Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

ANALÝZA: Nájemné ve velkých městech v Česku meziročně stouplo o jednotky procent

Nájemné ve velkých městech v České republice se v letošním druhém čtvrtletí většinou meziročně zvýšilo o jednotky procent, proti předchozímu čtvrtletí se měnilo jen mírně. V Praze meziročně vzrostlo o tři procenta u bytů 1+kk, až o 11 procent u třípokojových bytů. Podobný byl vývoj v Brně a Ostravě. V Plzni a Olomouci ale nájemné u větších bytů zlevnilo. V Plzni u bytů 3+kk kleslo víc než o pětinu. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz, která se stará majitelům o 2500 nemovitostí.

Průměrné nájemné za byt 2+kk v Praze je nyní 18.525 korun. To je skoro o 3500 korun více než za stejný byt v Brně a o 7000 více než v Ostravě. Proti loňskému druhému čtvrtletí nájemné v těchto bytech v hlavním městě a v Brně vzrostlo o pět procent, v Ostravě o šest procent, v Olomouci dokonce o devět procent. "Prostor pro meziroční růst cen nájmů u většiny dispozic napříč krajskými městy je důsledkem stavu trhu s bydlením. Ceny vlastního bydlení se dostaly na takové hodnoty, že domácnosti hledaly bydlení v pronájmech," uvedl výkonný ředitel společnosti UlovDomov.cz Michal Hrbatý. Nynější úroky hypoték kolem šesti procent podle něj zůstávají pro většinu rodin i jednotlivců vysoké.

Proti prvnímu čtvrtletí nájemné klesalo častěji než v meziročním srovnání. Například v Praze se snížilo o procento u bytů 1+1 a o čtyři procenta u dispozice 2+kk. Výraznější poklesy analýza zjistila v Ostravě, Plzni a Olomouci, třeba byt 3+kk v Plzni pro nájemníka mezičtvrtletně zlevnil o devět procent. "Současný stav se dá označit jako stagnace cen, kdy trh čeká na nové impulzy. Těmi můžou být třeba poptávka studentů, kteří začnou hledat na nový podzimní semestr bydlení, nebo změna prodejních cen bytů či výše úroků hypoték," podotkl Hrbatý.

Ve srovnání nájemního bydlení a bytu koupeného na hypotéku nyní podle analýzy vychází většinou výhodněji nájem. Například u staršího bytu po rekonstrukci v Praze, který má 60 metrů čtverečních, aktuální platba za nájem může vycházet 2,2krát nižší než splátka úvěru. V Brně je u stejného bytu nájemné proti splátce hypotéky nižší 2,1krát, v Ostravě 1,3krát, v Plzni 1,7krát a v Olomouci 1,8krát. Srovnatelné jsou výdaje na nájemné a hypotéku jen u větších bytů v Ostravě.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto akustickykatalog.cz

Štítky ČR, byty, peníze, nájemné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB,a další viz u článku Orkla na jižní Moravě končí, ,znojemské' okurky doveze z ciziny....

Středa, 5. července 2023, 06:19Odpovědět

ANALÝZA: Nájemné ve velkých městech v Česku meziročně stouplo o jednotky procent  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.