Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Advokáti nezahájí řízení s Kovářovou kvůli jejím výrokům o sexu a manželství

Česká advokátní komora (ČAK) nezahájí kárné řízení s nezávislou senátorkou Danielou Kovářovou kvůli jejím výrokům o povinném sexu manželů. Všech osm podnětů stěžovatelů a stěžovatelek vyhodnotila kontrolní rada komory jako nedůvodné, odpověděla dnes na dotaz mluvčí stavovského sdružení Iva Chaloupková. Kovářová veřejně vyjádřila názor, že "pokud je hlavním účelem manželství založení rodiny a děti, mají manželé povinnost a právo provozovat sex, milovat se a počínat děti".

"Podněty byly shledány nedůvodnými a proti dotyčné advokátce kárné řízení tedy zahájeno nebylo, o čemž byli stěžovatelé v těchto dnech komorou vyrozuměni," uvedla mluvčí. Rada míní, že výroky nenaplňují zákonné znaky kárného provinění podle zákona o advokacii.

Chaloupková doplnila, že ČAK obdržela stížnosti v souvislosti s vystoupením Kovářové na celostátní konferenci gynekologické sexuologie a s jejím následným příspěvkem na facebooku z loňského října. "Stěžovatelé ve svých podáních upozorňovali, že podle jejich názoru advokátka svými výroky (o manželství a sexu) porušila povinnosti dané advokátům zákonem o advokacii a etickým kodexem," uvedla Chaloupková.

Zákon o advokacii definuje kárné provinění jako "závažné nebo opětovné zaviněné porušení povinností" stanovených advokátovi zákonem nebo stavovským předpisem. Nejmírnějšími sankcemi za kárné provinění jsou napomenutí a veřejné napomenutí, uložit lze například také pokutu.

Bývalá ministryně spravedlnosti za ODS Kovářová je prezidentkou Unie rodinných advokátů, kterou založila. Na svém webu uvádí, že její specializací jsou vztahy. Ve svém životopise dále píše, že od října 2018 s komorou úzce spolupracuje na vzdělávání advokátů. V orgánech ČAK se angažovala i v minulosti, působila tam mimo jiné jako šéfka odboru výchovy a vzdělávání.

K jejím výrokům o manželství a sexu se dříve vyjádřila i Unie advokátů. Uvedla, že se s myšlenkou Kovářové neztotožňuje, a vyjádřila názor, že na manželský svazek nelze pohlížet pouze jako na svazek vznikající za účelem zplození potomstva - a to i s ohledem na to, že řada manželských párů má s početím potomka problém. "Unie advokátů také upozorňuje na nebezpečí, které může z tohoto pojetí manželství vzniknout. Již opakovaně - a v různých náboženstvích - dospěly některé náboženské proudy k názoru, že sex je možno provozovat pouze za účelem zplození potomka," upozornil spolek. Přesto ale vyjádřil přesvědčení, že kárné stíhání Kovářové není namístě, protože "tyto názory mají být předmětem diskuse".

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Daniely Kovářové

Štítky ČR, právo, senát, advokacie, Kovářová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Osm stěžovatelů a stěžovatelek... :)))

Neděle, 14. května 2023, 07:04Odpovědět

Anna Lavrova

Plození dětí byl primární účel manželství po staletí. Od neomarxistické revoluce v západní společnosti v 60. letech (v církvi neomodernistická revoluce) se tato definice primárního cíle nahrazuje tzv. dobrem manželů a manželství se hroutí. Proč nyní uzavírat manželství, když stačí volný svazek. Dr. Kovářová je i mezi právníky vzácná výjimka, která v tom má jasno. Sokolova Unie zamrzla v 60. letech.

Pátek, 12. května 2023, 13:49Odpovědět

Advokáti nezahájí řízení s Kovářovou kvůli jejím výrokům o sexu a manželství  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.