Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pošta se musí změnit a poskytovat takové služby, které lidi využijí. Sám je nevyužívám, říká ministr vnitra Vít Rakušan

Nedostatek policistů především v příhraničních oblastech, odchod těch zkušených a nábory nováčků, které jsou méně či více úspěšné. Špatné zkušenosti lidí se službami České pošty, kde se sice nastartovala reforma, ale jediný její viditelnější důsledek je zrušení mnoha využívaných poboček v jednotlivých regionech. Ale také problematika voleb, které jsou u nás v porovnání s okolními státy, stále zdlouhavé, těžkopádné a nereagující na digitalizaci. „Nevěřili byste, kolik starostů z celé republiky mi psalo, že jednodenní volby jsou bláznovství,“ říká v dalším díle rozhovorového seriálu Bez servítků ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V politice by mělo být více žen. Často si zbytečně nevěří a směřuje na ně víc útočných komentářů, říká nejmladší senátorka

Do horní komory Parlamentu České republiky přicházela jako nejmladší senátorka. Řada jejích kolegů si ji ze začátku pletla s asistentkou některého ze senátorů. „Byla jsem nová tvář. Respekt jsem si u kolegů ale časem získala,“ říká senátorka...

V nadcházejících dvou letech nás čeká celá řada voleb, od těch do Evropského parlamentu, před volby krajské až po volby do Poslanecké sněmovny parlamentu ČR. Aktuálně se diskutuje možnost korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Jaká je vaše ideální představa o korespondenční volbě?
Ideální představa moje osobní, která se však rozchází s názorem koalice, je, že korespondenční volba platí nejenom pro naše krajany v zahraničí, ale i pro české občany. Já si myslím, že to je instrument, který léta letoucí funguje bez problému v Německu, tak proč by nemohl fungovat u nás.
To, co vláda bude navrhovat a to, na čem je kompromis v koalici, je korespondenční volba pro Čechy pobývající v zahraničí. My teď chceme dotáhnout do konce různé technické normy ve volební legislativě, například zlepšení vydávání voličských průkazů kdekoli na úřadě, abyste pro něj nemuseli pouze na svůj vlastní úřad. Nebo elektronizaci procesu. To jsou věci, na kterých se shodneme i s opozicí. Až toto dobudujeme a schválíme, tak někdy po novém roce se pouštíme do korespondenční volby, která nás jistě bude stát několik nocí ve sněmovně, protože hnutí ANO diametrálně změnilo názor. Ještě v jejich minulém programu, v prohlášení jejich vlády, tedy hnutí ANO a sociální demokracie, korespondenční volba pro cizince byla. Teď otočili o 180 stupňů a jsou skoro největšími odpůrci. Tak že tam nás jistě čekají nejrůznější obstrukce opozice, ale půjdeme do toho.  

Myslíte, že se podaří tento návrh uvést do praxe už na volby v příštím roce. Anebo je to příliš brzy?
To bude hodně napjaté, ale každopádně bych chtěl, aby to v roce 2025 na parlamentní volby platné bylo. Nebudu slibovat rok 2024, ale rok 2025 a aplikace na parlamentní volby, které jsou spolu s prezidentskými vnímány jako ty nejdůležitější.

A co další diskutované téma, tedy jednodenní volby. Nebylo by na čase, aby lidé chodili k urnám jen jediný den? Stálo by to i mnohem méně peněž i lidských zdrojů?
Nevěřili byste, kolik starostů z celé republiky mi psalo, že jednodenní volby jsou bláznovství, že se jeden den lidé rozmýšlí a druhý den chodí volit.  Abych řekl pravdu, mě osobně se nelíbí zamčená volební urna s třetinou hlasů uvnitř někde přes noc. O jednodenních volbách jsem přesvědčil klub STAN, přesvědčil jsem naše pirátské kolegy, klub KDU-ČSL a přesvědčil jsem i o TOP 09. Úplně jsem o tom nepřesvědčil ODS, které se ptát, proč měnit něco, co funguje, byť pan premiér Fiala je příznivcem jednodenní volby. Vždyť všude jinde v okolních zemích to zvládají, tak proč by to nezvládli lidé u nás. Ale hlavní argument potom, když jsme potřebovali hlasy všech sedmi stran zastoupených ve sněmovně a ne, jen přehlasovat vládní většinou, byl od členů ODS, ať změníme složitost voleb v komunále. Protože například pražské komunální volby na těch obrovitánských plachtách, kde se započítávají hlasy, že by se to nikdy nespočítaly a trvalo by to do soboty do večera a zdržovaly se výsledky voleb. A tak se bavme o systému komunálních voleb, co se tam dá zrychlit a vylepšit. A tak jednodenní volby nepodpořili poslanci ANO, SPD a ODS.  

