Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ukrajinská mouka je v pořádku, hlásí odborníci z potravinářské inspekce

Žádné pesticidy v obilovinách z Ukrajiny jsme zatím nenašli. Takový verdikt vynesla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která uskutečnila v posledních týdnech desítky kontrol a vyhodnotila část odebraných vzorků. Úřad sídlící v Brně hodlá v dohledu nad pšenicí z východu Evropy pokračovat.

Inspektoři vyráží v posledních týdnech do terénu stále častěji. Zaměstnávají je zejména obiloviny a mlýnské výrobky původem z Ukrajiny, u nichž laboratoře potvrdily přítomnost v Evropské unii zakázaných pesticidů. Tuzemští inspektoři doposud nasbírali 63 vzorků, které poslali k odborné expertíze. Nyní už úřadu dorazily první výsledky. Podle nich je doposud 25 vyhodnocených vzorků v pořádku. 

„SZPI činí maximum pro ochranu tuzemských spotřebitelů, ale současně je nezbytné zdůraznit, že primární odpovědnost za parametry bezpečnosti a kvality dovozových i tuzemských potravin mají dotčení provozovatelé,“ řekl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica s tím, že odborníci hodnotili například pšenici, špaldu, kukuřici, žito či ječmen

Podle mluvčího potravinářů Pavla Kopřivy chystá inspekce v testování obilovin pokračovat, jelikož stále hrozí riziko. Zároveň experti zpracovávají další data. „SZPI provádí rozbory v souladu s požadavky právních předpisů výhradně v akreditovaných laboratořích. Vzhledem k rozsahu stanovovaných látek jde o procesně i časově náročný postup. V případě zjištění nevyhovujícího vzorku bude Inspekce spotřebitele neprodleně informovat a přijme příslušná opatření,“ uvedl Kopřiva.

Zbytky zakázaných pesticidů se objevily v polovině dubna na Slovensku v zásilce ukrajinského obilí. Jednalo se ale o pouhé mírné překročení limitů. I tak prodejce raději produkt stáhl z pultů. Slováci podobně jaké další evropské země dovoz ukrajinských obilovin zakázali. České ministerstvo zemědělství podobný krok zatím nezvažuje i s ohledem na to, že doposud žádná kontrola neodhalila nevyhovující vzorek.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky SZPI, Brno, Ukrajina, Mouka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Agročertovi Babišovi NAVZDORY!

Sobota, 29. dubna 2023, 15:20Odpovědět

Dagmar Ry

To přece bylo jasné dopředu. Ta závadná se posílala pouze tam, kde mají nějaké určitě vymyšlené námitky!

Sobota, 29. dubna 2023, 12:09Odpovědět

Jindra Roth

To je výborná zpráva. Takže nic nebrání tomu poskytnout UA jako humanitární pomoc.

Sobota, 29. dubna 2023, 10:27Odpovědět

Ukrajinská mouka je v pořádku, hlásí odborníci z potravinářské inspekce  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.