Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. O úmrtí jedné z nejvýraznějších postav české polistopadové politiky na X napsal jeho politický souputník Miroslav Kalousek. Několik posledních dní byl Schwarzenberg, o jehož smrti informoval i web Echo24, hospitalizován ve Vídni. Podle Echo24 zemřel v sobotu.

"Zemřel Karel Schwarzenberg….Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal," uvedl spoluzakladatel TOP 09 a exministr financí Kalousek.

Do vídeňské nemocnice byl Schwarzenberg v týdnu transportován letecky. "To se zeptejte lékařů, proč mě sem převezli. Já to nevím. Že by tu byli větší specialisté než v Česku, si nemyslím. Odhaduji, že to bude zhruba stejné, ale tady budu moct vidět děti a vnoučata," řekl k tomu serveru Expres Schwarzenberg, který ve Vídni strávil velkou část svého života a měl tu část rodiny.

Se zdravotními problémy, mezi něž podle něj patřily obtíže se srdcem a ledvinami, se potýkal delší dobu, byl kvůli nim opakovaně hospitalizován a letos ho připravily o možnost 28. října osobně převzít Řád bílého lva, nejvyšší české státní vyznamenání.

Schwarzenberg pocházel z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů, studoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci a lesnictví v Mnichově, studia nedokončil. Do roku 1989 žil v zahraničí, po listopadové revoluci se stal kancléřem prezidenta Václava Havla.

V letech 2004 až 2010 byl senátorem a mezi roky 2007 až 2009 a znovu v letech 2010 až 2013 ministrem zahraničí. V roce 2013 v první přímé volbě prezidenta postoupil do druhého kola, ve kterém prohrál s Milošem Zemanem.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TOP 09

Štítky Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí, Česko, Vídeň, TOP 09, Miroslav Kalousek, Václav Havel, Štýrský Hradec, Mnichov, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Už se snaží na Pravdě Pekelné, fašistický zmetek, a doufám, že je jim s vlastizrádcem havlem a krvavou madlou alrightovou kotel malej... (je to takhle dostatečně korektní, demokratický cenzore?) :-D

Úterý, 14. listopadu 2023, 09:08Odpovědět

Jan Strapina

Jen se z toho žido-havlistického kokota neposerte!!!!!!!!!§

Neděle, 12. listopadu 2023, 07:41Odpovědět

Alislaw Ciaski

Už je Vám líp?

Neděle, 12. listopadu 2023, 08:30Odpovědět

Baron Kocharovski

nenapsal bych to (zbytečně) tak pregnantně, (jako třeba martin a nebo honza), ale úplně férově: můžete prosím napsat, čím (zcela KONKRÉTNĚ), k.s. PROSPĚL české republice?! nevzpomenu si absolutně na nic (a klidně bych rád). :-) děkuji za odpověď!

Středa, 15. listopadu 2023, 12:20Odpovědět

Ve věku 85 let zemřel bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.