Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Od práva ke golfu. Aleš Musil je prezidentem klubu Prague City Golf Club Vinoř

Nejnovější golfové hřiště v hlavním městě bylo na přelomu dubna a května letošního roku otevřeno v pražské městské části Vinoř. Pod značku Prague City Golf jej začlenila investiční skupina Natland, která již deset let provozuje golfový areál na jihozápadě Prahy, na Zbraslavi a nejnověji také městský driving na Rohanském ostrově. Expert na evropské právo, který je sice pracovně vytížen prací v Bruselu, ale také velký golfový nadšenec Aleš Musil, se nyní nově stal prezidentem klubu Prague City Golf Club Vinoř.

Proč se člověk trávící většinu roku v Bruselu stane prezidentem golfového klubu v Česku?
Ačkoliv dlouhá léta pracuji v Bruselu víkendy se snažím trávit v Česku. Golf hraju roky a když hřiště otevřeli, byl jsem si krátce na to zahrát. První hra a byl jsem ztracen. Je to hřiště linksového typu, ty já mám nejradši, a tohle hřiště mnoho parametrů klasického linksu má. Z dětství mám navíc hezké vzpomínky na tu část Prahy - rodiče mě pravidelně brali až z Brna do leteckého muzea v sousedních Kbelích. Když jsem se pak dozvěděl, kdo hřiště provozuje, sešel jsem se s Tomášem Raškou, zakladatelem Natlandu, a z několika našich diskusí vyplynula dohoda, že bych se stal prezidentem vinořského klubu. Kdysi jsem hodně času trávil na golfu ve Slavkově u Brna a přístup tehdejšího prezidenta Oldy Resse se mi velmi líbil. Ke členům, i hráčům. To bych chtěl dělat i na Vinoři, vytvořit partu nejen vinořských golfových nadšenců.

Už máte představu, co bude vaše agenda?
Myslím, že důležité bude jít za společnou vizí s majitelem, držet byznysovou koncepci celé společnosti. Soustředit se na to, co se vyplatí hráčům - mít jedno členství a využívat všechny areály, které pod značku Prague City Golf patří. Ale mít kolem sebe lidi, členy klubu, kteří žijí kolem Vinoře, v té spádové oblasti, a mají to sem nejblíž, mají to tu rádi, pro ty vytvářet klubové aktivity, život právě na Vinoři. Přilákat nové členy, pořádat klubové turnaje, ale i společenské události a setkání členů i obyvatel obce, promíchat všechny skupiny. To, že jde o golfový areál neznamená, že by do restaurace v areálu nemohli místní, naopak. A třeba se jim golf zalíbí.

Součástí areálu ve Vinoři je i driving, cvičné odpaliště nebo menší, šestijamkové hřiště. Může si tam člověk přijít golf i jen vyzkoušet?
Rozhodně. Právě šestijamkové hřiště na Vinoři bereme jako public, něco, kam si může každý přijít vyzkoušet, zda by ho hra bavila. A když ho uchvátí, třeba jako mě před lety, tak se stane členem, bude chodit hrát pravidelně nebo občas. Stejně tak pro děti je golf skvělý a mým cílem je také podpořit další rozvoj golfové akademie pro nejmenší i pokročilejší hráče. Každý jednou začínal a trénink je důležitý i pro mě. Podobně se dají na drivingu dělat teambuildingové akce spojené s golfem, a to všechno může do Vinoře přivést další návštěvníky, zatraktivnit hřiště. Zároveň je možné dělat golf jako výkonnostní, můžete reprezentovat klub, a rád bych, abychom byli ve sportovních tabulkách.

Vy jste v tabulkách?
Aktuálně mám handicap 12, ale samozřejmě je cíl mít ho jednomístný. Hraji to patnáct let a ještě se nepovedlo, tak teď třeba, abych nebyl ostuda jako prezident… Beru to s humorem. Mě golf baví, i když někdy mě pohled na scorecard dost trápí! Už jsem šel i na trénink s místním HeadPro Tomášem Grycem, který golfu i výuce skvěle rozumí.

Vinoř byla otevřena oficiálně v květnu, v jakém je stavu a kvalitě?
Dovolím si říct, že ve skvělém. I když někdo by říkal, že s poněkud syrovými roughy a greeny, které se budou postupně zrychlovat. Kvalitní greeny jsou vizitkou každého hřiště, tohle je priorita hlavního greenkeepera všech resortů. Každopádně už teď stojí za to Vinoř hrát, po hře si dáte na terase něco dobrého.

Říkali jsme, že čas hodně trávíte pracovně v Belgii. Jaká mají hřiště?
Za golfem po různých hřištích cestuji rád a hrát v Belgii je fajn. Můžete hrát na krásných hřištích na břehu moře nebo ve vnitrozemí. Moje nejoblíbenější je v Ardenách u města Spa, kde se mimochodem jezdí také jeden ze závodů mistrovství světa Formule 1. Navíc má Belgie výhodnou polohu, protože kousek jsou krásná hřiště v Nizozemsku nebo v severní Francii. Hlavně Normadie mi učarovala.

Jaké bylo nejzajímavější hřiště, které jste kdy hrál?
V poslední době to byl Thracian Cliffs poblíž Varny v Bulharsku, famózní výhledy na moře a perfektně připravené hřiště. Určitě bych si to chtěl zahrát ještě jednou.

Je hřiště, které máte na seznamu přání?
Určitě je to řecké Costa Navarino a rakouský Adamstahl. Ale spíš to vypadá, že veškerý svůj volný golfový čas budu trávit na Vinoři.

A proč by měli ostatní vybrat právě Vinoř anebo si ze všech sportů vybrat právě golf?
Musí si to vyzkoušet. Dávno neplatí, že golf je exkluzivní a drahý sport plný snobů. Kvalitní vybavení se dá půjčit a lekce s trenérem není žádným přepych. Třeba na Islandu jsou hřiště, kde dáte do kasičky pár eur a jdete hrát, bez kontrol, jen vy a příroda. Nikdo nešvindluje a všichni dodržují pravidla. To mám rád. Pořád je to sport gentlemanů, jako když se vrátíte trochu do dávných let filmů pro pamětníky. Má to úroveň a chování, řád. A co je výhoda, začít se dá vždycky, v každém věku. Ideální pro rodiny, můžou jít od vnoučat po prarodiče hrát spolu. A navíc, čas trávený na golfu se prý nezapočítává, takže se na golfu se nestárne.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague City Golf Club Vinoř

Štítky aleš musil, golf, právo, rozhovor, vinoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od práva ke golfu. Aleš Musil je prezidentem klubu Prague City Golf Club Vinoř  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.