Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nevytvářejte tlak na novináře, vyzývá Asociace online vydavatelů a Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu

Vyjádření Asociace online vydavatelů a Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) k postupu Generální inspekce bezpečnostních sborů vůči novináři Jaroslavu Kmentovi.

Novinář Jaroslav Kmenta publikoval text Zločiny v IKEM v magazínu Reportér, v jehož rámci kladl otázky nad zapojením GIBS do případu, v němž byli ředitel, náměstek a IT technik této nemocnice obviněni z vydírání dvou kolegů lékařů. Součástí textu byla pochybnost nad tím, zda se měla GIBS případem vůbec zabývat i nad tím, zda se skutečně zabývala všemi podstatnými okolnostmi případu a neignorovala obsah dokumentů naznačujících podezřelé obchodní transakce.

Vrchní inspektor GIBS následně předvolal novináře k „vydání věci“, v němž je doslova uvedeno, že požaduje „veškeré vám dostupné dokumenty v písemné či digitální podobě, které sloužily jako podklad pro zveřejnění článku“.

Dále zdůrazňuje, že pokud výzvě nevyhoví ­– a „všechny dokumenty“ tedy nepředá – mohou mu být odňaty a uložena pokuta do výše 50 tisíc korun.

Ochrana svobody tisku je předpokladem fungování demokratického právního státu a státní orgány by se tak měly zdržet veškerých zásahů do novinářské práce, které nejsou zcela nezbytné. Tento k nim svou povahou ani charakteristikou požadovaných dokumentů nepatří.

Připomínáme, že v tiskovém zákoně č. 46/2000 Sb. je zakotveno právo na ochranu zdroje, které se vztahuje i na vydání věci.

Vyzýváme Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby respektovala zásady novinářské práce, ochrany zdrojů a nevytvářela na tlak na novináře.

Za Asociaci online vydavatelů Libor Matoušek, předseda představenstva
Za CZ IPI Zuzana Vlasatá, členka správní rady

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Není dno od kterého by se dalo odrazit, pouze bahno až do jejich mafiánského pekla. O důvodech dnešního zmaru píšu ve vláknech diskusí. Po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, Josef Fousek Nemám čas lhát, Pepa Nos Země je kulatá, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa , Forest Gump o Vietnamu...

Úterý, 7. listopadu 2023, 05:00Odpovědět

Nevytvářejte tlak na novináře, vyzývá Asociace online vydavatelů a Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.