Nejenom v příhraničních regionech, ale celkově se stále nedaří naplňovat stavy v řadách Policie ČR. Je to znatelné v každodenním životě. Například negativní ohlas vyvolalo slučování a rušení služeben. Ale stále se nedaří přilákat zájemce k policii. Co s tím budete dělat?
Já bych chtěl říct dvě věci, které s tím souvisí. Počet policistů nadefinovaný na více než 46 tisíc je ze schválené koncepce z března 2021 a mapuje ideální stav, který odpovídá dokumentu Strategie policie 2030.  Nikdo nepředpokládal, že těch v březnu 2021 nadefinovaných 46 tisíc policistů se získá během dvou, tří, čtyř let. To je stav ideální, pokud možno v roce 2030, pokud se nic nezmění. Ale ten stav policistů, který nám umožňuje normální, bezproblémový výkon je čtyřicet tisíc plus. Toto je ideál i pro regiony, kde se nedostává.

Čtyřicet tisíc plus naštěstí máme a oproti loňskému roku máme v tom letošním roce nárůst počtu policistů, nábory se daří a jsou rekordní. V celé republice máme asi 500 plus nárůst počtu policistů oproti loňsku. Na druhou stranu musíme brát v potaz obrovsky nízkou nezaměstnanost a velké nároky na práci ve sboru, na fyzické texty, psychotesty, kde mnoho zájemců opravdu neprochází a ta práce je náročná. Ale věřím tomu, že postupnou náborovou kampaní se můžeme dostat na čísla, která už budou bezproblémová. Pokud bychom se dostali na 41–42 tisíc, pak už jsme mimo problémy.

Potom je otázkou, jestli přijde nějaká další vláda a dá jinou koncepci a řekne, že 46 tisíc je moc. Mimochodem je to dědictví předchozí vlády. Já toto měnit nebudu, protože policistům ve vedoucích funkcích to dává možnost lidi nabírat. Kdybychom teď řekli konec, stav je čtyřicet tisíc, tak by byl problém. My potřebujeme, aby nábory převyšovaly odchody, a to se letos daří.

Nemyslíte si, že to je třeba částečně i tím, že spousta lidí stále pohlíží na tuto profesi skrz prsty. Policii bere jako něco nepříjemného?
Ta práce je nevděčná, pokud se díváte na moje ministerstvo, a to nechci nikomu nadržovat, ani nikomu škodit. Pokud srovnáme policisty a hasiče, tak hasiči jsou bráni jako hrdinové. Stejně jako policisté přísahají, že ve službě jsou ochotni položit i svůj život a bohužel se to někdy stává v obou těchto sborech, ale hasiči jsou bráni jako ti, kterým se tleská. Policista je mentálně všude na světě spojen s nějakou mírou obavy z něj a represe, to nikdy nepadne úplně. Ale snažíme se o různé popularizační kampaně, otevírání nejrůznějších debat, nabízíme veřejnosti možnost prohlédnout si různou techniky, policisty posíláme na nejrůznější dny záchranářů a podobně, aby popularizovali práci a ukazovali, jak je náročná. Ale myslím si, že policie i tím, jakým způsobem komunikuje. A tady si myslím že vliv mého ministrování trochu vidět je, že jsem policii i hasiče tlačil do lepší komunikace na online sítích. Policejní Twitter, na který mají nové lidi, se za poslední půlrok neuvěřitelně zvedl. A i toto k tomu přispívá.  

Neexistuje shoda na tom, co stálo za výbuchem v nemocnici al-Ahlí, říká europoslankyně Kateřina Konečná

Europoslanci před týdnem schválili usnesení odsuzující útoky Hamásu na Izrael a uznali právo Izraele na sebeobranu. Pro se vyslovilo 500 europoslanců, proti jich bylo 21 a 24 se zdrželo hlasování, včetně europoslankyně za KSČM Kateřiny Konečné....

