Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Protonové centrum v Praze léčí rakovinu. Přístup k pacientům je tam na prvním místě

PR článek

Protonové centrum v Praze je klinika nacházející se v areálu Fakultní nemocnice Bulovka a od roku 2012 se specializuje na diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění protonovým zářením. Jde o moderní centrum zaměřující se na léčbu pacientů s takovými druhy rakoviny, pro které je světově uznávaná protonová radioterapie doporučená. Odborníci, kteří v Protonovém centru v Praze pracují, si zakládají na příkladném přístupu k pacientů, které provedou léčbou od první konzultace až po ukončení léčby a v kontaktu s nimi zůstávají i nadále.

Protonová terapie jako světově uznávaná metoda léčby

„Léčíme pacienty s vybranými druhy rakoviny. Radioterapie neboli ozařování je nedílnou součástí komplexní péče o onkologické pacienty. To, co nabízíme v Protonovém centru pacientům, je protonová radioterapie, tedy ozařování protonovým svazkem,“ začíná své povídání ředitelka úseku kvality a procesů Protonového centra v Praze Kateřina Krejbichová.

Ozařování je v České republice možné realizovat několika způsoby, Protonové centrum v Praze je však jediné, které v tuzemsku může poskytovat ozařování protony. To je unikátní ve své přesnosti. Dokáže totiž velmi přesně ozářit pouze cílovou oblast, a zároveň významně šetřit zdravé tkáně a orgány, které jsou okolo.

Tím, že v Protonovém centru v Praze dokáží od nežádoucí dávky záření ochránit zdravé tkáně a orgány v okolí nádoru, snižují riziko vzniku nežádoucích účinků, které se mohou v průběhu léčby či po jejím ukončení objevit. Pacienti tak velmi často po ukončení léčby mohou pokračovat ve svém životě bez omezení.

„Protonová léčba rakoviny prostaty obecně má celkově na pacientův běžný život minimální dopad“

Při některých diagnózách je ozařování posledním článkem v řetězu onkologické léčby a následuje až po operaci nebo třeba chemoterapii. Při některých diagnózách je však radioterapie ekvivalentem operace, jde například o karcinom prostaty. V takových případech si pacient může vybrat, zda půjde na operaci, nebo na ozáření.

Léčebné výsledky ve smyslu přežití pacientů jsou u obou léčebných možností velmi podobné, ale velký rozdíl je v kvalitě života po léčbě. „Protonová léčba rakoviny prostaty obecně má celkově na pacientův běžný život minimální dopad. Probíhá ambulantně, umožňuje většině pacientů i v průběhu léčby pracovat. Má také, oproti jiným léčebným metodám, jako je například operace prostaty, minimální vedlejší účinky, zejména v podobě inkontinence,“ vysvětluje Kateřina Krejbichová.

Nevýhody protonové léčby pramení do jisté míry z přesnosti samotného protonového svazku. „Jednoduše nemůžeme léčit všechny diagnózy. Můžeme léčit jen pacienty, u kterých jsme schopni po celou dobu léčby zajistit vždy stejnou polohu ozařovaného místa. Tedy například pacienty s nádory žaludku, střev a podobně z bezpečnostních důvodů léčit nemůžeme. Protonová léčba také nemůže nahradit chemoterapii nebo hormonální léčbu, většinou ji, vyjma karcinomu prostaty, nelze použít jako náhradu operačního výkonu a podobně.“

Léčba v Protonovém centrum v Praze je dostupná všem pacientům

Léčba v Protonovém centrum v Praze je dostupná všem pacientům, kteří o ni projeví zájem. Je ze zákona hrazená zdravotními pojišťovnami a centrum má už několik let smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami.

Ve chvíli, kdy pacient zjistí, že má onkologickou diagnózu, může zatelefonovat do Protonového centra v Praze a zjistit možnosti své léčby, potřebuje k tomu pouze zprávu s popisem svojí diagnózy. První kontakt s pacientem pak řeší pracovníci klientského centra, kteří zajistí posouzení jeho zdravotního stavu týmem lékařů.

