Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

PŘEHLEDNĚ: V Alžírsku si oheň vyžádal 34 obětí, z Řecka musely být evakuovány tisíce lidí

Řada zemí aktuálně bojuje s rozsáhlými lesními požáry. Hoří nejen v Řecku, ale také v Alžírsku, Chorvatsku nebo také v Kanadě. Přehled míst přináší Drbna v tomto článku.

Alžírsko - Lesní požáry v Alžírsku, které se již podařilo dostat pod kontrolu, si v uplynulých dnech vyžádaly nejméně 34 mrtvých včetně deseti vojáků. Nejhorší situace panovala v alžírských vilájích (krajích) Bidžája a Búíra. Do boje proti požárům bylo v celé zemi nasazeno asi 8000 hasičů, evakuovat se muselo na 1500 lidí.

Francie - Hasiči bojují s požárem ve francouzských obcích Cagnes-sur-Mer a Villeneuve-Loubet nedaleko mezinárodního letiště v Nice. Požáry sužují také Korsiku, kde je zasažen departement Haute-Corse.

Chorvatsko - V Chorvatsku se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. Proti požárům v regionu bojuje na 130 hasičů z různých částí Chorvatska. Kolem 65 hasičů se snaží zvládnout další požár v oblasti Splitu.

Itálie - Požáry na jihu Itálie si dosud vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. Nejhůře zasažený je lesnatý výběžek Capo Gallo na severozápadě Sicílie. V noci na úterý zemřela 88letá žena, ke které se kvůli dopravním komplikacím spojeným s požárem včas nedostala záchranná služba. Pozůstatky dvou starších lidí byly nalezeny v domě nedaleko Palerma. Osmadevadesátiletý muž upoutaný na lůžko zemřel v hořícím domě poblíž města Reggio Calabria, které leží v Kalábrii blízko Sicílie. Požáry poblíž sicilské metropole Palerma se přiblížily k letišti, které tak na několik hodin přerušilo provoz. Lesy hoří i v některých dalších italských regionech.

Kanada - Ohně od začátku roku ve druhé největší zemi světa sežehly asi 115 tisíc kilometrů čtverečních půdy, což je více než rozloha řady evropských zemí, včetně Česka. V těchto dnech lesy v Kanadě hoří na více než 1000 místech, ve většině případů nekontrolovaně ukazuje vládní databáze. Při boji s ohněm tam zahynuli dva hasiči a jeden pilot vrtulníku, který havaroval při hašení požárů na severu provincie Alberta. Kouř z rekordně ničivých lesních požárů v Kanadě zhoršuje kvalitu ovzduší desítkám milionů lidí na východě Severní Ameriky včetně velké části Spojených států.

Portugalsko - V Portugalsku vypukl požár v přírodním parku Sintra-Cascais, který leží západně od Lisabonu. S plameny bojuje přes 600 hasičů za využití téměř 190 hasičských vozů.

Řecko - Nejvíce zasažen je turisticky oblíbený ostrov Rhodos, kde hoří již devátý den. Aktuálně jsou nejpostiženějšími oblastmi Asklipeio, Gennadi, Bati, Kalathos, Laerma, Malonas, Masari a Lindos ve východní a střední části ostrova. Z ostrova bylo při dosud největší evakuační operaci v Řecku převezeno přes 20.000 lidí, včetně českých turistů. Hasiči bojují s požáry i na ostrově Euboia, který je druhým největším řeckým ostrovem, na Korfu a také na Peloponéském poloostrově. Na ostrově Euboia se v pondělí poblíž města Karystos zřítilo letadlo, které zasahovalo proti lesním požárům. Dva jeho piloti zahynuli. Na ostrově se také našlo ohořelé tělo muže. Policie se nyní snaží zjistit, zda se jedná o místního farmáře, který je pohřešován od neděle. Z Korfu úřady evakuovaly 2500 místních obyvatel i turistů. V řeckém regionu Attika, ve kterém leží Atény, požáry zasáhly území o ploše téměř 3500 hektarů. Požár je tam již pod kontrolou.

Španělsko - Na kanárském ostrově La Palma musely úřady evakuovat kvůli požáru téměř 4300 lidí. Plameny na ostrově La Palma se začaly v polovině tohoto měsíce šířit v okolí vesnice Puntagorda na severozápadě ostrova a postoupily k dvoutisícové obci Tijarafe. Oheň pohltil asi 4500 hektarů.

Turecko - Turečtí hasiči bojují s lesním požárem nedaleko střediska Kemer v oblíbeném turistickém regionu Antalya v jižní části země. V okolí Kemeru už shořelo na 120 hektarů lesa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky požár, oheň, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLEDNĚ: V Alžírsku si oheň vyžádal 34 obětí, z Řecka musely být evakuovány tisíce lidí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.