Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Když vědci pracují ve službách zákona. Kriminalistický ústav v Praze slaví 65 let

PR článek

Kriminalistický ústav v Praze pomáhá při vyšetřování zločinů po celé České republice. Vědci z různých oborů zkoumají stopy nalezené na místech činu, ať už jde o drogy, náboje nebo genetický materiál. Odhalují padělané podpisy, entomologové pomocí hmyzu určují dobu úmrtí, ze zvukových nahrávek zjistí, kde byly pořízeny.

„Kriminalistický ústav je jedním z nejstarších policejních útvarů. Zajišťujeme servis pro orgány činné v trestní řízení, to znamená pro policii, státní zastupitelství i soudy, pokud si vyžádají znalecké zkoumání stop z místa činu,“ popsala vrchní komisařka Dana Hradilová.

„Stopy na místě činu zajistí speciálně vyškolený kriminalistický technik, vyšetřovatel nám je doručí a my je v laboratořích zkoumáme. Sepíšeme znalecký posudek a ten odevzdáme vyšetřovateli, případně soudu. Naši experti také mohou jezdit do terénu na místo činu jako konzultanti,“ popsala Hradilová.

Daktyloskopie

Jednou z prvních specializací, které se začali pražští kriminalisté věnovat, byla daktyloskopie. Zkoumá otisky dlaní, prstů na rukou, chodidlech a prstech na nohou, liniemi, které má každý člověk na světě jedinečné a ani jednovaječná dvojčata je nemají identické. První sbírku v roce 1903 založil František Protiwenský a o pět let později ji věnoval pražskému policejnímu ředitelství.

Trasologie

Vědcům neujdou ani stopy zanechané obuví, dopravními prostředky, bosými nohami nebo dalšími částmi lidského těla. Mohou tak identifikovat předměty i osoby. Vyčtou z nich pohyb pachatele na místě činu, vlastnosti a pohybové schopnosti.

Experti na zviditelnění stop k tomu využívají špičkové přístroje, optické, fyzikální a chemické metody. Třeba bezkontaktní skener k dokumentaci a zkoumání stop nebo přístroje pracující s elektrostatickým nábojem pro zajištění prašných stop. Digitalizované stopy pak zkoumají pomocí grafických programů. Vzorky stop obuvi a podešví evidují ve sbírkách, vedou i databázi pneumatik, vozidel a dalších objektů.

Pokud pachatel popírá, že jsou boty, jejichž stopy na místě činu nalezli, jeho, jsou znalci z Kriminalistického schopni je přiřadit dokonce podle otisků jeho nohou v této obuvi.

Technická diagnostika

Jaké nástroje a jak pachatelé použili, jaké stopy zanechali, to je náplň prácev oboru mechanoskopie. Odborníci používají nejmodernější technologie a pracují i s 3D zobrazováním.

Balistika

Pokud je při zločinu použita střelná zbraň, přichází na řadu experti na balistiku. Ti zkoumají zbraně, vystřelené nábojnice a střely, účinky střelby na živé i neživé cíle a posuzují účinky střelby na tělo oběti. Podle stop na vystřelených nábojnicích jsou schopni ztotožnit použitou zbraň.

K tomu provádí experimenty například s měřením rychlosti střel, kde se používají optické, laserové a radarové měřící systémy a vysokorychlostní kamery.

Foto, video a dokumentace

Prvním technickým oborem ve službách policie byla kriminalistická fotografie. První snímek pořídili 14. října 1895 v Bartolomějské ulici, kdy si vyfotili zloděje Karla Štefela. Kromě dokumentace se tito experti zabývají také zkoumání fotografií a videozáznamů, analyzují nahrávky z kamer i televizního vysílání, ověřují originalitu a úpravy.

Speciální biologie

Mezi nejstarší odvětví patří kriminalistická biologie a antropologie. U materiálu živočišného původu, znalci určí, zda pochází od člověka, nebo zvířete. U lidské krve se zjistí krevní skupina a původ, u zvířecího materiálu se analyzují sliny, kosti, měkké tkáně, zuby nebo peří.

Součástí oboru je i entomologie, která pomocí přítomnosti hmyzu u těla stanoví, kdy člověk zemřel. Biologové zkoumají i rostliny související s trestnou činností. Trichologie se pak věnuje analýze vlasů a chlupů, osteologická expertíza se zase zabývá kostmi.

Technické zkoumání dokladů a písemností

Grafické materiály zkoumají v rámci Kriminalistického ústavu už od roku 1958. Analyzují doklady a písemnosti, pravost platidel a písmo psacích strojů. K tomu používají mikroskop, plochý skener a videospektrální komparátor.

Chemie

Chemici se ve svém oboru v Kriminalistickém ústavu věnují hlavně analýze drog, ať už přírodních, či syntetických. Zjišťují jejich složení, strukturu, označuji účinné látky v nich. Zkoumají i těkavé látky a rozpouštědla z ilegálních laboratoří.

Fyzikální chemie

Ani mikrostopy jako fragmenty vláken, nátěry nebo třeba povýbuchové zplodiny nesmí vědcům z Kriminalistického ústavu uniknout. Používají celou řadu přístrojů jako optické mikroskopy, digitální a komparační mikroskopy, systémy obrazové analýzy či zařízení pro měření indexu lomu skel.

Písmoznalectví

Autory psaných textů nebo podpisů hledali na základě analýzy písma v Kriminalistickém ústavu už od jeho založení. Experti jsou schopni zjistit pravost podpisů nebo identifikovat pisatele. Texty zkoumají i po obsahové stránce, mohou profilovat autora porovnáváním několika textů.

Fonoskopie

Pracoviště zkoumání zvukových záznamů hlasu a řeči bylo založeno v Kriminalistickém ústavu v roce 1975. Na záznamu se jednak zaměřují na identifikaci mluvčího a zjištění údajů o něm, a také je zajímají vlastnosti záznamu, třeba kde byl pořízen. Používají k tomu softwarové programy a digitální záznamovou techniku.

Genetika

DNA v laboratořích Kriminalistického ústavu analyzují od roku 1992, kdy byl v FBI vyškolen první znalec. Je to nejžádanější zkoumání v kriminalistice. Nejčastěji se zabývá biologickým materiálem lidského původu, na základě výsledků jsou pak experti schopni identifikovat osobu. Znalosti využívají i v týmu pro identifikaci obětí hromadného neštěstí.

Kybekriminalita

V Kriminalistickém ústavu se uplatní i počítačoví experti. Tam zkoumají data a jejich nosiče, kromě počítačů a mobilních zařízení třeba skimmovací zařízení, odposlechy, GPS nebo trackery. Analyzují i nainstalovaný software, vyhledávají malware a zpřístupňují data z řídících jednotek motorových vozidel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Kriminalistický ústav v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Když vědci pracují ve službách zákona. Kriminalistický ústav v Praze slaví 65 let  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.