Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Současný ekonomický model fungování pošty byl neudržitelný. Je třeba velká změna, míní předseda Asociace krajů

Rušení poboček České pošty vyvolal ve veřejném prostoru v posledních dnech velké diskuse. Jedním z prvních, kdo se k celé věci vyjádřil, byl jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Ten říká, že současný ekonomický model fungování České pošty nebyl udržitelný a je třeba přijít se změnami. Vyzývá ale k racionální diskusi nad celou věcí. Více už v rozhovoru v rubrice Bez servítků.

Rušení poboček České pošty je v posledních týdnech velkým tématem. Vy jste poté, co pošta seznam míst, kterých se to týká, zveřejnila, přišel poměrně rychle s nějakou reakcí… Jaký je tedy váš názor na celou tu věc?
To, že byl současný ekonomický model fungování pošty neudržitelný, bylo jasné dlouho a je logické, že vláda, pokud chce takovou službu občanům zachovat, musí nalézt ekonomicky udržitelný a racionálně fungující model, který obstojí v době neustálého nárůstu digitální komunikace a konkurence v oblasti logistiky.

Kdy jste se jako hejtmani o pobočkách, kterých se to týká, dozvěděli?
Byli jsme informováni přesně před týdnem. Dozvěděli jsme se o tom, kolik poboček by mělo být zrušeno, a že se rušení nikdy nebude týkat míst, kde je jen jedna pobočka. To ostatně potvrdil i počet poboček a seznam měst, kde se se mají pobočky rušit, v našem kraji. Skutečně se jedná pouze o větší města, kde je poboček více.

A jak hodnotíte ten výběr zrušených míst?
Vzhledem k tomu, že výběr poboček měl proběhnout na základě detailní analýzy pracovníků pošty a seznam by měl být diskutován se starosty, tak se opravdu necítím být k nějakému hodnocení kompetentní. Nemám k tomu dostatek informací. Je teď na starostech, a to jsem jim i opakované říkal, aby se na vedení pošty obrátili a vedli s nimi znovu diskusi o tom, zde je tahle pobočka vhodná ke zrušení nebo ne.

Chtěl jsem ale všechny požádat, aby do toho vstupovali s nějakou racionální představou, protože ať by byl ministrem vnitra kdokoliv z nás, a chtěl by nějak racionálně hospodařit, tak by ho ten proces velmi pravděpodobně také čekal.

Průměrný věk straníků je zhruba 75 let. Restart levice vyžaduje mladší energii, říká komunista Dolejš

Komunistická strana Čech a Moravy v roce 2021 poprvé v historii opustila Poslaneckou sněmovnu. Mimo dolní komoru Parlamentu České republiky se tak ocitl také Jiří Dolejš, který jako člen KSČM patří k hlasitým kritikům aktuálního směřování strany....

Proč podle vás celá ta situace vyvolala tolik emocí?
Redukuje se veřejná služba tam, kde jsou na ni lidé zvyklí. Je proto logické, že to vyvolá velkou politickou diskusi.

Za sebe bych jen všechny aktéry požádal, abychom tu diskusi vedli co nejracionálněji s vědomím toho, že veřejné rozpočty jsou jen jedny a musíme z nich jako společnost zaplatit důchody, léčby pacientů v nemocnicích, provoz kvalitních sociálních služeb, školství, funkční policii, složky Integrovaného záchranného systému a další věci, a že je nutností hledat takové cesty, kde jsou veřejné prostředky vynakládány co nejúčelněji.

Jak si racionální diskusi na toto téma představujete? Jak by měla probíhat?
Myslím si, že bychom si všichni u té debaty měli uvědomit, že pošta je organizací, která je vystavena konkurenčnímu tlaku. Už se pohybuje na úplně jiné platformě, než se pohybovala před 10 nebo 15 lety. A to, že musí projít nějakou změnou, je úplně jasné. Je to jasné i především proto, že všechny veřejné služby jsou financovány z rozpočtu státu a tam nemáme jiné peníze než ty, které my všichni – firmy, občané – vybereme ze svých daní a pak je důležité si říct, za co je utratíme.

A v tu chvíli musíme přemýšlet nad tím, jestli jsme státem, který mám mít na každém rohu nějaký počet poboček pošty anebo ne. Je potřeba se v tomto ohledu podívat například i do Rakouska nebo do jiných států, kde je ten počet prostě mnohem nižší.

Přesto jsem přesvědčen, že jestli chceme mít do budoucna zachované poštovní služby, které stát mít zachované bezesporu má, tak je bude muset zachovávat v jiné udržitelnější pozici než v této.

Co může dostat Putina před soud? Nejspíš jen politická změna v Rusku, odhaduje vyšetřovatel Vladimír Dzuro

Jak reálné je, že před Mezinárodním trestním soudem v Haagu stane Vladimír Putin, na kterého byl minulý týden vydán zatykač pro válečné zločiny? A jak takové vyšetřování válečných zločinů probíhá? Nejen o tom se v dalším díle seriálu Bez servítků...

Takže privatizace pošty, o níž se čím dál častěji mluví, podle vás není aktuálním tématem?
Já si myslím, že stát by si měl podržet pozici toho, kdy tyto služby poskytuje. Vidíme to i v řadě normálních fungujících ekonomik vedle nás, na západ od českých hranic, takže si nejsem jistý, jestli by ta privatizace byla správná cesta a asi bych ji nepodporoval.

Spíš si myslím, že je nutné, aby si pošta vydefinovala svou pozici na trhu. Je třeba si uvědomit, že řada komunikací probíhá už jinými cestami, skrz datové schránky, emaily, přes SMS zprávy, aplikace Whatsapp a podobné. Řada balíkových služeb je na komerčním trhu, takže ta pošta je vystavena úplně jiným podmínkám a bude si muset vydefinovat, za jakých podmínek tyto služby bude poskytovat svým občanům.

A že ten proces, který je teď, je dlouhodobě neudržitelný, byť to někdo možná nechce slyšet, je podle mého názoru každému, kdo alespoň trochu uvažuje racionálně, jasné.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Bez servítků, Martin Kuba, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

A to stoup počet členů dozorčí rady z 5 na 15. Kde asi udělali soudruzi soukmenovci chybu ? Budou lidé chodit pro poštu na ředitelství ?

Čtvrtek, 13. dubna 2023, 12:42Odpovědět

Mirek Sekera

Teď jsou fronty na většině pošt a až zavřou mnoho poboček tak si na poštu budem brát dovolenou. Piknik s rodinou než na nás přijde řada.

Čtvrtek, 13. dubna 2023, 08:03Odpovědět

Současný ekonomický model fungování pošty byl neudržitelný. Je třeba velká změna, míní předseda Asociace krajů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.