Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pohublá Evropská komise a konec práva veta. Skupina akademiků navrhla „překopání“ EU

Menší počet komisařů než členských zemí, většinové hlasování téměř všude, eurodotace striktně podmíněné kvalitou vlády práva v daném státě. To jsou jen některé body ze šedesátistránkového dokumentu, který navrhuje, jak by se měla změnit Evropská unie, aby mohla přijmout další členy.

Návrh sepsala skupina expertů z Francie a Německa a v úterý jej dostali na stůl ministři sedmadvacítky zodpovědní za unijní záležitosti. Debata o vnitřní reformě EU úzce souvisí s přijetím šestice zemí západního Balkánu, Moldavska a Ukrajiny, ke kterému by mohlo dojít v příštích letech. Lídři unie by měli ještě do konce roku 2023 říct, jak s rozšířením sedmadvacítky dál postupovat. Stálý předseda Evropské rady, tedy summitů lídrů unie, Charles Michel označil v projevu začátkem září jako termín dalšího rozšíření rok 2030.  

V dokumentu dvanácti akademiků se přijetí nových států přímo spojuje se změnou vnitřního chodu EU tak, aby byla i při počtu 30 a více zemí schopná efektivně reagovat na aktuální dění. Snížit by se měl počet komisařů, kterých je nyní stejně jako členských států a nemají všichni relevantní agendu – vedle komisaře pro energetiku je například ten pro zachování evropského způsobu života. Napříště by jich mělo být buď méně – což znamená, že ne každý stát by měl vždy svého zástupce v Evropské komisi –, nebo by byli komisaři „hlavní“ a „vedlejší.“

Jako pravidlo by se mělo také zavést většinové hlasování tak, aby jeden stát nemohl zabránit vůli zbytku. EU momentálně čelí častému používání práva veta vládou Viktora Orbána ve vztahu k Ukrajině, který tak opakovaně blokoval unijní pomoc zemi bránící se ruské agresi. Pokud by nebyla možná shoda na zrušení jednomyslného rozhodování, akademici navrhují, aby se používala takzvaná konstruktivní abstence – stát by byl při takovém hlasování sice proti, ale nezablokoval by ostatní.

Klíčová teze dokumentu pak je, že pokud se státy neshodnou na změně stávající smlouvy, měla by vzniknout „dvourychlostní Evropa“. EU by v tom případě byla tvořena několika různě spolupracujícími okruhy zemí podle jejich vlastní vůle. Nejužším „vnitřním kruhem“, poté samotnou EU, další širší skupinou by byly přidružené státy a nakonec Evropské politické společenství (projekt z loňska, iniciovaný francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kdy se sejdou lídři celého kontinentu).

Ministři zodpovědní za EU absolvovali v úterý úvodní výměnu názorů nad analýzou, kterou si objednali. Z diskuse bylo patrné, že kvůli rozdílným postojům jednotlivých zemí se o změně unie bude debatovat ještě dlouho.

Česko bude podle Martina Dvořáka (STAN) patřit „ke skeptičtějším zemím“, co se týče zásadních reforem EU. Strany vládní koalice se rozcházejí už v tom, kde a zda vůbec je nutné chod EU měnit. ODS je například dlouhodobě proti změně jednomyslného hlasování v EU, premiér Petr Fiala (ODS) ho hájil ve sněmovně při interpelacích letos v létě. Naopak Piráti, STAN či TOP 09 podporují zrušení veta v řadě oblastí.

Český názor na snížení počtu komisařů nechtěl Dvořák odhadovat, protože podle svých slov ještě neměl příležitost probrat to s jednotlivými ministry. „Teprve celý ten materiál přinesu na vládu,“ řekl. Když se stejné téma probíralo před dvaceti lety při sepisování takzvané evropské ústavy, Česko bylo proti. Do EU tehdy teprve mířilo a nechtělo přijít o svého zástupce v Bruselu.

Řada členských zemí podmiňuje další rozšíření EU právě změnou jejích vnitřních pravidel. Dvořák řekl, že to bylo patrné i během úterní debaty. „Všichni si uvědomují a přiznávají, že obojí oddělit úplně nejde. Případné rozšíření vyvolá změny v institucích,“ řekl český ministr pro EU.

Postoj k právu veta v EU a dalším věcem proto bude muset změnit i česká vláda, pokud chce setrvat ve své podpoře vstupu Ukrajiny a dalších zemí do Evropské unie. „Předpokládám, že naše stanovisko k této věci bude modifikováno právě tím, že se deklarujeme jako jeden z největších podporovatelů Ukrajiny a jejího členství v unii,“ připustil Martin Dvořák.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky EU, Evropa, rozšíření, komisař, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Jasně - "skupina expertů z Francie a Německa" navrhuje většinové hlasování téměř všude". Tak si to přeložíme: "My potomci francouzských králů a německých císařů (vůdců) jsme tady od toho, abychom určili, co je pro vás, vy blbci z jiných zemí, dobré. Tak nám do toho nekafrejte nějakými svým přiblblým hlasováním."

Pondělí, 25. září 2023, 10:25Odpovědět

Libor Burian

A to sahá až k udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase, zneužili náboženství k ovládnutí světa ohněm a mečem, z té vraždy človeka si udělali kšeft, živobytí, koryto s turistickou atrakci s prodejem suvenýrů. Jednají tak dodnes.

Pondělí, 25. září 2023, 13:25Odpovědět

Libor Burian

Prof John J Mearsheimer universityChicago naYT Matěj Gottwald čtitulky, Minúta pravdy Milana Uhríka, na drbně generál Hynek Blaško Trampoty EU a První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd na yt Roman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, exposlanec Jan Keller, exministr Vlastimil Tlustý, exposlanec F.R.Čech, Roman Šmucler na XTV. FTV Prima Zlato národu ukradeno (zaTošovského). Na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). Na bezpressu.news/videa/covid-summit-v-evropskem-parlamentu-proslov-dr-davida-martina/ . Seznamte se s Holešovskou výzvou. Je nutné začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit k volbám. Přijďte ke všem volbám říct mafii a dost ! Kdo chce vědět co je agent na yt Nachtmann, Čurda z výsadku atentátníků na Haidricha a udání úkrytu výsadkářů s vypálením obcí. Více píšu ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Středa, 20. září 2023, 18:36Odpovědět

Pohublá Evropská komise a konec práva veta. Skupina akademiků navrhla „překopání“ EU  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.