Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Škoda po požáru haly v Žebráku je 1,8 miliardy korun, uvedla policie

Škoda po pondělním požáru haly v Žebráku na Berounsku je podle policie 1,8 miliardy korun, čtvrtá nejvyšší od roku 1990. Odhad policie je vyšší než předběžný odhad hasičů, který byl 1,5 miliardy korun. Policisté vyšetřují rozsáhlý požár výrobní haly, která začala hořel v pondělí před polednem, jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Hasiči odhadují, že likvidaci požáru vyhlásí ve středu. Kriminalisté pracují se dvěma verzemi, jednou je nedbalost, druhou technická závada. V případě obvinění hrozí pachateli osm let vězení, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.

„Kriminalisté si celou věc převzali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti," řekla Richterová. Pracují podle ní i s verzí, že příčinou mohla být technickou závada. „To ukáže další vyšetřování," dodala.

Na místě nyní hasiči dohašují a vyhledávají skrytá ohniska, kolem 8:30 snížili stupeň poplachu na základní, tedy nejnižší. V pondělí se u požáru vystřídalo 154 hasičů z 25 jednotek, kteří měli k dispozici 33 cisteren. V pondělí po poledni vyhlásili hasiči vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Hořící hala se částečně zřítila. Požár se přestal šířit kolem 15:00. S hašením pomáhal vrtulník Blackhawk s bambivakem, který shazoval vodu doprostřed zřícené haly. Halu opustilo po vypuknutí požáru 70 zaměstnanců firmy, všichni vyvázli bez zranění. S likvidací požáru hasiči počítají ve středu.

Zdravotníci v pondělí ošetřili 15 hasičů, většina byla dehydratovaná, tři převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice.

Hala patří společnosti Novares CZ Zebrak, která vyrábí plastové díly pro automobily. Jedním z odběratelů Novaresu je například společnost Toyota.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Středočeského kraje

Štítky požár, hasiči, policie, žebrák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

A Z ŽEBRÁKU UŽ JE ŽEBRÁK - MYSLÍM, ŽE TO MĚL NĚKDO DOBŘE PROMYŠLENÝ!

Sobota, 19. srpna 2023, 11:39Odpovědět

Jan Strapina

Jsou jen dvě možnosti,bud to byla technická závada anebo to někdo zapálil!Já už totiž četl úvahy různých zasvěcených diskutérů o tom,že se firmě moc nedařilo a že čtyřikrát málem zkrachovala,takže by to mohl být pojštovací podvod!!!!!No uvidíme!!!!!

Středa, 16. srpna 2023, 07:14Odpovědět

Škoda po požáru haly v Žebráku je 1,8 miliardy korun, uvedla policie  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.