Pacienty s onemocněním, které lze léčit protonovým svazkem, pracovníci centra kontaktují a domluví se na termínu vstupní konzultace. Na ní si pacient popovídá s lékařem o všech možnostech léčby jeho diagnózy.

„Zakládáme si na tom, že na pacienta mají naši lékaři dost času“

Část pacientů s onkologickou diagnózou v České republice má zkušenost s tím, že jim lékaři nutili určitý způsob léčby, to však není případ personálu Protonového centra v Praze.

„Zakládáme si na tom, že na pacienta mají naši lékaři dost času. Jen vstupní konzultace trvá podle potřeb pacienta od půl hodiny do hodiny. Pacientům navíc říkáme všechny možnosti léčby, aby se mohli rozhodnout, se kterou léčbou nejvíc souzní,“ popisuje ředitelka úseku kvality a procesů. „Mezi širokou veřejnost se snažíme dostat informace o tom, že k nám mohou pacienti kdykoliv zavolat, napsat nám mail nebo přijít na konzultaci, čímž se vůbec k ničemu nezavazují.“

Zhruba polovině pacientů řekl o možnosti léčby v Protonovém centru v Praze jejich ošetřující lékař, část pacientů si však musí informace hledat sama, protože o protonové léčbě často třeba nevědí ani jejich ošetřující lékaři. Právě z toho důvodu jsou lékaři z různých oborů zváni do pražského protonového centra k návštěvám a prohlídkám, aby pacientům mohli tuto možnost léčby nabídnout.

Přístup k pacientům je na prvním místě

V Protonovém centru v Praze si velmi zakládají na příkladném přístupu k pacientům. „Všem novým kolegům zdůrazňujeme a učíme je, že pacient je ten, kdo je nemocný, a i když se nám to někdy nemusí líbit, musíme chápat, že on má právo na podrážděnou reakci, na pláč, na vztek a nepříjemné chování, má s trochou nadsázky právo na všechno. My jsme ale profíci, kteří tohle všechno musejí zvládnout. I díky školením náš personál ví, jak správně a vhodně komunikovat s pacienty, kteří si procházejí velmi těžkým životním obdobím,“ líčí Kateřina Krejbichová.

Velkou výhodou léčby v pražském protonovém centru je fakt, že pacient může pracovníkovi z klientského centra kdykoliv zvolat a zároveň má jistotu, že se o něj bude starat pouze jeden lékař, a to od začátku léčby až po její ukončení. Pacient se před léčbou, v průběhu léčby i po jejím ukončení setkává stále se stejným lékařem a může tak mít důvěru v lékaře daleko vyšší, než kdyby v rámci jedné kliniky chodil každý týden k někomu jinému.

Léčbu poskytují pracovníci v Protonovém centru v Praze pacientům z celé republiky. Pro pacienty, kteří bydlí daleko, je možné zařídit ubytování v blízkosti centra za výhodnou cenu. V budově, která nabízí zhruba patnáct pokojů, vládne podle pacientů rodinná atmosféra a velkou výhodou je fakt, že s pacientem může na pokoji bydlet někdo s jeho blízkých.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Protonové centrum v Praze, rakovina, léčba, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daniel Rouček

Když si vzpomenu na historii vzniku Proton centra, které začalo byznys plánem a potom vydíráním zdravotní pojišťovny kvůli uzavření smlouvy a kdy si pacienty vzali jako rukojmí, hodilo by se napsat, že na prvním místě jsou peníze. Tím nezpochybňuji špičkové vybavení centra ani odbornost lékařů.

Úterý, 7. listopadu 2023, 20:19Odpovědět

Martin Vaněk

Hmmm, až začnou léčit lidi, to bude slávy...

Pondělí, 6. listopadu 2023, 14:28Odpovědět

Protonové centrum v Praze léčí rakovinu. Přístup k pacientům je tam na prvním místě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.