Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemědělci sklidili 57 procent ploch obilovin a 91 procent ploch řepky

Zemědělci k dnešnímu dni sklidili 57 procent ploch obilovin a 91 procent ploch řepky. Stejně jako v minulých týdnech pokračují letošní žně pomaleji než loni, kdy bylo touto dobou sklizeno 95 procent ploch obilovin a zbývalo jen procento osetých ploch řepky. Vyplývá to ze žňového zpravodajství ministerstva zemědělství.

Sklidilo se 708 800 hektarů obilovin s průměrným výnosem 6,39 tuny na hektar, což je zatím o téměř 9.6 procenta vyšší výnos než loni. Sklidilo se přes 4,52 milionu tun obilovin. Řepky z polí zemědělci svezli 1,18 milionu tun.

Práce jsou tradičně nejdále v Jihomoravském kraji, kde je sklizeno téměř 84 procent ploch obilovin, v Olomouckém kraji je to téměř 70 procent. Nejméně žně pokročily v Libereckém kraji, kde za poslední týden zemědělci sklidili jen 305 hektarů a celkově je sklizena necelá pětina ploch obilovin. Jako první v ČR skončily žně v okrese Břeclav.

Nejrozšířenější plodinu, tedy ozimou pšenici, zemědělci sklidili z 428 500 hektarů, což je 55 procent osetých ploch. Výnos je zatím o témě devět procent meziročně vyšší, dosahuje 6,16 tuny na hektar. Z polí se jí svezlo přes 2,87 milionu tun.

Jarní pšenice je sklizeno zatím zhruba 6 500 hektarů tedy přes 18 procent osetých ploch. Sklidilo se jí 29 200 tun. Výnos letošní produkce je zatím 4,52 tuny na hektar, oproti loňsku je o 4,4 procenta nižší. Jarní pšenice a žito mají podle ministerstva ve srovnání s loňskou sklizní doposud nižší průměrný výnos ve srovnání s loňským rokem. U žita je to 5,06 tuny na hektar, což je o 4,7 procenta nižší výnos oproti minulému roku. Žita se sklidilo 34 800 tun ze téměř 28 procent osetých ploch.

Ostatní plodiny mají zatím průměrný výnos vyšší. Téměř ve všech krajích je prakticky u konce sklizeň ozimého ječmene, zbývá méně než procento ploch. Z polí se ho sklidilo 832 700 tun s průměrným výnosem 6,5 tuny na hektar, meziročně o šest procent více.

Téměř 63 procent ploch již zemědělci posekal u ječmene jarního, z polí se ho svezlo 668 100 tun. Průměrný výnos na hektar je 5,52 tuny, oproti loňsku je o téměř čtyři procenta vyšší.

Tritikále, tedy křížence pšenice a žita, zatím sklidili zemědělci necelou pětinu ploch. Dosavadní produkce je 54 500 tun s průměrným výnosem 5,31 tuny na hektar. Meziročně je výnos o 3,7 procenta vyšší.

Nejpomaleji postupují práce u ovsa, kterého se k dnešnímu dni sklidilo 31 600 tun ze zhruba 17 procent osetých ploch. Hektarový výnos je 4,23 tuny, meziročně je o 13,7 procenta vyšší.

Ministerstvo dnes také zveřejnilo třetí analýzu pšenice z laboratoře Agrotest fyto, která doposud zkoumala 60 vzorků z letošní sklizně. Analyzovala pšenici sklizenou mezi 12. až 31. červencem, nejvíce vzorků bylo z Jihomoravského kraje. Kvalita doposud analyzovaných vzorků je podle laboratoře velmi dobrá. „Je však oprávněný předpoklad, že současná povětrnostní situace, která má za následek dlouhodobé ovlhčení zrna, se negativně projeví na kvalitě dosud nesklizené pšenice," uvedlo ministerstvo.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zemědělství, sklizeň, obilí, řepka, česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci sklidili 57 procent ploch obilovin a 91 procent ploch řepky  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.