Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nejlepší čas na pořízení fotovoltaiky je právě teď, říkají odborníci. Technologie je dostupnější než kdykoliv předtím

PR článek

Čteme to v novinách, slyšíme v rádiu, vidíme to v televizi. Ale hlavně a především to vnímáme v našich peněženkách. Poslední roky zažívá energetika turbulentní období, které začalo krachem Bohemia Energy. Od té doby vyletěly ceny energií na historická maxima. To spolu s podporou státu formou dotací nahrává investicím do vlastní výroby elektřiny pomocí fotovoltaických elektráren (FVE). I proto v loňském roce zasáhl Českou republiku fotovoltaický boom a lidé hromadně začali investovat své peníze do obnovitelných zdrojů, a to zejména do fotovoltaických energií. To potvrzují také odborníci ze společnosti Sunconstruct, kteří se zabývají solární energií a fotovoltaickými elektrárnami.

„Vznikli jsme před necelými pěti lety. Jsme realizační firma s cílem výhradně dodávat pro velké společnosti, jako je E.ON, Innogy a ČEZ. Postupně se naše strategie změnila tak, že nabízíme zákazníkům také vlastní řešení. Realizujeme necelých 200 zakázek měsíčně. Postupně začíná tvořit větší část našich instalací také realizace pro firmy a obce,“ popisuje služby společnosti Sunconstruct jednatel Jiří Pěsta.

Fotovoltaický boom vyústil během loňského roku, kdy došlo k razantnímu zdražení fotovoltaických elektráren. A to z důvodu nedostatku komponent na trhu i nedostatku instalačních kapacit, jelikož na tak prudký nárůst poptávky nebyl náš trh připraven. Nyní už je komponent dostatek a navýšily se i instalační kapacity firem, díky tomu je dnes možné mít fotovoltaiku nainstalovanou během tří až čtyř měsíců. Navíc došlo k poklesu ceny. Ovšem kvůli stávající inflaci není možné očekávat, že pokles cen bude pokračovat, ale spíše naopak.

Stále častěji se stává, že v některých oblastech již nestačí distribuční síť a distributor neumožní posílat přebytečnou energii z fotovoltaické elektrárny do sítě. Tím vlastník elektrárny přijde o možnost přebytečnou energii prodávat nebo si ji virtuálně ukládat, což nabízejí někteří dodavatelé energií. 

Čím dříve zájemce zažádá o rezervování výkonu pro svoji budoucí fotovoltaickou elektrárnu, tím má větší šanci, že mu bude umožněno přebytky, které elektrárna vyrobí, posílat do sítě. 

Takový zájemce se pak nemusí bát, že nezvládne následné vyřizování dokumentace s připojením elektrárny do sítě. Naprostá většina společností montujících elektrárny toto vyřídí za klienta v rámci jejich klientského servisu.  

„Dříve se na nás obracely domácnosti, které byly majetnější a nebo zelené, které chtěly dělat něco pro ekologii, postupně se ale tenhle trend mění a jsou to běžné domácnosti. Průměrným zákazníkem je majitel rodinného domu, který platí nemalou část výdajů za elektrickou energii. Rozmachu pomáhá medializace technologie, ale také třeba pád Bohemia Energy a bohužel také válka na Ukrajině. Dnes už jsou naše technologie naprosto běžná záležitost. Standardní instalace vyjde od 250 tisíc korun,“ dodává Pěsta.

Lidé, kteří se rozhodnou řešit svou elektrárnu po létě, mohou být podle něho překvapeni, že budou mít svoji FVE až na jaře. Žadatelé často totiž podceňují dobu, kterou jim zabere samotný výběr dodavatele elektrárny, vyřízení potřebné dotace a následné nutné vyřízení žádosti o připojení do sítě. Instalaci elektrárny pak může zastihnout zimní počasí a žadatel pak může začít reálně prodávat do sítě až s prvními jarními paprsky následujícího roku. 

Ideální doba pro pořízení FVE je dnes. Nyní máte čas si přes léto vybrat vhodnou technologii a instalační firmu. Ta za vás podá žádost o rezervaci výkonu u distributora. Od září je také možné znovu podávat žádosti o dotaci. Elektrárnu tak stihnete mít nainstalovanou ještě před zimou a během ní vám distributor dojede vyměnit elektroměr a vy budete moci dodávat do sítě hned jak začne jarní výroba. Pro vysvětlení si představme, že ten, kdo má FVE nainstalovanou v březnu, tak elektřinu do sítě může být schopen dodávat třeba až v červnu.  

Nemá smysl zbytečně dlouho váhat nad pořízením fotovoltaické elektrárny. Čím dřív budete soběstační ve výrobě své vlastní elektřiny, tím dřív to pocítí vaše peněženka. Nechte si postavit elektrárnu od stabilního partnera, kterým je Sunconstruct.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Sunconstruct, FVE, energie, solární, úspora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší čas na pořízení fotovoltaiky je právě teď, říkají odborníci. Technologie je dostupnější než kdykoliv předtím  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.