Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka kvůli evakuaci speciální tým

Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Na twitteru to po jednání se zástupci cestovních kanceláří uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dva důstojníky na místo pošlou také hasiči, oznámili na twitteru. Stovky Čechů musely být evakuovány kvůli požárům na ostrově Rhodos, ministerstvo doporučuje turistům, aby do některých částí ostrova necestovali.

"O situaci jsem informoval premiéra a ostatní členy vlády, v kontaktu jsme také s německými kolegy kvůli případné evakuaci českých občanů," napsal ministr.

Členy konzulárního týmu doplní také dva hasičští důstojníci. "Budou mít za úkol zjistit situaci na místě, předávat nám informace a případně, pokud bychom vysílali celý odřad, tak zajistit co nejvíce možného na místě předem," napsal Tomáš Pořízek z odboru komunikace generálního ředitelství hasičů. Řecko ale podle hasičů zatím o žádné další zahraniční týmy na pomoc s hašením lesních požárů nepožádalo.

Podle odhadů ministerstva zahraničí je na ostrově nyní asi 4000 až 5000 českých turistů. Velké části se ale evakuace netýká, jsou v oblastech, které požáry neohrožují.

Ministerstvo turistům doporučuje, aby necestovali do oblastí, které jsou požáry postižené. "Aktuálně to jsou tyto: Kiotari, Gennadi, Pylonas, Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos, Malona, Asklipeio, Peukous, Massari a Charaki. Upozorňujeme však, že vysoké nebezpečí požáru platí pro celý ostrov," uvedlo na webu.

Ministerstvo zahraničí zřídilo pohotovostní linku pro dotazy spojené s požáry na Rhodosu, funguje na čísle 222 264 240. Vyzvalo také všechny Čechy v Řecku, aby se registrovali v systému Drozd a na webu zveřejnilo čísla pohotovostních linek cestovních kanceláří. Turisté, kteří pobývají na Rhodu, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Některé cestovní kanceláře dnes uvedly, že ruší cesty do oblastí ostrova zasažených požáry. Zákazníkům, kteří měli odletět dnes ráno, v sobotu nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodu evakuováni a dnes měli odletět, se podařilo dostat do Česka, řekl zástupce cestovní kanceláře EXIM Tours Petr Kostka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Řecko, turistika, požár, diplomacie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka kvůli evakuaci speciální tým  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.