Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Drbna připravuje sérii reportážních článků z Ukrajiny

Redakce Drbny v průběhu května a června přinese čtenářům sérii reportážních článků, která by měla přiblížit život volyňských Čechů na Ukrajině. I jim události spojené s ruskou invazí výrazně ovlivnily život. Vznik série článků finančně podpoří Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ).

„Série textů, kterou plánujeme, by měla přiblížit dopady války na tuto komunitu na Ukrajině. Nemluvíme však pouze o dopadech ruské invaze před více než rokem, ale také o dopadech anexe Krymu před devíti lety,“ popsal plánovanou sérii článků šéfredaktor vydavatelství Michael Daněk.

Loňský bezprecedentní útok Ruska změnil život stamilionům lidí v celé Evropě. Vlna podpory, která se v České republice před rokem spontánně vzedmula napříč společností, v řadě ohledů oslabuje – ať už jde o přijímání válečných uprchlíků nebo dodávky zbraní a dalšího vybavení Ukrajině. I z tohoto důvodu se Nadační fond nezávislé žurnalistiky rozhodl podpořit média, která poskytnou relevantní informace o dopadech války.

„Za slábnoucí podporou Ukrajiny stojí do značné míry šířící se polopravdy a konspirační teorie, lži – jedním slovem dezinformace. Proto jsou klíčová média, která ctí novinářské zásady a poskytují relevantní a ověřené informace o ruské agresi i jejích dopadech,” říká ředitel NFNZ Petr Orálek.

Do grantové výzvy Válka na Ukrajině: Rok poté se přihlásilo 14 projektů a od drobných ojedinělých i stálých přispěvatelů se vybralo 750 tisíc korun. Na doporučení Expertní rady fond částku rozdělí mezi 11 médií.

„Důležitých a smysluplných projektů se sešlo mnoho a záměrem NFNZ bylo podpořit co nejvíce z nich, byť v menší míře, aby pomoc komplexně podporovala různá média, různé formáty a ve výsledku i informovanost české veřejnosti,” říká Orálek.

Mezi projekty podpořenými Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky jsou také čistě válečné reportáže, analytické články i zpravodajství z bojišť na Ukrajině. Díky grantu vznikne i analýza toho, jak konflikt změnil fotbal nejen v Česku. Podpora jednoho projektu se pohybuje od 50 do 100 tisíc korun.

„Před rokem ihned po napadení Ukrajiny jsme podpořili tamní média několika miliony korun, aby mohla pokračovat ve své práci. Také jsme přispěli českým novinářům, kteří vyjeli na Ukrajinu a popisovali realitu přímo z místa. Tyto bezprostřední a autentické informace bezesporu napomohly masivní podpoře Ukrajiny většinou společnosti,“ vysvětluje Petr Orálek s tím, že současná aktivita na to navazuje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Drbna, NFNZ, Ukrajina, reportáž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Zásadní chyba byla že jsme se po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci rozdělili Československo,zhasli a rozkradli,nevrátili,místo rozpadu,do původních hranic před 2 světovou vákou včetně území na Ukrajině.S Gorbačovem a Jelcinem se dalo jednat ale lichvářská nenasytná válečnická zlodějská mafie měla zájem na rozkladu a vysávání např banky,voda,energie,stravenky,vývoz potravin 3 jakosti, levnou pracovní sílu,nejen příhraniční prostituci,naše kvalitní pracovníky a pečovatelky které můžou zaplatit protože je nemuseli vypiplat vykrmít vyškolit.Dnes tu vládnou znovu viz seriál Devadesátky včetně dokumentu,Příběh Kmotra-agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan,Šmejdi,Gangster ka,Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit,Lupo Anetta Tahači.Je to jakoby si ovce zvolili hladovou vlčí smečku.Ale lidé je nevolili,Ods neměla ani 12%,neTop je u koryta bez mandátu voličů,rydlrakušanovci kteří vykroužkovali piráty se svou černou vlajkou mezi státními vlajkami na jejich omšelé budově k ostudě a výsměchu světa jako následek machinace soudruha rycheckého.Citát mužíka s pseudonymem rotschild 1763:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde.Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání.Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům...až budeme ovládat vaše peníze tak si volte koho chcete...(euro, zrušení hotovosti).Četl jsem názor že vypínání nejlepšího zdroje energie-jaderky-je příprava na 3 světovou válku protože na ní stačí obyčejná bomba k zamoření viz havárie.Podepište petici Voda je život,přijďte na demonstrace proti válkám,zbrojení,chudobě.Nebo viz film Planeta opic,Pošťák,Doktor divnoláska,Hlava 22,Vlk z Wall Streetu,Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí,Soukromá válka pana Wilsona,Vicepresident,Lidi co znám, Vítejte v Řecku pane inspektore,Četa, Forest Gump o Vietnamu.Dny zrady, Noc rozhodnutí,Schindlerův seznam,Smrt krásných srnců,Musíme si pomáhat,Wintonovy děti,Rozrušená země,Toman,Ucho,Vážení přátelé ano,Bony a klid,Báječná léta pod psa,Pupendo,Kolja,Akumulátor1,2,písně Karel Kryl Demokracie,Za prachy,Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou,Kabáti Colorado,Mám jednu ruku dlouhou,Amnestie, Nájem zvedej,Pánubohu do oken,Sami,Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy, Pokáč Sexuální násilí,ABJ virtuálky Pánové nahoře,Zdálky zblízka,Maškarní ples, Markéta,Mávátka, doma máte dost práce viz otázka čemu se máte věnovat.Třeba viz U rádio Martina Kociánová o nové totalitě,viru,vládních dezinformátorech, omezování svobody slova(3.2.) atd.Celý volební program slepence je lež a dezinformace.Neplnění je důvodem k odvolání,,vlády".

Sobota, 15. dubna 2023, 08:33Odpovědět

Drbna připravuje sérii reportážních článků z Ukrajiny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.