Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Znojmě zpřístupnili lidem civilní kryt obrany. Tajemný objekt náhodou objevil dělník při kopání

Velké lákadlo se naskytlo návštěvníkům Znojma, kde se veřejnosti otevřel bývalý kryt civilní obran. Vojenský objekt ze šedesátých lete minulého století se stal součástí turistické trasy znojemského podzemí. Návštěvníci uvidí dochované původní vybavení, válečné mapy i rozsáhlý systém chodeb.

O existenci krytu na Masarykově náměstí neměli ve Znojmě dlouhé roky ani ponětí. Stavbu objevili teprve před čtyřmi lety, když dělníci natahovali pod zemí internetové kabely. Objekt zaujal historiky i milovníky vojenské historie, kteří stále nevím, komu měl přesně sloužit. Zjistilo ale, že stavba pochází ze šedesátých let minulého století a funguvala jako protiradiační kryt. Původní bylo rovněž vybavení, které patrně nikdo nepoužil. Dochovaná je například elektroinstalace, záchody i ventilátory.

Ve městě na jihu Moravě proto vymysleli, že kryt se stane součástí prohlídkového okruhu místního podzemí, jež je největší v Evropě. „Více jak dva roky práce od probourání podzemních chodeb po technické přípravy prohlídek přinesly pro návštěvníky opravdu autentickou prohlídku krytu civilní obrany. Je to pro nás unikátní projekt, zejména kvůli náročnosti realizace. Pracovali jsme s báňskými odborníky, se zkušenými stavebními pracovníky, ale také s pamětníky a historiky,“ popsal František Koudela, ředitel Znojemské Besedy, jíž nemovitost připadla do správy. 

Plynové masky i mapy

Návštěvník se při prohlídkách, jejichž kapacita je omezená na osm lidí, seznámí s rozsáhlým komplexem podzemních chodeb. Součástí okruhu jsou informace o druhé světové i studené válce. Prohlídku o délce téměř 700 metrů doplňují o exponáty. K vidění je například protichemický oblek, plynová maska, funkční radiometr, polní telefon, ale i dýchací přístroj, oživovací zařízení Spireta V. a chemické průkazníky. Na chodbách příchozí najdou informační panely se snímky původních dokumentů, mezi kterými jsou také mapy plánovaných zásahů amerických zpravodajských služeb v případě napadení.

„V České republice je v tuto chvíli zpřístupněno několik krytů. Většinou se jedná o jednoduše přístupné prostory, které jsou představovány muzejním způsobem. My chceme návštěvníkům vedle zajímavých informací nabídnout opravdu adrenalinovou atmosféru, kterou kryt připomíná,“ připomněl Kamil Tomek, vedoucí podzemí a Expozice pivovarnictví ve Znojmě.

V Brně jsou také kryty

Vojenské kryty se nachází rovněž v Brně, kde je pro veřejnost zpřístupněný objekt pod hradem Špilberk. Letos nově otevřelo město protiatomový kryt Denis, jenž se nachází pod Petrovem. Zájemci mají možnost se na prohlídky objednat prostřednictvím brněnské turistického centra. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Znojemská beseda

Štítky Znojmo, Kryt, Turistika, Atrakce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě zpřístupnili lidem civilní kryt obrany. Tajemný objekt náhodou objevil dělník při kopání  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.