Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Studie: Omezení slevy na manžela by mohlo vést k dřívějším odchodům do důchodu

Omezení slevy na manžela či manželku s nižšími příjmy by mohlo odradit lidi v předdůchodovém věku od pokračování v práci a vést k dalším dřívějším odchodům do důchodu.

Vyplývá to ze studie think-tanku IDEA při CERGE-EI. Vědci v ní analyzovali dopady změn daní a povinných odvodů zaměstnanců, jak je navrhuje vládní konsolidační balíček. Informovala o tom dnes Akademie věd ČR v tiskové zprávě.

Studie zkoumá dopady konsolidačního balíčku ve srovnání se současným daňovým systémem i se stavem před zrušením tzv. superhrubé mzdy v roce 2021. Zároveň se zabývá vlivem změn na motivaci k práci.

Z analýzy omezení daně na manžela či manželku s nižšími příjmy podle vědců vyplývá, že slevu na manželku častěji využívají muži než ženy. V systému z roku 2023 má na tuto slevu nárok zhruba 172 tisí zaměstnanců, respektive rodin, kde je jeden z manželův zaměstnání a druhý má nízké příjmy. Více než desetinu tvoří domácnosti důchodců a lidí v předdůchodovém věku, kde jeden z manželů pracuje, zatímco druhý ne. Ve věkové skupině nad 55 let, kde mohou být manžel či manželka starší, má na slevu nárok 20 tisíc zaměstnanců.

Vládní konsolidační balíček podle studie zvýší průměrné odvodové zatížení práce o 0,45 procentního bodu pro téměř 95 procent zaměstnanců. Nejvíce se změny dotknou zaměstnanců s příjmy okolo 30 tisíc korun měsíčně, kteří zároveň přijdou o slevu na manžela či manželku s nízkými příjmy. Těm vzroste odvodové zatížení o více než pět procentních bodů.

Studie analyzuje také změny tzv. mezních daňových sazeb, které jsou důležité pro pracovní motivaci. „U mezních sazeb se počítá, jakou mají zaměstnanci motivaci snažit se zvýšit svůj příjem, tedy vydělat si třeba dodatečných 1000 korun. Dodatečné náklady práce nastávají, třeba když si zaměstnanec zvýší úvazek nebo najde další práci. A ta mezní daňová sazba říká, kolik z těchto dodatečně vydělaných odvede na dani z příjmu a na odvodech na sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem a zaměstnavatelem," řekla spoluautorka analýzy Klára Kalíšková.

Zavedením změn konsolidačního balíčku vznikne podle vědců v daňovém systému skupina zaměstnanců s příjmy mezi tří až čtyřnásobkem průměrné mzdy. Tato skupina bude čelit mezní daňové sazbě přes 50 procent. To je více než u lidí, kteří vydělávají více než čtyřnásobek průměrné mzdy. Právě zaměstnanci s nejvyššími příjmy budou čelit nižší mezní sazbě než většina ostatních zaměstnanců.

„Je to proto, že na čtyřnásobku průměrné mzdy je strop pro odvody na sociální pojištění, z příjmů nad tuto hranici se odvody již neplatí. Tím, že vládní balíček posune hranici pro vyšší daňovou sazbu na trojnásobek průměrné mzdy, tak pak lidé mezi tří a čtyřnásobkem průměrně mzdy budou platit vyšší daně než ti s vyššími příjmy, protože pro ně ještě strop na sociální pojištění neplatí," řekla Kalíšková.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky studie, důchod, sleva, manželství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

T. Ano, chcipající bílé petihlavé kobyly nahazují nápady,po téměř dvou letech,,vlády"rycheckych, střížů, pavkovců, dvořáků, falešných studentů falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula nebo dvořák čt. Fialová ve filmu Až přijde kocour přesně. A nezůstavejte v podhradí,co jsou agenti viz na yt Nachtman (+Čurda z výsadku atentátníků na R.H), strkání osvědčených soudruhů soukmenovců kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu. Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Sami Tým s povědomě rozesmátou mluvčí asi hodně majoránky, gajpornoherec s ,,vláčkem"přisátý na peníze pracujících neZiskovkou, rozjásaný hradní orloj. O důvodech dnešního hnoje čtěte více ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Úterý, 22. srpna 2023, 12:46Odpovědět

Diskutér T.

ČERVENÁ (KSČ) - MODRÁ(ODS) - FIALA(TOHO ZNÁME PŘECE VŠICHNI) - FIALA
VLÁDA NÁM SLEVU SEBRALA - SEBRALA

Sobota, 19. srpna 2023, 11:38Odpovědět

Studie: Omezení slevy na manžela by mohlo vést k dřívějším odchodům do důchodu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.