Před krátkým časem weby ministerstva vnitra, policie a pražského letiště čelily kybernetickému útoku. Víme už, kdo za útokem stál? Mluvilo se o ruských hackerech, potvrdilo se to?
Je to stále ještě předmětem vyšetřování, a proto o tom nemůžu v této fázi mluvit. Ale ta pravděpodobnost, že to byl skutečně útok ze zahraničí, jak jste zmínila v otázce, je opravdu vysoká.

Pod ministerstvo vnitra spadá také podnik Česká pošta, který se netěší zrovna největší oblibě veřejnosti. Služby nejsou takové, jaké by asi měly být. Využil jste poštu někdy v posledních měsících třeba vy osobně?
A to je právě to, proč ji reformujeme. Já její služby v posledních měsících nevyužil, protože mám datovou schránku, obyčejné psaní v podstatě nepíšu. Vyzvednout si balík na konkrétním místě, kam si ho objednáte, je pro mě praktičtější, protože nejsem limitován nějakým čekáním, a tak si ho raději nechám poslat někam do prodejny a tam si ho vyzvednu. Tohle je jednodušší.

A tohle všechno právě vede k tomu, že se pošta musí změnit, aby poskytovala takové služby, které využiji. Dnes můžou lidé využít Czech point, což je digitalizovaná služba, a to také využívají. Můžou také využívat, a to chceme, nové tipy služeb pošty, například, že si tam budou moci zažádat třeba o podporu na kotlíkové dotace.

Chceme poštu rozdělit na dvě části – Balíkovna a Česká pošta. Balíkovna bude akciová společnost, která se musí uživit na komerčním trhu. Právě jsme také představovali nové IT služby, které by měly od příštího roku naběhnout, třeba na doručení na přesnou hodinu a podobně. I teď funguje modul objednání online, ale hodně lidí to neví, protože to Česká pošta málo propaguje. Pokud si jdete vyzvednout zásilku, objednáte přesnou hodinu a v tu dobu, když přijdete, si ji opravdu vyzvednete.

Nejde to ale trochu proti tomu, že pošta propustila a propouští hodně zaměstnanců. Jsou tam lidé, kteří to mají jako brigádu, nemají až tak ideální finanční ohodnocení, nepřistupují k práci třeba právě proto svědomitě?    
Naopak si myslím, že segmentace profesí, kdy někdo může vykonávat i kvalifikačně vyšší práci naopak dává těm lidem možnost karierního růstu v rámci organizace jako takové. A hlavně Česká pošta má jednu ohromnou výhodu, ona je opravdu všude po republice i v těch chudších a zaostalejších regionech. A lidé si budou moci zažádat o typ služeb, kvůli kterým by jinak museli jet do vzdálenějšího města a museli hledat nějaké jiné úřady. A teď jim to dá pošta.

Mimochodem s bankovní asociací vyjednáváme i o kešových službách všech bank. To znamená, že člověk na vesnici, kde není žádný bankomat, nebude muset jezdit do města, ale zajde na poštu a ať má jakoukoli banku, bude si moci vybrat hotovost.

Příští rok už budeme pilotovat nějaké projekty nových služeb, například žádosti o dotace a podobně. V roce 2025 chceme mít transformaci v podstatě hotovou.  

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky ministr vnitra, Vít Rakušan, volby, policie, pošta, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Českou poštu nevyužívá a na Lidí kašlou.

Sobota, 11. listopadu 2023, 19:37Odpovědět

Libor Burian

Má vlčí mák kvůli oslavě mrtvých vojáků, zná báseň zmíněnou ve článku o vítkově vyznamenání ? Tu o zbytečné smrtí za války ? Kolik lidí zabily naše granáty ?

Sobota, 11. listopadu 2023, 19:28Odpovědět

Martin Vaněk

"...a změníme ji tím, že budeme vyplácet neschopný managment zlatými padáky a nadstandardními odměnami, přestože jsme u vesel dost dlouho, a měli jsme čas a prostor vše řídit.. Jelikož jsme ale neschopná banda loupeživých nýmandů, a našim cílem, který jsme dostali od svých Pánů, jenž nás dosadili, je dokončit zkázu této zadlužené, rozkradené, zotročené a zdevastované kolonie, svedeme to na počasí, Putina, nebo UFO..." Váš Prevítek Rakušan.

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 13:54Odpovědět

Pošta se musí změnit a poskytovat takové služby, které lidi využijí. Sám je nevyužívám, říká ministr vnitra Vít Rakušan  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.