavků vypovídají od prosince přesčasovou práci. Podle Sekce mladých lékařů České lékařské komory podalo výpověď přesčasové práce od prosince 6000 lékařů ze 13.000, kteří v nemocnicích slouží odpolední a noční služby. Celkově jich v nemocnicích pracuje asi 22.000.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky zdravotnictví, ministerstvo, mzdy, česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Tiskárna dolarů jede, soudruzi soukmenovci si mnou pařáty. Vyrábí čtyřikrát víc zelených granátů a bohatnou, pracující to zaplatí a chudnou. A dnes s kryplměnama ani nemusí tisknout, stačí lhát jako když tiskne.

Středa, 15. listopadu 2023, 19:09Odpovědět

Martin Vaněk

To se to rozhazuje, když ty peníze nemusí tato chátra vydělávat...

Středa, 15. listopadu 2023, 17:21Odpovědět

Libor Burian

Až vražedná lichvářská válečnická zbrojařská lupičská zlodějská mafie psychopatů která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů Pandora rájařů zmizí do svého pekla kterým straší lidi stovky let od udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, pirátství, drancování zemí, otrokářství, rezervace, kolonie, gulagy, koncentráky, nucené práce na uranu, oběšení vedení vlastní KSČ, měnová loupež 1:50, r 68, rozvrat v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, tak mafie jedná podle toho vzoru dodnes. Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii a dost ! Více píšu ve vláknech diskusí.

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 11:05Odpovědět

Válek slibuje na mzdy lékařů přidat sedm miliard korun, možná i o dvě víc  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.