Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Volby by v květnu vyhrálo ANO s 33,5 procenta hlasů, proti dubnu si polepšilo

Volby by v květnu vyhrálo hnutí ANO s 33,5 procenta hlasů, proti dubnu si tak polepšilo. Následovala by ODS a Piráti, jejichž podpora se meziměsíčně téměř nezměnila, činila by 17 a 11,5 procenta. Do Sněmovny by se ještě dostalo hnutí SPD s osmi procenty a STAN s 6,5 procenta hlasů. V případě, že by se voleb zúčastnila koalice Spolu, složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, měla by 24 procent hlasů a skončila by na druhém místě za ANO. Vyplývá to z modelu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT).

Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní parlamentní komory by skončili lidovci se čtyřmi procenty a KSČM a TOP 09 shodně s 3,5 procenta. Tři procenta občanů by volilo sociální demokraty. Proti dubnu se tak podpora ČSSD, která si na sobotních sjezdu odsouhlasila změnu názvu na Sociální demokracii, propadla o 2,5 procentního bodu. O 1,5 bodu si pohoršila TOP 09 a o bod lidovci. Stejný pokles podpory jako KDU-ČSL zaznamenala i SPD. Naopak ANO si polepšilo o 3,5 bodu, komunisté o bod a mírně, o půl bodu, STAN a Piráti. Podpora ODS zůstala stejná jako v dubnu. Statistická chyba je podle agentury v rozmezí plus minus 1,1 až plus minus 3,6 procentního bodu.

Podle autorů průzkumu se v květnu potvrdil trend přelivu voličů mezi vládním a opozičním táborem. "Zhruba dvě třetiny nově příchozích voličů ANO jsou od stran vládní koalice, zejména od ODS. Mezi důvody je dobře patrná obecná jednotící linie, a to velká nespokojenost s prací vlády, neplnění vládního programu nebo špatná komunikace. Zbylá třetina nových voličů ANO se přesunula převážně od SPD. V této souvislosti je respondenty opakovaně zmiňováno, že SPD nemá potřebnou politickou sílu," uvedli.

Z volebního modelu rovněž vyplynulo, že vítězem voleb v květnu by bylo ANO s 33,5 procenta hlasů i v případě, že by kandidovala koalice Spolu. Druzí by byli Piráti s 11,5 procenta hlasů a třetí SPD s osmi procenty před STAN, které by dostalo šest procent hlasů. Ostatní strany a hnutí by zůstaly pod pěti procenty.

Průzkumu Kantaru se mezi 15. květnem a 2. červnem zúčastnilo tisícovka respondentů a k volbám by v době průzkumu přišlo 61,5 procenta občanů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, sněmovna, volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby by v květnu vyhrálo ANO s 33,5 procenta hlasů, proti dubnu si polepšilo  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.